Kip Siam, dat is malse kip gegaard in een heerlijke smaakvolle saus, met heerlijke groentes en cashewnoten. Dit makkelijk Thaise recept is heel snel te maken, zonder pakjes en zakjes en erg lekker. Serveer het met rijst en bosuitjes en het is een echte familiefavoriet!
Kip Siam Zelf Maken
In het verleden heb ik ooit kennis gemaakt met Kip Siam met zo'n kant-en-klare saus die je in de supermarkt kan kopen (met het thema wereldgerechten, je kent ze wel). Snel en simpel klaar. Maar hoe zit dat nu als je hem zelf maakt?
Nu dat blijkt dus heel erg eenvoudig te zijn. Het is een heel snel recept, dat ook nog eenvoudig is. Qua bereidingstijd zit er vrijwel geen verschil in. Het is wel een stuk goedkoper. En het smaakt ook veel en veel lekkerder. Nu ik dit gemaakt heb ga ik echt zo'n pakje niet meer gebruiken.
Door de cashewnoten even aan te bakken, krijgen ze een heerlijke volle notensmaak en de peper wordt heerlijk krokant en wat zachter van smaak. De smaakvolle saus met wat zout, zoet en umami is diep en rijk. Ja dit is een recept waar de hele familie blij van wordt.
Wat heb je nodig voor Kip Siam zonder Zakjes en Pakjes
Voor de bereiding van dit Thaise wereldgerecht met heerlijke saus heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Kipfilet - of kiphaasjes zijn beide goed te gebruiken voor Kip Siam. Gebruik in ieder geval kip zonder bot.
- Sojasaus- In dit recept gebruiken we twee soorten sojasaus. Lichte sojasaus die een zoute smaak heeft (die kun je evt. ook vervangen door Ketjap Asin of Japanse sojasaus). En Ketjap Medja die stroperig en zoet is (en heb je niets anders vervang dit dan door Ketjap Manis).
- Oestersaus - Deze Kantonese saus is donkerbruin van kleur en stroperig. En het is de Umami van dit Thaise gerecht. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojasaus, en het wordt op smaak gebracht met oestersap, karamel en zout.
- Puntpaprika - Een puntpaprika is wat zoeter in vergelijking met normale paprika's. Mocht je die op voorraad hebben dan kun je die ook gebruiken.
- Cashewnoten - De cashewnoten worden licht gebakken in olie, zodat ze een heerlijke volle notige smaak krijgen.
- Rode Peper - Voor het pitje in dit gerecht.
Hoe maak je dit Thaise Wereldgerecht met cashewnoten
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Voorbereiding - Meng de saus in een schaaltje en zorg ervoor dat de suiker is opgelost. Bak de cashewnoten en de rode peper in de olie.
- Kip bakken - Meng de kip met bloem en bak hem aan tot hij goudbruin en gaar is en haal uit de pan.
- Groenten en saus - Bak de ui, knoflook en paprika en schenk de saus erbij. Verwarm dit verder tot de saus kleverig wordt.
- Klaar - Doe de kip, cashewnoten en gebakken peper bij de groenten en meng alles goed door zodat de saus alles bedekt. Garneer met fijngesneden lente-ui.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Saus
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- ½ eetlepel ketjap medja
- ½ eetlepel oestersaus
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- ⅛ theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 3 eetlepels water
Kip Siam
- 80 ml zonnebloemolie
- 75 gram cashewnoten
- 1 rode peper Zonder zaden en in fijne stukjes gesneden
- 300 gram kipfilet In blokjes van 2 × 2 cm
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui in ringen gesneden
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 1 puntpaprika zonder zaden, in blokjes van 1 x 1 cm
Garnering
- 3 bosuitjes in reepjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Saus
- Doe de sojasaus, ketjap Medja, Oestersaus, zwarte peper, zout en suiker met 3 eetlepels water in een klein kommetje en meng tot de suiker is opgelost.1 eetlepel lichte sojasaus, ½ eetlepel ketjap medja, ½ eetlepel oestersaus, ¼ theelepel gemalen zwarte peper, ⅛ theelepel zout, 1 theelepel suiker, 3 eetlepels water
Kip Siam
- Verhit de zonnebloemolie in de wok en bak de cashewnoten 1 minuut. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.80 ml zonnebloemolie, 75 gram cashewnoten
- Voeg nu de peper toe en bak die ook 1 minuut. Haal die uit de wok en laat die ook uitlekken op keukenpapier.1 rode peper
- Meng de kip met de bloem.300 gram kipfilet, 2 eetlepels bloem
- Bak de kip in 5 minuten goudbruin en gaar op hoog vuur. Haal uit de wok en zet terzijde. Schenk de olie uit de pan.
- Schenk nu 1 eetlepel nieuwe olie in de pan en voeg de ui toe. Roerbak 2 minuten op middelhoog vuur.1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui
- Doe de knoflook en paprika nu in de wok en roerbak die een minuut mee.4 tenen knoflook, 1 puntpaprika
- Schenk de saus erbij en verwarm tot deze kleverig wordt.
- Schep de kip, cashewnoten en gebakken peper weer terug in de wok en roer alles goed door, zodat het bedekt wordt met de saus. Voeg eventueel wat water toe als het te droog is.
- Zet het vuur uit en garneer met bosuitjes. Serveer.3 bosuitjes
Opmerkingen:
- Koelkast - Je kunt de kip tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Verpak de kip in een diepvriesdoos of zak en bewaar zo tot 2 maanden in de diepvries.
- Opwarmen - Voeg 3 eetlepels water toe en verwarm, terwijl je roert, op gemiddeld vuur totdat de Kip Siam weer warm is. Voeg zo nodig extra water toe.
Geef een reactie