Een zelfgemaakt recept voor witlof ham kaas uit de oven. Met zachte witlof gerold in een ziltige Prosciutto ham en heerlijk gegratineerd met geitenkaas en honing. En de sinaasappel, tijm en walnoten maken deze ovenschotel nog lekkerder! En deze ovenschotel is ook bekend als witlof ham kaas gratin, en de manier om iedereen witlof te laten eten!
Hou jij van witlof? De meeste mensen zijn geen fan. Maar met dit recept overtuig je ze allemaal dat is zeker! De witlof rol je in Prosciutto ham en daarover verkruimel je geitenkaas, sinaasappel rasp, honing, tijm en walnoten. En het geheel stoof je in sinaasappel sap. Zeg hier nu maar eens nee tegen! Een heerlijke variant op witlof, ham en kaas ovenschotel.
Witlof met brie, spek en sinaasappel
Dit recept is een variatie op een recept van Boor van Domaine Malpas kookt, waarvan ik mocht koken in het kader van de foodblogswap. Zij heeft een eigen vakantieverblijf in Frankrijk en kookt voor haar gasten. En de recepten deelt ze op haar blog. Het moet een feestje zijn om bij haar te logeren! Zij maakte witlof met brie, spek en sinaasappel. En mijn variant hierop vind je hieronder terug.
- Witlof: lekker vers. Veel mensen vinden witlof niet lekker omdat hij zo bitter is. Maar dat kun je eenvoudig oplossen. Snij het kontje van de witlof en halveer hem. Je kunt nu makkelijk de bittere kern eruit snijden. Witlof is lekker als een salade, maar witlof uit de oven is zeker zo lekker!
- Prosciutto: een gedroogde Italiaanse ham die lekker zout is. In de oven wordt hij lekker krokant. Je kunt dit ook vervangen door Parmaham, Coburgerham of bacon.
- Geitenkaas: gebruik zachte geitenkaas, want die kun je makkelijk verkruimelen en die smelt ook mooi. Lust je geen geitenkaas (of heb je die niet in huis), dan kun je hem ook vervangen door Blauwe kaas of een belegen kaas.
- Sinaasappel: in dit recept gebruik je het rasp en het sap van de sinaasappel. Door de witlof te garen in het sap wordt hij iets zoeter.
- Honing, tijm en walnoten: smaakmakers van deze ovenschotel. De honing zal heerlijk karameliseren. En de walnoten worden heerlijk knapperig.
🔪 Hoe maak je witlof ham kaas uit de oven?
Stap 1 maak de witlof klaar. Was de witlof en snij het kontje ervan af. Halveer de witlof en snij met een scherp mes de onderkant los. Nu kun je het bittere deel er makkelijk uit trekken.
Breng een pan met water aan de kook en doe de witlof hierin. Kook 8 minuten en haal ze er voorzicht uit, zodat ze bij elkaar blijven. Laat uitlekken in een vergiet.
Stap 2 rasp en pers de sinaasappel. Boen de sinaasappel schoon. Rasp de schil. Halveer vervolgens de sinaasappel en pers hem uit. Bewaar het rasp en de schil.
Stap 3 maak de witlof rolletjes. Leg een plakje Prosciutto voor je neer en leg daar een halve gekookt witlof stronk op. Rol de prosciutto om de witlof. Leg in een ovenschaal.
Stap 4 maak de witlof ham kaas klaar voor de oven. Schenk het sinaasappelsap bij de witlof rolletjes. Bestrooi met sinaasappelrasp. Verkruimel de geitenkaas op de Prosciutto. Besprenkel met honing. Verdeel de walnoten erover. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius en bak 15 minuten. Zet dan de grill aan en laat hem nog 5 minuten gratineren.
- Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
- In plaats van koken kun je de witlof ook 10 minuten stoven in boter, voor een heerlijke romige smaak.
- De witlof hoeft niet persé voorgekookt te worden. Pas de oventijd dan aan naar 25 minuten.
- Vind je witlof nog te bitter, voeg dan 50 ml melk aan het water toe, waarin je de witlof kookt.
