Geniet van een heerlijk traditioneel Nederlands gerecht: rode kool met appeltjes. Een perfecte combinatie van zoet en zuur. Klaar in een handomdraai!
Ben je op zoek naar een lekker bijgerecht? Dan wil je deze rode kool met appeltjes en balsamico zeker proberen. Bij dit groentegerecht, zijn de zoete en zure smaken in balans en doordat je balsamico gebruikt, krijg je een verrassende twist. En niet alleen is het echt heel lekker, maar ook nog eens makkelijk te maken. Binnen een half uurtje staat dit op tafel. Dus verras je familie met deze heerlijke rode kool met appeltjes.
Rode kool met appeltjes en balsamico: Een verrassende smaakcombinatie
Als ik denk aan mijn favoriete groentegerechten, dan zit daar altijd rode kool met appeltjes bij. Ik herinner me dat ik als kind al dol was op de heerlijke geur als de rode kool op het fornuis stond te pruttelen.
En waarbij je de rode kool langzaam gaarde. Door de appeltjes in dit rode kool recept werd het fris en lekker zoet. Echt zo’n toprecept. Maar toen ik er balsamico aan toevoegde, bleek dat nog net wat lekkerder. De smaak van de rode kool werd nog wat dieper en hartiger. Ik kan het je echt aanraden, want dit geeft een heerlijke smaak.
Ik zou zeggen probeer het snel zelf!
(Tip: wil je een keer variëren? Maak dan ook eens mijn rode kool uit de Slowcooker recept. Door het lange stoven krijgt die een heerlijke smaak)
Wat heb je nodig voor Rode Kool met Appel?
Om dit Rode Kool met Appeltjes Recept te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Rode kool: Doordat rode kool een harde kool is, is het behoorlijk wat werk om het schoon te maken. En ook het snijden is een behoorlijk karwei. Hoewel je dat laatste prima in een keukenmachine met mes en snijplaten kunt doen. Maar dit is nu zo'n typische groente die je goed gesneden kunt kopen in de supermarkt en die je veel werk bespaart.
- Boter: Voor het bakken van de rode kool en geeft een romige smaak aan deze groente.
- Appels: Geschikte appels voor de rode kool zijn Elstar, Jonagold of Cox. Ze vallen goed uit elkaar en zijn lekker zoet.
- Balsamico crème: Heerlijke balsamicoazijn die is ingekookt tot een siroop (of crème zoals in de naam staat) daarmee wordt hij fluweelzacht en voller van smaak.
- Suiker: Voor het zoeten van de rode kool
- Kaneel en nootmuskaat: om de smaak van de rode kool wat warmer te maken.
- Sjalotje: Geeft extra smaak aan de rode kool met appeltjes. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
Hoe maak je Rode Kool met Balsamico en Appel?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt boter in de pan en bak de gesnipperde ui en appelblokjes 3 minuten tot het sjalotje glazig is. Doe de kruiden erbij en bak die een minuutje mee.
- Voeg nu ook de rode kool, water, balsamico en suiker toe.
- Roer goed door en breng aan de kook. Laat 20 minuten op zacht vuur sudderen.
- Breng de rode kool op smaak met peper en zout.
Bestrooi met wat kaneel voor het serveren. Rode kool met appeltjes is heerlijk met Grootmoeders Hachee, een jachtschotel of draadjesvlees (uit de slowcooker).
Tips, Vervangingen en Variaties
Spekjes: Bak wat spekjes uit en voeg die toe aan de rode kool voor een hartige smaak.
Appels: Vervang de appels door peren. Heel anders en erg lekker.
Rozijnen: Ook lekker laat een handjevol rozijnen meestoven met de rode kool.
Serveer als Ovenschotel: Verdeel de rode kool na het stoven over de bodem van een ovenschotel en bedek met aardappelpuree. Bak in de oven tot de puree goudbruin is.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Rode Kool met Appeltjes Recept
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter, ongezouten
- 2 appels, geschild en de kern eruit. In blokjes gesneden.
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- 800 gram rode kool, gesneden
- 2 eetlepels balsamico crème
- 100 ml water
- 3 eetlepels suiker
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Smelt de boter op gemiddeld vuur en bak de appels en het sjalotje in drie minuten tot de ui glazig is.1 eetlepel boter, 2 appels, 1 sjalotje
- Voeg de kaneel en nootmuskaat toe en roerbak die een minuut mee.2 theelepels gemalen kaneel, ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- Doe nu ook de rode kool, water, balsamico en suiker in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en sudder 20 minuten.800 gram rode kool, 2 eetlepels balsamico crème, 100 ml water, 3 eetlepels suiker
- Roer het zout en peper door de rode kool met appeltjes en serveer.¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Opmerkingen:
- Spekjes: Bak wat spekjes uit en voeg die toe aan de rode kool voor een hartige smaak.
- Appels: Vervang de appels door peren. Heel anders en erg lekker.
- Rozijnen: Ook lekker laat een handjevol rozijnen meestoven met de rode kool.
- Ovenschotel: Verdeel de rode kool na het stoven over de bodem van een ovenschotel en bedek met aardappelpuree. Bak in de oven (220 °C) tot de puree goudbruin is.
Koel de rode kool met appeltjes snel af voordat je hem bewaart.
- Koelkast: Doe de rode kool in een afgesloten, luchtdichte doos en bewaar 2 tot 3 dagen in de koeling.
- Diepvries: De rode kool kun je bewaren in een diepvrieszak of doos. Zo blijft hij tot 3 maanden goed.
Geef een reactie