De meeste lekkere gebakken spruitjes met spekjes zijn glanzend groen en krokant en met een heerlijke zoete Whiskey glaze. Dit is ook nog eens belachelijk eenvoudig te maken en met zoveel smaak. Dit is het recept dat in je lijstje lekkere spruitjes recepten gaat worden opgenomen!
Dit is zo'n eenvoudig recept om spruitjes te maken en dan ook nog eens zo geweldig lekker dat ik dit met je ga delen. Want iedereen heeft een goed en lekker spruitjes recept nodig. En dit is, net als de spruitjes met sinaasappel glazuur, één van mijn favoriete recepten!
De krokant gebakken spruitjes met spekjes en Whiskey glaze is natuurlijk een heerlijk feestelijk recept en hoewel ik dit ook doordeweeks maak (omdat het zo geweldig makkelijk is), is het een heerlijk recept om te serveren met Kerstmis, Thanksgiving of een dineetje. Je weet zeker dat dit recept gaat lukken!

Jump to:
Ingrediënten die je nodig hebt
De ingrediënten die je nodig hebt om deze knapperige spruitjes met spekjes en whiskey glaze te maken:

- Spruitjes: het belangrijkste onderdeel van dit recept. En zoals altijd geldt dat groenten het lekkerst zijn in hun eigen seizoen. Dit is dus een typisch winterrecept. Ik kreeg deze spruitjes in de Foodybox Kerst en deze spruitjes zijn van eigen bodem (oftewel lekker lokaal) en een typische winter seizoensgroente.
- Boter: Omdat je ook al spekjes en zeezout gebruikt in dit recept, gebruik je de ongezouten variant.
- Bruine suiker, cayenne en zeezout: de overige smaakmakers van de Whiskey glaze.
- Whiskey: omdat dit de smaakmaker is van de spruitjes ga je voor een heerlijke malt whiskey.
- Spekjes: heerlijk gezouten en de perfecte tegenhanger van de spruitjes.
- Pecans: met hun nootachtige smaak maken pecan noten dit recept echt af (en ja ik ben ze echt vergeten op deze foto te zetten ;-))
Hoe maak je deze spruitjes met spekjes en Whiskey glaze?
Een recept dat je kunt printen in makkelijke stappen vind je terug onderaan dit blog.

Stap 1: Schoon de spruitjes. Pak een spruitje en snij de onderkant eraf. Vervolgens kun je makkelijk de buitenste velletjes verwijderen. Zie je eventueel nog een bruin plekje dan snij je dat ook weg. Doe in een vergiet en spoel af.

Stap 2: Kook de spruitjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg de spruitjes toe. Kook 5 minuten en giet ze dan af in een vergiet.

Stap 3: Maak de Whiskey glaze. Doe de boter, bruine suiker, whiskey, Cayenne peper en zeezout in een pannetje. Terwijl je roert breng je dit aan de kook. Verwarm net zo lang tot de suiker is opgelost en zet dan het vuur uit.

Stap 4: Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder olie 3 minuten. Voeg dan de spruitjes toe, roerbak 2 minuten en schenk dan de Whiskey glaze erbij. Roer alles goed door en laat 5 minuten sudderen. Strooi pecan noten over de spruitjes en serveer meteen.
- Het schoonmaken van de spruitjes is het meeste werk. Maar je kunt ze tegenwoordig ook al schoongemaakt kopen. En dat is lekker handig.
- Doordat je de Whiskey glazuur kookt, verdampt alle alcohol. Maar wil je liever geen alcohol toevoegen dan kun je de Whiskey ook vervangen door appelsap.
- De spruitjes roerbak je 2 minuten, zodat ze lekker knapperig worden.
- Spekreepjes kun je ook vervangen door bacon. Dat is iets minder zout.
- Dit recept kun je niet bewaren, dus zorg dat je al je groenten opeet (maar dat zal met dit recept geen probleem zijn ;-).
- Hapjespan - een hapjespan gebruik je bij het koken van sauzen en bij het bakken van grotere volumes. Een goede hapjespan heeft een antiaanbaklaag en handgrepen die koel blijven. En natuurlijk is hij geschikt voor alle warmtebronnen. Deze hapjespan heeft ook nog een deksel, wat helpt tegen spatten en handig kan zijn om de warmte binnen te houden en je sauzen niet te ver laten indikken. Ik gebruik deze hapjespan bij het maken van de spruitjes.
- Steelpan - een goede steelpan is heel belangrijk. Een steelpan met antiaanbak laag is superfijn omdat het makkelijker is om schoon te maken. En natuurlijk wil je een steelpan die voor alle warmtebronnen geschikt is. In dit recept gebruiken we een steelpan voor het koken van de eieren en het maken van de Whiskey glaze.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Spruitjes met spekjes en Whiskey glaze
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
4 eetlepels boter ongezouten
4 eetlepels bruine suiker
½ theelepel zeezout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Breng een pan met 5 cm water aan de kook.
- Maak de spruitjes schoon. Snij eerst een dun reepjes van de onderkant en vervolgens haal je de buitenste velletjes van de spruiten. Hele grote spruiten halveer je. Was ze in een vergiet.
Spruitjes koken
- Doe de schone spruitjes in de pan kokend water en laat ze 5 minuten garen.
- Giet af in een vergiet en zet terzijde.
Whiskey glaze
- In een steelpannetje doe je de boter, bruine suiker, whiskey, cayenne peper en het zeezout.
- Breng op gemiddeld vuur aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat sudderen, terwijl je roert, totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur uit.
Gebakken spruitjes met spekjes en bacon glaze
- In een hapjes pan doe je de spekjes en bak je 3 minuten op gemiddeld vuur tot ze lichtbruin zijn. Er is dan ook wat vet vrijgekomen.
- Voeg de spruitjes toe en bak die 2 minuten mee.
- Schenk dan de Whiskey glaze in de pan en laat nog eens 5 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en verkruimel de pecans over de spruitjes. Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Het schoonmaken van de spruitjes is het meeste werk. Maar je kunt ze tegenwoordig ook al schoongemaakt kopen. En dat is lekker handig.
- Doordat je de Whiskey glazuur kookt, verdampt alle alcohol. Maar wil je liever geen alcohol toevoegen dan kun je de Whiskey ook vervangen door appelsap.
- De spruitjes roerbak je 2 minuten, zodat ze lekker knapperig worden.
- Spekreepjes kun je ook vervangen door bacon. Dat is iets minder zout.
- Dit recept kun je niet bewaren, dus zorg dat je al je groenten opeet (maar dat zal met dit recept geen probleem zijn ;-).
Geef een antwoord