Dit eenvoudige recept voor een mini quiche van prei, tijm en gerookte makreel geeft een heerlijke hartige taart, die je kunt eten bij het diner, als lunch of bij een buffet. Heel veelzijdig dus.
Vandaag maak ik met gerookte makreel een heerlijke quiche met prei, oude kaas en tijm. Samen met een salade staat de quiche in een half uur op tafel. Wanneer de quiche in de oven gaart, bereid je in de tussentijd een winterse salade (zie tips voor inspiratie).
Wanneer de quiche klaar is serveer je hem warm met de salade (en eventueel nog een stokbroodje erbij). De quiche is trouwens ook leuk als hapje bij een Hollands of Zeevruchten buffet.
- Omdat je de prei vooraf stooft in de boter wordt hij zoeter van smaak.
- Lak de randen van de quiche met het ei mengsel, daardoor worden ze mooi bruin.
- Je kunt dit gerecht ook in een grote quichevorm maken. Verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten. De baktijd wordt dan 40 minuten.
- Heb je geen oude kaas dan kun je die ook vervangen door Parmezaanse kaas.
- Dit recept is ook heerlijk met gerookte zalm in plaats van makreel.
- Wil je een minder calorie rijk recept gebruik dan hartig taart deeg in plaats van bladerdeeg.
Bewaren
- Wanneer je de quiche in plastic folie of aluminium folie inpakt kun je hem tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
- De quiche kun je ook in plastic folie invriezen in de diepvries. Of wanneer je gesneden quiche stukken gebruikt kun je een diepvries zak gebruiken. Gebruik deze binnen een maand, want de structuur van de eieren verandert na deze tijd te veel.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 240 gram gerookte makreel
- 100 ml slagroom
- 2 takjes tijm
- 2 eieren maat L
- 1 prei
- ⅛ theelepel peper
- 50 gram kaas geraspte oude kaas
- 4 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 15 gram boter ongezouten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bekleed de quiche vormpjes met het bladerdeeg.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Zet de vormpjes in de koeling tot gebruik.
- Was de prei en snij hem in dunne ringen.
- Smelt 1 klontje boter in de pan en voeg de prei toe.
- Rits de blaadjes van de tijm en roer die door de prei.
- Roerbak 1 minuut en giet dan de slagroom erbij. Breng op smaak met peper.
- Sudder 2 minuten en zet het vuur uit. Laat 10 minuten afkoelen.
- Verdeel de makreel over de quiche vormpjes.
- Zeef de prei uit het slagroom mengsel en verdeel de prei ook over de makreel.
- Meng het achtergebleven vocht met de eieren en geraspte kaas.
- Zet de quiches op de bakplaat en giet het ei-mengsel erover.
- Lak de randen van de quiche met het ei mengsel.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak 25 minuten.
Opmerkingen:
- Omdat je de prei vooraf stooft in de boter wordt hij zoeter van smaak.
- Lak de randen van de quiche met het ei mengsel, daardoor worden ze mooi bruin.
- Je kunt dit gerecht ook in een grote quichevorm maken. Verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten. De baktijd wordt dan 40 minuten.
- Heb je geen oude kaas dan kun je die ook vervangen door Parmezaanse kaas.
- Dit recept is ook heerlijk met gerookte zalm in plaats van makreel.
- Wil je een minder calorie rijk recept gebruik dan hartig taart deeg in plaats van bladerdeeg.
Geef een reactie