Waarom dit recept? Omdat het supermakkelijk is, je maar een paar ingrediënten nodig hebt en het altijd lukt! De saus is romig en fluweelzacht, met een vleugje wodka en een flinke schep Pecorino. De combinatie van tomaat, room en een beetje pit maakt dit gerecht zo lekker. En het mooiste? Binnen 30 minuten op tafel!
Ik heb mijn beste keukentips toegevoegd, zodat jouw Penne alla Vodka altijd perfect lukt – zelfs als je het voor de eerste keer maakt.

Penne alla Vodka met Pecorino en sperziebonen
Penne alla Vodka is een Italiaans-Amerikaanse klassieker met een mysterieus verleden. Sommigen zeggen dat het recept in de jaren 70 in Italië ontstond als marketingstunt voor wodka. Anderen beweren dat het uit New York komt. Maar hoe het ook zit: deze romige wodkasaus met tomaat en Pecorino is een blijvertje!
De wodka zorgt ervoor dat de tomatensmaak nóg intenser wordt en maakt de saus extra romig. Je proeft de alcohol niet, maar hij doet stiekem wel veel voor de smaak. Dit gerecht is een perfecte mix van simpel en luxe – ideaal voor een doordeweekse maaltijd of een gezellig etentje.
Wat heb je nodig?
In de receptenkaart hieronder vind je de volledige lijst met ingrediënten, maar hier alvast wat handige tips:

- San Marzano tomaten: Deze tomaten zijn zoeter en minder zuur dan gewone tomaten, wat zorgt voor een volle saus. Geen San Marzano? Gebruik Roma tomaten of gepelde Italiaanse tomaten uit blik.
- Wodka: Versterkt de smaak van de saus. Vervangers? Gebruik witte wijn of bouillon (alcohol-vrij).
- Pecorino: Een harde Italiaanse schapenkaas met een pittige, zoute smaak. Geen Pecorino in huis? Vervang door Parmezaanse kaas of Grana Padano.
- Chilivlokken: Voor een subtiel pittige saus. Laat weg als je geen fan bent van een pitje in je eten.
Bereiding in 4 Simpele Stappen

- Stap 1: Pureer de San Marzano-tomaten in een foodprocessor. Smelt de boter en fruit de knoflook en sjalot tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en chilivlokken toe en bak kort mee. Haal de pan van het vuur en voeg de wodka toe. Zet de pan terug op laag vuur. Voeg het rundergehakt toe en bak rul.

- Stap 2: Roer de gepureerde tomaten erdoor. Voeg de sperziebonen toe en laat 10 minuten zachtjes koken.

- Stap 3: Kook de penne in gezouten water volgens de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje pastawater! Voeg slagroom en geraspte Pecorino toe aan de saus en roer goed.

- Stap 4: Meng de penne erdoor en voeg wat pastawater toe voor een perfecte binding. Breng op smaak met zout, peper en verse basilicum. Serveer direct en garneer met extra Pecorino en peterselie.
Wat serveer je erbij?
Dit gerecht is heerlijk op zichzelf, maar kan nog beter worden met:
- Knoflookbrood: Perfect om de saus mee op te dippen.
- Frisse Italiaanse salade: met rucola
- Een glas witte wijn: Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past er perfect bij.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Romige Penne alla Vodka met Pecorino
Ingrediënten
- 400 gram San Marzano tomaten
- 3 eetlepels boter
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 70 gram tomatenpuree
- ¼ theelepel chilivlokken
- 60 ml wodka
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram sperziebonen, diepvries
- 500 gram Penne
- 200 ml slagroom
- 100 gram Pecorino kaas, geraspt
- zout en peper, naar smaak
- 1 eetlepel basilicum vers, fijngehakt
- 1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
Instructies
- Doe de San Marzano tomaten in een foodprocessor en maal ze fijn.400 gram San Marzano tomaten
- Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.3 eetlepels boter
- Voeg de knoflook en sjalot toe en bak 3-4 minuten, tot ze glazig en geurig zijn. Roer regelmatig.3 teentjes knoflook, 1 sjalotje
- Voeg de tomatenpuree en chilivlokken toe en meng goed. Laat nog 1-2 minuten bakken.70 gram tomatenpuree, ¼ theelepel chilivlokken
- Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de wodka toe. ⚠️ Let op: Wodka kan vlam vatten bij hoge hitte, vooral op een gasfornuis. Haal de pan van het vuur of zet de warmtebron uit voor het toevoegen.60 ml wodka
- Zet de pan terug op het vuur en voeg het rundergehakt toe. Bak het rul.500 gram rundergehakt
- Voeg de gepureerde San Marzano tomaten toe en roer goed door.
- Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en voeg de sperziebonen toe. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.500 gram sperziebonen
- Breng een grote pan gezouten water (2 theelepels zout) aan de kook.
- Kook de penne volgens de instructies op de verpakking.500 gram Penne
- Giet de pasta goed af en bewaar een half kopje pastawater.
- Voeg de slagroom en Pecorino toe aan de saus en roer tot een glad mengsel.200 ml slagroom, 100 gram Pecorino kaas
- Laat de saus nog 2 minuten koken, terwijl je blijft roeren.
- Voeg de basilicum toe en breng op smaak met zout en peper.zout en peper, 1 eetlepel basilicum vers
- Voeg de gekookte penne toe aan de saus en meng goed.
- Voeg 1-2 eetlepels pastawater toe om de saus beter te laten hechten. Is de saus te dik? Voeg dan extra pastawater toe.
Serveren
- Serveer de pasta direct. Garneer met verse peterselie en extra geraspte Pecorino.1 eetlepel platte peterselie
Opmerkingen
- Meer smaak? Voeg wat uitgebakken spekjes of pancetta toe voor een hartige kick.
- Vegetarisch? Laat het gehakt weg en voeg champignons, zongedroogde tomaten of paprika toe.
- Koelkast: Tot 3 dagen in een afgesloten bakje.
- Diepvries: Tot 3 maanden houdbaar. De saus kan iets indikken, maar is nog steeds lekker!
- Opnieuw opwarmen: Op laag vuur, voeg 2 eetlepels water (of melk) aan de saus toe voor het verwarmen.
Geef een reactie