Deze Entrecote met Rode wijn uit de oven, zijn langzaam gegaard in een rijke rodewijnsaus, tot ze alle smaken hebben opgenomen. De saus is op smaak gebracht met heerlijke smaken en geeft een jus-achtige saus. Die is dan weer superlekker bij de geroosterde aardappels en groenten die je samen met de entrecote in de oven maakt. Dit makkelijke recept is heerlijk bij een elegant etentje of met de feestdagen! Succes gegarandeerd.
Entrecote met Rode Wijn uit de Oven
Entrecote is een biefstuk met een randje vet van de dunne lende. Een mooi geaderd vlees, heerlijk van smaak. En dit is lekker wanneer je het maakt in de oven met een rijke rodewijnsaus. Die combineert goed met de entrecote. En niet voor niets want de vuistregel luidt: rode wijn combineert goed met rood vlees (en wit bij wit vlees zoals kip en vis).
Om het helemaal af te maken, serveer ik de entrecote met geroosterde wortels en aardappeltjes die je eenvoudig in dezelfde oven klaarmaakt (ik zet de schalen gewoon naast elkaar). Zo heb je snel een heerlijk etentje.
En ben je op zoek naar meer feestelijke gerechten uit de oven? Denk dan eens aan ovenaardappels met Italiaanse kruiden, kip gehaktbrood uit de oven of een kabeljauw vispakketje.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Rode Wijn Entrecote?
Om deze Entrecote met Rode Wijn uit de oven te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Entrecote met Rode Wijn
- Entrecote - Biefstuk met een randje vet van de lende. Je kunt ook ribeye, T-bone of baklappen gebruiken.
- Sjalotjes - Geeft extra smaak aan de ovenschotel. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Wortels - Lekker zoet en door het roosteren nog meer smaak!
- Bloem - Om de saus iets in te dikken. Door het vlees met de bloem te bestrooien en dan licht aan te bakken, ben je de rauwe bloemsmaak kwijt en krijg je ook geen klontjes in de saus.
- Boter - Roomboter, ongezouten
- Runderfond - Bouillon die ingekookt (gereduceerd) is. Intenser en een stuk dikker (doordat je ook de gelatine uit de botten mee indikt). Heb je geen fond, dan kun je runderbouillon tot ⅔ inkoken (dus 300 ml runderbouillon inkoken tot 200 ml).
- Rode wijn - Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux.
Ingrediënten Geroosterde Rozemarijn Knoflook Aardappels
- Aardappels - In dit recept zijn Roseval Aardappels gebruikt. Dat is een langwerpige vastkokende aardappel met een rode schil. Je kunt ook Nicola of Charlotte gebruiken, maar schil die dan voor gebruik. Door de aardappels 10 minuten voor te koken, krijg je een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant.
- Rozemarijn - rozemarijn heeft een bitterzoete smaak (en ruikt heerlijk).
- Knoflook - Geeft een heerlijke smaak aan het vlees.
- Peterselie - Voor een frisse smaak.
Hoe maak je Entrecote uit de oven met Wijn en Aardappels?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Dep de entrecotes droog en bestrooi met bloem, zout en peper. Klop het teveel aan bloem eraf. Smelt boter in de pan en bak de entrecotes 1 minuut aan elke zijde. Leg onderin een ovenschaal.
- Bak de sjalot en wortel in de achtergebleven boter, gedurende 3 minuten en leg die bovenop het vlees. Schenk de fond en wijn erbij. Dek de ovenschaal en stoof anderhalf uur in de oven. Haal dan het deksel eraf en stoof nog eens een uur.
- Maak ondertussen de aardappeltjes (tijdens het laatste uur). Snij de aardappels in partjes en was ze. Kook ze gedurende 10 minuten. Verhit boter in een koekenpan en haal de gekookte aardappels met een schuimspaan uit de pan en breng naar de hete koekenpan. Stoom de aardappels snel droog.
- Verdeel de aardappels over de hete bakplaat en meng met de rozemarijn. Leg het bolletje knoflook erbij. Zet naast de entrecotes in de oven en bak 40 minuten.
Serveer de entrecote door hem in dunne reepjes te snijden met de worteltjes, sjalotjes en krokant gebakken rozemarijn aardappeltjes. Garneer met peterselie.
