Deze gluten vrije muffin met appel en rozijnen zijn gezonder dan de normale muffins. Door de toevoeging van dit fruit, heb je veel minder zoetstoffen nodig
Deze muffin met appel en rozijnen zijn gezonder dan de normale muffins. Door de toevoeging van dit fruit, heb je veel minder zoetstoffen nodig. En doordat je boekweitmeel gebruikt zijn ze ook nog eens glutenvrij. Dus eigenlijk bijna geschikt voor iedereen.
Een muffin is een broodje
Een klein weetje: een muffin is officieel een broodje. Nu denk je misschien, dat is vreemd want als ik ze koop dan lijken ze meer op een cupcake. Dat klopt. Er bestaan namelijk twee soorten: de Amerikaanse, die wat meer een cake beslag heeft en de Engelse variant (die ook veel in Amerika wordt gegeten) die wat steviger van structuur is en iets minder luchtig. Meer een gevuld broodje. En je kunt ze natuurlijk zoet en hartig maken.
Wil je je muffin zo lekker en luchtig mogelijk maken, dan volgen hier een paar tips.
Tips voor het bakken van muffins
- Maak het beslag niet te glad. Muffinbeslag mag klontjes bevatten. Klop dus niet te lang, het is de bedoeling dat alle ingrediënten net vochtig zijn.
- Gebruik papieren bakvormpjes. Natuurlijk kun je het beslag ook zo in de bakvorm scheppen, maar dat geeft veel meer afwas en, zeg nu zelf, met die vormpjes krijg je toch een vrolijk geheel. Wil je geen vormpjes gebruiken. Vet de bakvorm dan vooraf in met wat olie om het plakken tegen te gaan.
- Gebruik in de oven het liefst onder- en bovenwarmte, dan droogt je muffin minder uit. Het recept geeft hiervoor de juiste temperatuur aan. Heb je alleen een hete lucht oven, verlaag de temperatuur dan met 20 graden en bevochtig de bovenkant van de muffins met een plantenspuit met wat water voor je ze in de oven zet.
- Elke oven is anders. Controleer daarom na de opgegeven baktijd of je muffin gaar is door een vochtige prikker in het midden van de muffin te prikken. Komt hij er droog uit, dan is de muffin gaar.
- Verwarm de oven altijd voor en maak hem tijdens het bakken niet onnodig open. Daardoor kan het beslag inzakken en verliest de muffin zijn luchtigheid.
Muffin met appel en rozijnen
📖 Recipe
RECEPTKAART
Muffin met appel en rozijnen
Apparatuur
- muffinvorm
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- Spatel
Ingrediënten
- 250 gram boekweitmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel honing
- 2 eieren, maat m
- 4 eetlepels zonnebloem olie
- 1 appel, geraspt
- 2 eetlepels rozijnen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius onder- en bovenwarmte (of 170 graden Celsius hete lucht oven (vergeet dan niet de bovenkant vochtig te maken met de plantenspuit).
- Doe de papieren vormpjes in de bakvorm of vet de vorm in.
- Meng in een kom het meel met het bakpoeder.
- Klop in een tweede kom de eieren schuimig met de honing en olie.
- Spatel de inhoud van de eerste kom door het ei mengsel en maak het beslag net vochtig (er mogen nog klontjes in voorkomen)
- Schep het beslag in de vormpjes en zet de bakplaat in de oven.
- Laat 25 - 30 minuten bakken tot de muffins gaar zijn (controleer met een houten prikker)
- Laat de muffins 5 minuten rusten en haal ze dan uit de bakvorm. Laat afkoelen op een rooster.
Geef een reactie