Een superlekkere aardappel-courgetteschotel met vis. De gerookte makreel wordt samen met de courgette gestoofd in een smaakvolle curry marinade. En vervolgens bedekt met een romige aardappelpuree, die je goudbruin in de oven bakt. Een lekker en makkelijk recept voor het avondeten!

Aardappel-Courgetteovenschotel met Vis
Wanneer ik een gerookte makreel koop, maak ik daar vaak een salade mee voor op een toastje. Of ik eet het als lunch met wat sla, komkommer en paprika. Een heerlijke combinatie namelijk, maar wist je dat je er ook een heerlijke ovenschotel mee kan maken?
Je mengt de gerookte makreel dan met Oosterse kruiden als gember, knoflook en wat curry. Kruiden die je misschien niet meteen zou verwachten, maar die wel heerlijk combineren met deze ziltige vis. Daarbij voeg je courgette en wat rozijnen, een zoet accent is een heerlijke tegenhanger van het zout. De aardappels pureer je met kokosmelk in plaats van gewone melk. Nadat je het uit de oven hebt gehaald, ruik je de geuren van deze heerlijke ovenschotel. Echt een top receptje.
Is courgette goed voor je?
Naast dat courgette een heerlijke groente is, is het ook nog een hele gezonde groenten die rijk is aan vitamines, mineralen en vezels. Het is ook een groente met weinig calorieën. Je kunt courgette schillen, maar doordat het velletje zacht en dun is, is dat niet nodig. Courgette kun je zowel rauw als gekookt of gebakken eten. En zoals altijd te veel courgette is niet goed voor je. Wissel de groente dus af met andere ingrediënten.
Makreel, een gezonde smaakmaker
In plaats van tonijn, wat bekender is, heb ik hier gekozen voor gerookte makreel. Het is een lekkere vette vis (net als tonijn), maar heeft minder last van overbevissing. Verder geeft het gerookte smaakje een heerlijke diepe smaak aan deze ovenschotel. Verder is makreel rijk aan omega-3 vetzuren. Het advies van het voedingscentrum is om minimaal 1 x in de week vis te eten en bij voorkeur een vis rijk aan vetzuren.
Wat heb je nodig voor een Aardappelovenschotel met Gerookte Makreel?
Om deze Aardappel-Courgetteschotel met Vis zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Gerookte makreel - Makreel heeft stevig, een klein beetje vettig vlees, dat door het roken een zoute, rokerige smaak heeft gekregen. Een nadeel voor gerookte makreel is dat het graatjes bevat. Je moet het dus vooraf goed fileren. Dat doe je door bij het plukken het vlees goed na te kijken op graatjes. Gerookt Makreel kan ook vervangen worden door gerookte zalm of tonijn (maar de laatste heeft geen rokerige smaak).
- Aardappels - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Courgette - Courgette saai? Nee het is een super veelzijdige groente. Heerlijk bij een roerbakgerecht, of als quiche. Hier gebruikt als groenten die je heerlijk op smaak brengt met curry, gember en knoflook.
- Rozijnen - De rozijnen geven een licht zoetje aan de courgetteschotel met vis. Een heerlijke combinatie. Rozijnen kun je ook vervangen door krenten of reepjes dadel (voor een heel bijzondere smaak).
- Gember, knoflook en currypoeder - Door de courgette in gember en knoflook te bakken krijgt het een heerlijke smaak. Daaraan wordt currypoeder toegevoegd. Currypoeder is een kruidenmengsel van in ieder geval komijn, koriander en kurkuma. En dit wordt verrijkt aan smaak met kruiden zoals: mosterdzaad, cayennepeper en kaneel (maar vaak nog wel wat meer). Hou je van pittig? Vervang de milde curry met een pittige curry specerijen mix.
- Kokosmelk - In plaats van gewone melk gebruiken we kokosmelk om de aardappelpuree te maken. Dit maakt het recept ook nog eens lactose-vrij. Kokosmelk geeft een Oosters tintje aan de ovenschotel. Hou je hier niet van gebruik dan melk of soja melk in dezelfde hoeveelheid.
Hoe maak je Visschotel met Courgette?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de blokjes courgette, gember, knoflook, curry poeder, rozijnen en peper en zout toe. Roerbak 3 minuten tot de courgette lichtbruin is. Hierdoor krijgt hij meer smaak.
- Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Stamp ze fijn met een pureestamper of gebruik een puree knijper. Voeg vervolgens de warme kokosmelk toe en roer die erdoorheen. Door de kokosmelk voordat je het aan de puree toevoegt te verwarmen, blijft de puree luchtiger. Hou je van pittig? Meng dan wat Sriracha door de aardappelpuree.
- Meng het makreelvlees door de courgette mix. Schep dit onderin de ovenschaal.
- Bedek de courgetteschotel met aardappelpuree. Bak de puree goudbruin in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Serveer meteen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Aardappel-Courgetteschotel met Vis
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen , kruimig, geschild en in ongeveer even grote stukken gesneden
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 cm gember , vers, fijngeraspt
- 2 tenen knoflook , uitgeperst
- 1 gerookte makreel , Pluk de makreel uit elkaar en verwijder daarbij de graatjes die je vind. Het is een heel precies werkje dus neem er je tijd voor.
- 2 courgettes, in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
- 1 eetlepel milde curry
- 4 eetlepels rozijnen, 10 minuten geweld in heet water
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C en vet een ovenschotel in met olie.
Aardappelpuree
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Controleer of ze gaar zijn door een vork in de aardappel te prikken. Deze moet er zonder weerstand in gaan.1 kg aardappelen
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een puree stamper.
- Verwarm de kokosmelk en roer door de aardappelpuree.200 ml kokosmelk
- Proef en breng de aardappelpuree op smaak met zout en peper
Ovenschotel
- Verwarm de olie in een koekenpan.2 eetlepels zonnebloemolie
- Doe de courgette, gember, knoflook, curry, rozijnen, peper en zout in de pan en roerbak 3 minuten op hoog vuur.2 cm gember, 2 tenen knoflook, 2 courgettes, 1 eetlepel milde curry, 4 eetlepels rozijnen, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Zet het vuur uit en meng de makreel erdoor.1 gerookte makreel
- Doe het makreelmengsel onderin de ovenschaal.
- Bedek de makreel met de aardappelpuree.
- Zet de schaal in de oven en bak 15 minuten.
Opmerkingen
- Eten er kinderen mee, vervang de gerookte makreel dan voor tonijn. In gerookte makreel kunnen graatjes zitten. Wees dus heel voorzichtig bij het eten.
- Koelkast - Heb je een restje ovenschotel over, dan laat je hem snel afkoelen naar kamertemperatuur. Dek de restjes luchtdicht af. Vervolgens kun je hem 2 dagen bewaren in de koelkast.
- Diepvries - Dek de ovenschaal af met een laag plastic folie en wikkel de hele ovenschaal in plastic folie. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Laat ontdooien in de diepvries.
- Opwarmen - Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten bij 160 °C.
- Makreel is maar kort houdbaar. Heb je nog makreel dan kun je dat verwerken in: Penne met gerookte makreel en kruidenkaas of een visburger met gerookte makreel.
Geef een reactie