Tips en Variaties
- Haal de entrecote een half uur voor het bakken uit de koelkast. Zou wordt hij egaler gaar.
- Dep het vlees droog voordat je het aanbakt.
- Gebruik je liever geen rode wijn? Vervang dat dan met eenzelfde hoeveelheid runderbouillon.
- Ook lekker - Gebruik in plaats van een rode wijn een zoete Portwijn (voor een heerlijke Portsaus).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Ovenschaal 20 x 26 cm met deksel of gebruik aluminiumfolie om af te dekken
Ingrediënten
- 750 gram entrecote
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 100 gram bloem
- 50 gram boter
- 750 gram sjalotjes gepeld en in vieren gesneden
- 250 gram wortels geschraapt en in blokjes van 2 cm gesneden
- 400 ml runderfond
- 500 ml rode wijn
- 750 gram Roseval aardappels biologisch, gewassen en in partjes gesneden
- 50 gram boter
- 2 takjes verse rozemarijn alleen de naaldjes
- 1 bol knoflook de top afgesneden
- 4 takjes platte peterselie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C of 140 °C
- Dep de entrecote droog en snij de vetrand op een paar plekken in.750 gram entrecote
- Bestrooi de entrecote met zout, peper en bloem en schudt het teveel eraf.½ theelepel zout, ¼ theelepel peper, 100 gram bloem
- Smelt boter in de pan op gemiddeld vuur. Bak de entrecotes één minuut aan beide kanten. Leg ze vervolgens onderin de ovenschaal, dakpansgewijs op elkaar als het er meer zijn.50 gram boter
- Bak de sjalotjes en wortels in het achtergebleven vet, drie minuten op gemiddeld vuur. Haal ze uit de pan en leg op de entrecotes.750 gram sjalotjes, 250 gram wortels
- Verhit wijn en de fond in een pannetje tot het heet is.400 ml runderfond, 500 ml rode wijn
- Schenk de hete wijn en de runderfond in de ovenschaal en dek af met een deksel (over aluminiumfolie).
- Zet de schaal in de oven en bak 90 minuten.
- Haal de deksel van de ovenschaal en zet er een tweede (lege) ovenschaal voor de aardappels langs. Stoof het vlees nu nog eens 60 minuten.
- Kook de aardappeltjes in kokend water gedurende 10 minuten.750 gram Roseval aardappels
- Doe ondertussen boter in de pan en laat die smelten.50 gram boter
- Haal de gekookte aardappeltjes met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de hete koekenpan (zo stomen ze snel droog). Laat dit 2 minuten droogkoken.
- Haal de lege ovenschaal uit de oven en doe de aardappels hierin. Meng dit met de rozemarijn.2 takjes verse rozemarijn
- Leg de bol knoflook erbij en zet alles terug in de oven.1 bol knoflook
- Na 40 minuten is alles klaar.
- Laat het vlees nu 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het vervolgens in dunne reepjes en bestrooi met fijngehakte peterselie4 takjes platte peterselie
- Knijp de knoflook uit de tenen en meng met de aardappels.
- Serveer het vlees met de krokante knoflookaardappeltjes, wortels en sjalotjes!
Opmerkingen:
- Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux.
- Gebruik je liever geen rode wijn? Vervang dat dan met eenzelfde hoeveelheid runderbouillon.
- Ook lekker - Gebruik in plaats van een rode wijn een zoete Portwijn (voor een heerlijke Portsaus).
- Je kunt ook ribeye, T-bone of baklappen gebruiken.
- Haal de entrecote een half uur voor het bakken uit de koelkast. Zou wordt hij egaler gaar.
- Dep het vlees droog voordat je het aanbakt.
- Koelkast - Je kunt het in een luchtdichte doos maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Doe de entrecote samen met de sjalot en wortel in een diepvrieszak of doos en bewaar deze maximaal een maand in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast. Doe de aardappels in een aparte doos of zak. De aardappels verwarm je zonder ze te ontdooien.
- Opwarmen - Leg de steaks met groenten in een ovenschaal en bak ze op 120 °C tot ze warm zijn. Bak de aardappeltjes op in een koekenpan tot ze warm zijn.
Geef een reactie