Op zoek naar een snel recept voor lekkere, kruidige muffins? Deze speculaas muffins met kruimeltopping zijn makkelijk om te maken en smaken heerlijk! Ze hebben een kruimige structuur, zijn lekker luchtig en lekker smeuïg. Perfect om je huis te vullen met een heerlijke geur en op te eten bij een kopje thee.
Jump to:
Zelf Speculaasmuffins Maken
Als de dagen korter en kouder worden, is er niets lekkerder dan op te krullen met een warme muffin vol speculaaskruiden. Deze speculaas muffins staan al binnen 10 minuten in de oven, en na 25 minuten bakken kun je genieten van dit heerlijke, kruidige gebakje.
Het verrassende? De romige, krokante kruimeltopping, die smelt op je tong en perfect combineert met de warme kruiden in de muffin.
Wat is het Verschil tussen een Muffin en een Cupcake?
Een veelgestelde vraag. Cupcakes zijn eigenlijk minitaartjes, luchtiger en zoeter dan muffins, en worden vaak versierd met frosting. Muffins zijn compacter van structuur en kunnen zoet of hartig zijn. Ze worden zowel warm als koud gegeten en zijn wat minder zoet – lekker voor elk moment van de dag!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten Speculaas Muffins
Ingrediënten Kruimeltopping
- Speculaaskruiden: Voor die typische speculaassmaak. (Tip: Speculaaskruiden zelf maken? Hier vind je een speculaas kruidenmix recept!)
- Lichtbruine basterdsuiker: Zoet de muffins én geeft een vleugje karamelsmaak. Houdt ze ook lekker, zacht en luchtig.
- Vanille-extract: Voor een subtiele vanillesmaak. Heb je geen extract? Gebruik dan 7 gram vanillesuiker of maak zelf vanille-extract.
- Zelfrijzend bakmeel: Dit zorgt ervoor dat de muffins rijzen. Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Gebruik dan 250 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder.
Bereiding in Vier Stappen
- Meng de ingrediënten voor de kruimeltopping in een kom. Verkruimel met je vingers tot kleine bolletjes en zet de topping in de koelkast.
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed door. Meng de vloeibare ingrediënten in een andere kom. Schenk de vloeibare ingrediënten bij de droge en meng kort. Klontjes zijn prima – mix niet te lang!
- Vet de vorm in. Verdeel het beslag over de muffinvorm.
- Strooi de kruimeltopping eroverheen en druk licht aan. Bak de muffins 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.
Tips hoe maak je muffins luchtiger?
- Mix niet te lang: Door kort te mixen, houd je het beslag luchtig.
- Boter toevoegen: Boter houdt luchtbelletjes vast in het beslag, wat zorgt voor een luchtigere structuur.
- Meng apart: Doe de droge ingrediënten in één kom en de vloeibare ingrediënten in een andere. Voeg ze daarna pas samen en mix kort.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Kruimel topping
- 60 gram bloem
- 110 gram lichtbruine basterdsuiker
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 60 gram boter in blokjes van ½ cm, koud
Speculaas Muffins
- 100 gram boter
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 70 gram suiker
- ½ theelepel speculaaskruiden
- ⅛ theelepel zout
- 55 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren maat L
- ½ theelepel vanille-extract
- 180 ml volle melk
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Smelt de boter en laat dit even afkoelen (zo’n 15 minuten).100 gram boter
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet je muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
Kruimeltopping Maken
- Meng het bloem, lichtbruine basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom.60 gram bloem, 110 gram lichtbruine basterdsuiker, ½ theelepel speculaaskruiden
- Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf met je vingers de boter door de bloem en suiker totdat je een kruimelig deeg hebt. Het is goed als er nog kleine bolletjes blijven.60 gram boter
- Zet de kruimeltopping in de koelkast terwijl je het muffinbeslag maakt.
Speculaas muffins Maken
- Doe in een grote kom de droge ingrediënten: zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden, zout en lichtbruine basterdsuiker. Roer alles goed door elkaar.250 gram zelfrijzend bakmeel, 70 gram suiker, ½ theelepel speculaaskruiden, ⅛ theelepel zout, 55 gram lichtbruine basterdsuiker
- Klop in een andere kom de melk, afgekoelde gesmolten boter, eieren en vanille-extract tot een glad mengsel.2 eieren, ½ theelepel vanille-extract, 180 ml volle melk
- Voeg het melk-ei mengsel toe aan de droge ingrediënten en roer met een garde of spatel tot alles net gemengd is. Het beslag mag nog wat klontjes hebben.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
- Strooi de kruimeltopping over elke muffin en druk het lichtjes in het beslag.
Bakken
- Bak de muffins in 25 minuten gaar in de oven.
- Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm, en haal ze er daarna voorzichtig uit om verder af te koelen op een rooster. Geniet ervan terwijl ze nog warm zijn, of eet ze koud – net zo lekker!
Opmerkingen:
- Laat de boter smelten en afkoelen. Wanneer je de boter te warm toevoegt, stollen de eieren in je beslag.
- Door de vaste en vloeibare ingrediënten eerst apart te mengen en dan pas bij elkaar te gieten, hoef je minder te mengen en blijft je muffin luchtiger.
- Bewaar de topping koel totdat je hem op de muffin strooit. Op die manier blijft hij heerlijk krokant.
- Een papieren cupcake vorm is niet nodig bij deze muffins, je vet de vorm immers in. Maar mocht je het heel mooi vinden, dan kan het prima!
- Koelkast: Wikkel de muffins in plasticfolie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
Diepvries: Je kunt de cakejes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
Geef een reactie