En zo zijn we aan het einde gekomen van dit heerlijke kerstdiner. En zoals belooft een boodschappenlijstje en een tijdsplanning. Dat maakt het kerstdiner minder stressvol in ieder geval.
Ik ga het in ieder geval gebruiken. Ook dit menu vindt je natuurlijk terug onder het kopje Feestdagen/seizoen! waar je nog veel meer inspirerende feestelijke menu's kunt terugvinden.

Kerstdiner planning en boodschappenlijstje.
Onderstaand de gerechten in serveer volgorde (met een link naar de recepten):
- Amuse van eendenborstfilet met cranberrysaus op een bedje van rucola
- Torentje van gerookte kipfilet met avocado
- Broccoli cappuccino soep
- Spoom granaatappel yoghurt met prosecco
- Hertenbiefstuk, haricots verts en aardappelpuree
- 3 chocolade mousse
Boodschappenlijstje:
Doe met één handige klik al je boodschappen in je mandje:
Het uitgeschreven boodschappenlijstje, 4 personen
- 500 gram cranberries
- 2 avocado's
- 150 gram bruine suiker
- 150 mL port
- 2 citroenen
- 1 kleine rode ui
- 1 kg aardappelen
- klein lente uitjes
- 100 gram gerookte eendenborstfilet
- 300 gram gerookte kipfilet
- 800 gram hertenbiefstuk
- 200 gram katenspek
- 150 gram bacon
- 100 gram rucola
- granaatappelsap
- granaatappelsiroop
- 550 mL Griekse yoghurt
- 150 mL mayonaise
- 6 eetlepels gembersiroop
- 3 theelepels kurkuma
- 3 theelepels kerrie
- 8 takjes rozemarijn
- 12 stengels bieslook
- granaatappel pitjes (of 1 granaatappel)
- 1 fles prosecco
- 250 gram boter
- melk
- 1 klein uitje
- 300 gram haricots verts
- groentenbouillon*
- Knoflookboter **
- 500 gram broccoli
- nootmuskaat
- 550 mL slagroom
- 60 gram pure chocolade
- 100 gram melkchocolade
- 60 gram witte chocolade
- vanille-extract
- cacao
Voor de zelfgemaakte groentenbouillon*:
- 1 winterwortel
- 1 prei
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- (optioneel: restjes groenten)
- 5 peperkorrels
- 2 takjes tijm
- 3 takjes peterselie
- 1 laurierblad
Voor zelfgemaakte knoflookboter **:
- 70 gram boter
- peterselie
- 2 teentjes knoflook
- citroen
- zeezout
Tijdsplanning
1 week te voren
- Maak de cranberry compote. Bewaar tot gebruik in de koeling
- Maak het granaatappel yoghurt ijs en bewaar in de diepvries tot gebruik.
1 dag te voren:
- Maak de chocolade mousse, bewaar in de koeling
- Maak de knoflookboter, bewaar in de koeling
- Maak de groentenbouillon, bewaar in de koeling. Wat je over hebt kun je eventueel invriezen.
In de ochtend:
- Was de rucola en bewaar hem tot gebruik in de koeling
- Leg 4 amuse eetlepels klaar
- Wanneer je een granaatappel gekocht hebt, haal je de pitjes voorzichtig uit de vrucht en bewaar in een afgesloten bakje in de koeling.
- Snijdt voor de torentjes van kip en avocado, de avocado in klein blokjes. Besprenkel met wat citroensap. Snijdt ook de rode ui zeer fijn. Meng de avocado met de rode ui. Zet afgedekt weg in de koelkast.
- Snijdt voor de torentjes van kip en avocado, de gerookte kip in zeer fijne blokjes. Maak een sausje van de hangop, mayonaise, gembersiroop, kurkuma en kerrie. Breng op smaak en zet afgedekt weg in de koeling.
- Snijdt de hertenbiefstuk in blokjes van ongeveer 2 x 1 cm. Omwikkel met katenspek en rijg op een rozemarijn stengel. Leg goed afgedekt weg in de koeling.
- Bereidt de haricots verts tot ze de oven in gaan. Leg goed afgedekt weg in de koeling.
- Maak de broccoli soep. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem op een koele plaats weg.
- Maak de aardappelpuree en doe hem over in een ovenschaal. Dek af en zet hem weg in de koeling.
- Zet 4 bordjes klaar voor de torentjes van gerookte kip. Leg de kookringerbij.
- Leg een kookring klaar voor de aardappelpuree torentjes.
- Zet 4 champagneglazen en ijslepels klaar voor de spoom. Leg de ijsschep erbij.
- Zet een karaf met water in de koeling zodat hij lekker koud is.
- Zet de witte wijn koud.
In de middag:
- Dek de tafel. Gebruik een rode wijnglas en een wit wijnglas. Een waterglas is ook aan te raden.
- Leg aan de rechterzijde van het bord (vanaf het bord gezien) 1 groot mes, 1 soeplepel en 2 kleine messen. Aan de linkerzijde (vanaf het bord gezien): 1 grote vork en 2 kleine vorken.
- Leg een servet op de borden.
- Decoreer de tafel met kaarsjes, kerstgroen enzovoort. Voor inspiratie kijk ook: hier of hier.
Net voor het serveren van de amuse
- Doe een dotje rucola op de amuse lepel
- Doe een likje cranberry compote op de eendenborstfilet, rol op en leg hem op de rucola. Leg 2 rolletjes eendenborstfilet op een lepel.
- Herhaal voor alle lepels.
- Serveer meteen.
Net voor het serveren van de gerookte kip met avocado torentjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Verwarm de broccoli soep op laag vuur.
- Leg wat rucola op de borden.
- Pak de kookring en vul deze tot ongeveer de helft met het mengsel van gerookte kip. Duw goed aan met een lepel.
- Vul de ring verder aan met het avocado mengsel. Duw wederom goed aan.
- Herhaal dat voor alle borden. Voor een mooie presentatie, maak je de ring tussendoor goed schoon.
- Serveer meteen.
Net voor het serveren van de broccoli cappucino
- Haal het granaatappelijs uit de diepvries zodat het goed schepbaar is.
- Zet de aardappelpuree in de oven met aluminiumfolie bedekt.
- Klop de slagroom tot het de dikte heeft van yogurt.
- Schenk wat soep in een glas. Voeg een dot slagroom toe en rasp wat nootmuskaat er boven op.
Net voor het serveren van de spoom
- Zet de haricots verts in de oven.
- Schep het ijs in de champagneglazen.
- Schenk de prosecco bij het ijs.
- Garneer met wat granaatappelpitjes en serveer meteen.
Net voor het serveren van de hertenbiefstuk
- Verwarm wat olie in de pan en bak de hertenbiefstuk aan beide zijden ongeveer 3 minuten.
- Pak de borden van tafel en schep op elk bord een aardappelpuree torentje wat je vult in een kookring.
- Leg daar 3 rolletjes haricots verts en 2 spiesjes met hertenbiefstuk bij. Serveer meteen.
Net voor het serveren van de mousse
- Bestuif de mousse met cacao en verdeel wat granaatappelpitjes op de witte mousse.
Geef een reactie