De meeste lekkere gebakken spruitjes met spekjes zijn glanzend groen en krokant en met een heerlijke zoete Whisky glaze. Dit is ook nog eens heel eenvoudig te maken en met zoveel smaak. Dit is het recept dat in je lijstje lekkere spruitjes recepten gaat worden opgenomen!
Roerbakspruitjes met Spekjes en Noten
Dit is zo'n eenvoudig recept om spruitjes te maken en dan ook nog eens zo geweldig lekker dat ik dit met je ga delen. Want iedereen heeft een goed en lekker spruitjes recept nodig. En dit is, net als de spruitjes met sinaasappel glazuur, één van mijn favoriete recepten!
De krokant gebakken spruitjes met spekjes en Whisky glaze is natuurlijk een heerlijk feestelijk recept en hoewel ik dit ook doordeweeks maak (omdat het zo geweldig makkelijk is), is het een heerlijk recept om te serveren met Kerstmis, Thanksgiving of een dinertje. Je weet zeker dat dit recept gaat lukken!
Jump to:
Ingrediënten die je nodig hebt
De ingrediënten die je nodig hebt om deze knapperige spruitjes met spekjes en whisky glaze te maken:
- Spruitjes: het belangrijkste onderdeel van dit recept. En zoals altijd geldt dat groenten het lekkerst zijn in hun eigen seizoen. Dit is dus een typisch winterrecept.
- Boter: Omdat je ook al spekjes en zeezout gebruikt in dit recept, gebruik je de ongezouten variant.
- Bruine suiker, cayenne en zeezout: de overige smaakmakers van de Whisky glaze.
- Whisky: omdat dit de smaakmaker is van de spruitjes ga je voor een heerlijke malt whisky.
- Spekjes: heerlijk gezouten en de perfecte tegenhanger van de spruitjes.
- Pecannoten: met hun nootachtige smaak maken pecannoten dit recept echt af (en ja, ik ben ze echt vergeten op deze foto te zetten ;-))
Hoe maak je deze spruitjes met spekjes en Whisky glaze?
Een recept dat je kunt printen in makkelijke stappen vind je terug onderaan dit blog.
Stap 1: Schoon de spruitjes. Pak een spruitje en snij de onderkant eraf. Vervolgens kun je makkelijk de buitenste velletjes verwijderen. Zie je eventueel nog een bruin plekje, dan snij je dat ook weg. Doe in een vergiet en spoel af.
Stap 2: Kook de spruitjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg de spruitjes toe. Kook 5 minuten en giet ze dan af in een vergiet.
Stap 3: Maak de Whisky glaze. Doe de boter, bruine suiker, whisky, Cayenne peper en zeezout in een pannetje. Terwijl je roert, breng je dit aan de kook. Verwarm net zo lang tot de suiker is opgelost en zet dan het vuur uit.
Stap 4: Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder olie 3 minuten. Voeg dan de spruitjes toe, roerbak 2 minuten en schenk dan de Whisky glaze erbij. Roer alles goed door en laat 5 minuten sudderen. Strooi pecannoten over de spruitjes en serveer meteen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 4 eetlepels boter ongezouten
- 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 4 eetlepels whisky
- ⅛ theelepel cayenne peper
- ½ theelepel zeezout
- 150 gram spekjes
- 3 eetlepels pecannoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Spruitjes koken
- Breng een pan met 5 cm water aan de kook.
- Maak de spruitjes schoon. Snij eerst een dun reepjes van de onderkant en vervolgens haal je de buitenste velletjes van de spruiten. Hele grote spruiten halveer je. Was ze in een vergiet.500 gram spruitjes
- Doe de schone spruitjes in de pan kokend water en laat ze 5 minuten garen.
- Giet af in een vergiet en zet terzijde.
Whisky glaze
- In een steelpannetje doe je de boter, bruine suiker, whisky, cayennepeper en het zeezout.4 eetlepels boter, 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 4 eetlepels whisky, ⅛ theelepel cayenne peper, ½ theelepel zeezout
- Breng op gemiddeld vuur aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat sudderen, terwijl je roert, totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur uit.
Gebakken spruitjes met spekjes en bacon glaze
- In een hapjespan bak je de spekjes 3 minuten op gemiddeld vuur tot ze lichtbruin zijn. Er is dan ook wat vet vrijgekomen.150 gram spekjes
- Voeg de spruitjes toe en bak die 2 minuten mee.
- Schenk dan de Whisky glaze in de pan en laat nog eens 5 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en verkruimel de pecannoten over de spruitjes. Serveer meteen.3 eetlepels pecannoten
Opmerkingen:
- Het schoonmaken van de spruitjes is het meeste werk. Maar je kunt ze tegenwoordig ook al schoongemaakt kopen. En dat is lekker handig.
- De spruitjes roerbak je 2 minuten, zodat ze lekker knapperig worden.
Geef een reactie