Op zoek naar een snel en makkelijk recept voor een muffin? Met een heerlijke kruimige structuur, niet droog en heerlijk gekruid? STOP, je hebt vandaag je geluksdag. Want deze speculaas muffins met kruimel topping zijn makkelijk te maken, super snel klaar en onweerstaanbaar lekker!
Het is dus zo dat wanneer het wat kouder wordt, ik degene ben die het eerst opkrult in een stoel, met een warm kopje thee erbij en... speculaas. En deze speculaas muffins staan binnen 10 minuten in de oven! Vervolgens begint het hele huis heerlijk te ruiken en dan, na een minuut of 25 bakken, trek je de oven open en kun je beginnen aan dit zoete cadeautje.
Verrassend crunchy, heerlijk gekruid
Want deze speculaas muffins zijn heerlijk gebakken met een vleugje speculaas. Maar de verrassing is de heerlijke kruimel topping. Een tikje romig en krokant. Dit laagje smelt op je tong. En de winterse kruiden van de luchtige cake vormt een heerlijke combinatie met dit knapperige laagje.
Wat is het verschil tussen een muffin en een cupcake?
Een veelgestelde vraag. De cupcake is eigenlijk een mini cake en is wat luchtiger en zoet. Ze rijzen ook wat meer (zijn boller aan de bovenzijde). Een cupcake eet je koud. Cupcakes kun je versieren met frosting, iets wat je bij een muffin niet tegenkomt.
De muffin is een mini variant van een zoet brood. Het is vaak wat compacter qua structuur. Muffins bestaan in hartige en zoete varianten. En de meeste muffins worden zowel warm als koud gegeten.
Hoe kan ik mijn muffins luchtiger maken?
Als eerste, en je bent vast blij om het te horen, niet te veel het beslag mixen (dat scheelt weer werk). Wanneer je het beslag mixt, ga je de gluten activeren en die zorgen voor een compactere muffin.
Een tweede manier is om boter toe te voegen aan je beslag. Boter houdt de luchtbelletjes beter vast, wat ervoor zorgt dat het baksel luchtig wordt. Bij deze speculaas muffins heb ik daarom 100 gram gesmolten boter toegevoegd.
En tenslotte start je met twee kommen. In de eerste kom doe je alle vaste ingrediënten die je goed mengt. In de tweede kom de vloeistoffen (en ook die meng je goed). Pas daarna ga je deze twee mengen.
Hoe maak je deze muffins met speculaas kruiden?
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius, vet je muffin vorm in en zet al je ingrediënten klaar.
- Meng alle ingrediënten voor de topping in een kom en kruimel die tussen je vingers klein, totdat je nog kleine bolletjes voelt. Zet in de koeling.
- Doe in een kom alle vaste ingrediënten en meng goed door. In een tweede kom doe je de vloeistoffen en die meng je ook door. Schenk de vloeistof bij de droge ingrediënten en meng met de garde goed door. Niet te lang er mogen klontjes inzitten.
- Verdeel het beslag over de muffin vorm, met een ijsschep, en strooi de topping over de muffin. Druk de topping een beetje in het beslag. Bak de muffins 25 minuten in de oven.
- Laat de boter smelten en afkoelen. Wanneer je de boter te warm toevoegt, stollen de eieren in je beslag.
- Door de vaste en vloeibare ingrediënten eerst apart te mengen en dan pas bij elkaar te gieten, hoef je minder te mengen en blijft je muffin luchtiger.
- Bewaar de topping koel totdat je hem op de muffin strooit. Op die manier blijft hij heerlijk krokant.
- Een papieren cupcake vorm is niet nodig bij deze muffins, je vet de vorm immers in. Maar mocht je het heel mooi vinden, dan kan het prima!
- Muffin/cupcake bakvorm, deze muffin/cupcake bakvorm is onmisbaar in de keuken. Hij heeft een anti aanbaklaag, zodat je hem goed schoon kunt houden en twee handgrepen waar je hem makkelijk mee vast kunt pakken. Ik gebruikte de bakvorm voor het bakken van de speculaas muffins met kruimel topping
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van het beslag en de topping.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Ingrediënten
Muffins
- 250 gram bloem
- 70 gram suiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel speculaaskruiden
- ⅛ theelepel zout
- 55 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram boter
- 2 eieren maat L
- ½ theelepel vanille-extract
- 180 mL volle melk
Kruimel topping
- 60 gram bloem
- 110 gram lichtbruine suiker
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 60 gram boter
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Voorbereiding
- Smelt de boter en laat 15 minuten afkoelen.
- Voor de topping snij je de blokjes in ½ x ½ cm. Leg in de koeling tot gebruik.
- Weeg en meet alle ingrediënten af.
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Vet je muffinvorm in en zet deze klaar.
Kruimel topping
- Doe de bloem, suiker en speculaaskruiden in een kom en meng goed.
- Voeg de boter toe en maak deze tussen je vingers klein. Blijf tussen je vingers wrijven totdat je nog kleine bolletjes voelt.
- Zet de topping in de koelkast.
Speculaas muffins
- Doe in een kom de droge ingrediënten: bloem, suiker, speculaaskruiden, bakpoeder, zout en lichtbruine basterdsuiker. Roer alles goed door elkaar.
- Doe in een tweede kom de melk, afgekoelde gesmolten boter, ei en vanille extract en meng deze ook goed.
- Schenk de vloeistof bij de droge ingrediënten en meng met een garde of spatel door totdat alles net gemengd is (dus niet te lang, er mogen nog klontjes inzitten)
- Verdeel het beslag over de muffinvorm.
- Strooi de topping over de muffin en druk een beetje topping in het beslag.
Bakken
- Bak de muffins 25 minuten in de oven.
- Laat de muffins 5 minuten staan en los ze dan op een rooster. Eet ze meteen of eet ze koud.
Notities
- Laat de boter smelten en afkoelen. Wanneer je de boter te warm toevoegt, stollen de eieren in je beslag.
- Door de vaste en vloeibare ingrediënten eerst apart te mengen en dan pas bij elkaar te gieten, hoef je minder te mengen en blijft je muffin luchtiger.
- Bewaar de topping koel totdat je hem op de muffin strooit. Op die manier blijft hij heerlijk krokant.
- Een papieren cupcake vorm is niet nodig bij deze muffins, je vet de vorm immers in. Maar mocht je het heel mooi vinden, dan kan het prima!
Geef een reactie