Mijn kinderen zijn geen spruitjes liefhebben. Totaal niet. Ze vinden het vies. Maar bij dit recept voor spruitjes stamppot met appel en spekjes gaat de pan leeg!
Mijn kinderen zijn geen spruitjes liefhebben. Totaal niet. Ze vinden het vies. Heel erg vies. Maar eigenlijk zou ik zo graag willen dat ze zoveel mogelijk leren eten.
Dus probeer ik af en toe de gerechten zo aan te passen, dat de groenten iets minder overheersend zijn. Zoals bij spruitjes. Zodat ze geleidelijk aan deze groenten kunnen wennen. En niet meteen in de stress schieten bij het woord spruitjes. En dat lukt goed mag ik wel zeggen. Mijn kinderen eten spruitjes stampot (maar geen spruitjes he mam!).
En dit recept wil ik graag met jullie delen: Spruitjes stampot.
Jump to:
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 500 gram spruitjes
- zout en peper
- 2 appels
- 3 theelepels donkerbruine basterdsuiker
- 50 gram walnoten
- 2 eetlepels boter
- 100 ml slagroom
- 250 gram spekreepjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Vul een ruime kookpan met een laagje water van ongeveer 3 cm en voeg aan het water een theelepel zout toe.
- Schil de aardappelen, was ze en snij ze in vieren en doe in de pan.
- Maak de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en buitenste velletjes te verwijderen. Snij eventuele grote spruitjes in tweeën.
- Was de spruitjes en leg ze op de aardappels in de pan.
- Breng aan de kook en laat 20 minuten doorkoken (tot de aardappels gaar zijn).
- Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes uit.
- Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Schil de appels en haal met een appelboor het klokhuis eruit.
- Snij de appel in 8 schijven.
- Bestrooi de appelschijven met bruine suiker en bak ze in het achtergebleven spekvet licht aan beide kanten aan.
- Haal uit de pan en laat even rusten.
- Hak de walnoten fijn.
- In een droge koekenpan rooster je de walnoten licht tot ze nootachtig gaan ruiken.
- Stamp met een pureestamper de spruitjes met aardappels fijn. Warm de room met de boter op en meng die door het spruitjes / aardappel mengsel.
- Meng de walnoten en spekjes erdoor.
- Schep de stampot op het bord en serveer met de appelringen.
Geef een reactie