- In plaats van Prosciutto kun je ook kiezen voor Parmaham, Coburgerham of bacon.
- Geitenkaas kun je vervangen door Blauwe kaas, of een heerlijke belegen geraspte kaas.
Witlof ham kaas zonder voorkoken
Deze witlof ovenschotel kun je ook klaarmaken zonder de witlof voorkoken. Het meest makkelijke is om de oventijd met 10 minuten te verlengen. Maar omdat alleen het onderste deel van de witlof in het vocht ligt is de garing niet overal gelijk. Vind je dat niet erg, dan is dit de meest simpele oplossing.
Je kunt ook de bittere kern uit de witlof snijden en deze fijn snijden. Meng dat in de ovenschaal met reepjes prosciutto en schenk het sinaasappelsap hierover. Verkruimel de geitenkaas, walnoten, rasp en tijm over de ovenschotel en bak 15 minuten in de oven.
- Deze witlofovenschotel ham kaas is niet te bewaren. Je eet hem meteen op.
- Heb je een restje witlof over? Je kunt witlof 8 tot 10 dagen bewaren in de koelkast. Hij is heerlijk als salade gemengd met rozijnen en sinaasappel partjes.
- Of je blancheert de witlof (dompel hem 2 minuten onder in kokend water) en vries hem in. Zo blijft hij wel tot 2 maanden goed in de diepvries.
- Ovenschaal - kies een ovenschaal van de juiste afmeting (niet te klein en niet te groot) en het liefst met een antiaanbaklaag. Kijk ook goed naar het materiaal. Je wilt een ovenschaal die de warmte egaal verspreid zodat je gerecht zodat het overal even gaar is. En ook belangrijk is dat hij geen naden heeft en in de afwasmachine kan worden schoongemaakt. In dit recept gebruik ik de ovenschaal bij het grillen in de oven.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Dit mes laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Vergiet - Onmisbaar in elke keuken. Ik heb gekozen voor een vergiet dat voldoende groot is, twee fijne handvaten heeft en in de vaatwasser kan. En mijn keuze viel op een emaille vergiet. Dan blijft de witte kleur ook echt wit (en niet tomatenrood of wortel oranje). Ik gebruik dit vergiet voor het uitlekken van de witlof.
Vind je deze witlof ham kaas uit de oven een heerlijk recept. Dan vind je deze recepten misschien ook wel een goed idee!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 8 plakjes Prosciutto
- 100 gram geitenkaas zacht
- 1 sinaasappel
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel verse tijm of 1 theelepel gedroogd
- 30 gram walnoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil.
- Halveer de sinaasappel en pers hem uit.
- Snij het kontje van de witlof en halveer hem. Snij de bittere kern eruit.
- Zet een pan met een laagje water, ongeveer 5 cm, op het vuur en breng aan de kook.
Witlof ham kaas uit de oven
- Leg de halve stronken witlof voorzichtig in de pan met kokend water en kook gedurende 8 minuten.
- Giet de witlof af in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Leg een plakje prosciutto voor je neer en leg hier een half stronkje witlof op. Rol de prosciutto om de witlof. Leg in de ovenschaal.
- Herhaal dit voor alle 8 de stronkjes.
- Schenk het sinaasappelsap om de witlof.
- Bestrooi de witlof stronkjes met sinaasappel rasp.
- Verkruimel hier de geitenkaas over.
- Besprenkel met honing en bestrooi met tijm.
- Verkruimel de walnoten over de witlof.
- Zet de schaal 15 minuten in de oven.
- Zet de grill aan en laat hem nog 5 minuten bakken.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
- De witlof hoeft niet persé voorgekookt te worden. Pas de oventijd dan aan naar 25 minuten.
- Vind je witlof nog te bitter, voeg dan 50 ml melk aan het water toe, waarin je de witlof kookt.
- In plaats van Prosciutto kun je ook kiezen voor Parmaham, Coburgerham of bacon.
- Geitenkaas kun je vervangen door Blauwe kaas, of een heerlijke belegen geraspte kaas.
- In plaats van koken kun je de witlof ook 10 minuten stoven in boter, voor een heerlijke romige smaak.
Geef een reactie