Deze sperziebonen ovenschotel met gehakt en Boursin aardappelpuree is mijn favoriete comfortfood wanneer ik zin heb in een ovenschotel vol smaak. Het is de perfecte combinatie van malse sperziebonen, kruidig gehakt en romige aardappelpuree op smaak gebracht met Boursin. En het mooiste? Het hele gezin is hier dol op!
Jump to:
Romige Ovenschotel met Boursin Aardappelpuree en Gehakt
Koken met kinderen kan soms lastig zijn. Het is altijd zoeken naar iets wat iedereen lekker vindt. Maar af en toe maak je een gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. En dit is zo’n recept!
Wat dit recept speciaal maakt, is de Boursin in de aardappelpuree. Het geeft een romige smaak die perfect past bij het hartige gehakt en sperziebonen. En natuurlijk een krokant laagje paneermeel bovenop. Dat doet me denken aan vroeger toen we vaak ovenschotels met paneermeel aten ;-). Dit recept is ideaal voor een koude dag; je schuift het in de oven en na 20 minuten kun je genieten. Precies wat je nodig hebt na een drukke dag.
Deze ovenschotel heeft alles, zonder dat je er lang voor in de keuken hoeft te staan. Echt iets voor wie houdt van simpel en lekker!
Ingrediënten
- Aardappelen: Gebruik een kruimige soort zoals Bintje, Doré of Eigenheimer. Die zijn perfect voor een zachte, romige puree.
- Groentebouillon: Geeft extra smaak tijdens het koken. Je kunt een blokje gebruiken of zelf groentebouillon maken.
- Boursin: Maakt de aardappelpuree lekker romig. Geen Boursin in huis? Zachte roomkaas met kruiden kan ook.
- Melk: Maakt de puree smeuïg. Volle melk geeft een extra romigheid, maar halfvolle melk kan ook.
- Zout: Voor de smaak. Als je gezouten bouillon gebruikt, voeg dan wat minder zout toe.
- Sjalotjes: Hebben een zachte, zoete uiensmaak die goed past bij het gehakt. Rode ui of gewone ui kan ook.
- Rundergehakt: Je kunt ook half-om-half gehakt of kipgehakt gebruiken
- Sperziebonen: Voor een lekkere bite. Verse boontjes zijn lekker, maar diepvriesboontjes werken net zo goed.
- Rode pesto: Voor een kruidige smaak. Groene pesto kan ook, maar dat geeft een andere smaak.
- Paneermeel: Voor een krokant korstje. Geen paneermeel in huis? Gebruik verkruimelde beschuiten of panko.
Bereiding:
- Kook de geschilde aardappelen in bouillon tot ze gaar zijn. Giet af en stamp ze fijn met een stamper.
- Voeg de Boursin en melk toe en meng tot een romige puree. Breng op smaak met zout.
- Verhit olie in een pan en bak de sjalotjes glazig. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Doe de sperziebonen en rode pesto erbij en roer alles goed door. Schep het mengsel onderin een ovenschaal.
- Verdeel de aardappelpuree over het gehakt en strijk de bovenkant glad. Strooi paneermeel over de puree en bak de schotel 20 minuten bij 200 °C. Serveer meteen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Voor de aardappelpuree
- 1 kg aardappelen
- 1 liter groentebouillon
- 150 gram Boursin
- 150 ml melk
- 1 theelepel zout
Voor de ovenschotel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 sjalotjes fijngesneden
- 300 gram rundergehakt
- 450 gram sperziebonen vers of diepvries
- 100 gram rode pesto
- 3 eetlepels paneermeel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Aardappelpuree
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.1 kg aardappelen
- Kook de aardappelen in een pan met de groentebouillon in ongeveer 20 minuten gaar. Prik met een vork in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn.1 liter groentebouillon
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Meng de Boursin en melk door de aardappelen totdat je een romige puree hebt. Voeg zout toe naar smaak.150 gram Boursin, 150 ml melk, 1 theelepel zout
Ovenschotel
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten glazig.2 eetlepels zonnebloemolie, 2 sjalotjes
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.300 gram rundergehakt
- Doe de sperziebonen bij het gehakt en roer de rode pesto erdoor. Meng alles goed.450 gram sperziebonen, 100 gram rode pesto
- Schep het gehaktmengsel met de sperziebonen in een ovenschaal.
- Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over het gehaktmengsel.
- Strooi het paneermeel over de puree voor een knapperig korstje.3 eetlepels paneermeel
- Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, totdat de bovenzijde mooi goudbruin is.
Serveer
- Haal de ovenschotel uit de oven en serveer. Eet smakelijk!
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de ovenschotel afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Verpak de schotel in twee lagen plasticfolie en bewaar in de vriezer. Laat hem ontdooien in de koelkast. Tip: Gebruik kleine ovenschaaltjes, zo kun je de ovenschotel per persoon maken.
- Opwarmen: Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en verwarm hem in de oven op 180 °C tot hij goed heet is.
Geef een reactie