Een Mexicaanse ovenschotel met kip en nacho chips betekent alles wat je lekker vindt aan de Mexicaanse koken in één ovenschotel. Met sappige kip, een heerlijke dot crème fraîche, Mexicaanse kruiden en getopt met nachos en gesmolten kaas. Dit recept is heerlijk in het weekend, en makkelijk genoeg om door de weeks te maken.
Een Mexicaanse nacho ovenschotel is altijd welkom op onze tafel. En ik heb op mijn blog al een aantal heerlijke varianten staan, zoals de Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt en salsa en de makkelijk te maken Mexicaanse gehakt ovenschotel. Maar een ovenschotel met kip uit deze lekkere keuken stond er nog niet op. Terwijl ik die best vaak maak. Daar gaan we dus vandaag verandering in brengen.
Heerlijk gevuld met groenten
En de vulling bestaat naast de kip uit tomaten en sperziebonen. Die worden heerlijk op smaak gebracht met Mexicaanse kruiden. Nadat die in de ovenschaal zijn gedaan heb ik er een heerlijke laag crème fraîche op gesmeerd die, als het warm wordt, helemaal door de vulling mengt. Daarover een heerlijke laag nacho chips en kaas. En de kaas smelt in de oven en geeft een heerlijke smaak. Mmm ik kan niet wachten tot we kunnen gaan eten.
Ook leuk voor Halloween
Doordat je tortilla's als topping toevoegt kun je de kip ovenschotel een leuke twist geven. Je kunt ze natuurlijk in traditionele driehoekjes snijden, of je kunt ze aankleden aan het thema. Bijvoorbeeld met Pasen snij je paaseieren uit en met Halloween: spoken, schedels of grafzerken. Zoals ik hier ook heb gedaan. Een leuke manier om die speciale dag nog wat specialer te maken.
- Kipfilet - Snij de kipfilet in blokjes en marineer in de kruiden voor een heerlijke smaak. Je kunt dit ook vervangen door gehakt of Vega kip stukjes.
- Kruiden en specerijen - Geven de heerlijke Mexicaanse smaak aan deze ovenschotel.
- Sperziebonen - Heerlijke verse sperziebonen die je in stukjes van ongeveer 2 cm snijdt. Of gebruik sperziebonen uit de diepvries. Boontjes uit pot zijn minder geschikt omdat ze al wat zachter zijn en ze dan gauw te gaar worden.
- Tomatenblokjes - Extra groenten in deze ovenschotel. En natuurlijk geven de tomaten ook een heerlijke saus door het bakken in de oven. Je kunt verse tomaten gebruiken, maar die zijn vaak alleen in het seizoen lekker en anders waterig. Ook gepelde tomaten kun je gebruiken, maar doordat die wat groter zijn, mengen ze minder goed in de saus.
- Crème fraîche - Geeft een heerlijke romige smaak aan deze ovenschotel. Wanneer de ovenschotel bakt wordt de crème fraîche warm en zal hij door de saus heen mengen. Je kunt dit ook vervangen door zure room.
- Nacho chips en tortilla - De topping van deze ovenschotel. Gebruik nacho chips of tortilla chips (wat je lekker vindt). Ikzelf gebruik vaak degene die al een kaas smaak hebben voor nog meer smaak.
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1 - Snij en kruid alles
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bak de kip in blokjes van 2 x 2 cm.
- Snij de ui en de knoflook fijn. Snij de sperziebonen in stukjes van 2 cm.
- Doe de kip in een schaal en breng op smaak met zout, chilipoeder en nootmuskaat.
- Snij de tortilla's in kleine driehoekjes of, als je in een thema werkt, gebruik een uitsteker in de gewenste vorm.
Stap 2 - Bak de kruiden, kip en groenten even aan
- Doe wat olie in de pan en fruit het uitje 3 minuten tot hij glazig is.
- Voeg de knoflook toe en roerbak 1 minuut.
- Schep de kipblokjes in de pan en bak tot hij gaar en goudbruin is. Ongeveer 5 minuten.
- Schenk dan de tomatenblokjes in de pan en voeg ook de boontjes toe. Roerbak 4 minuten.
Stap 3 - Doe alles in de ovenschaal
- Doe de inhoud van de pan in een ovenschaal.
- Smeer de crème fraîche over het kip groentemengsel.
Stap 4 - Dek af met nacho chips en tortilla
- Dek de ovenschotel met af met nacho chips en tortilla's.
- Strooi de geraspte kaas over de ovenschotel en bak 15 minuten in de oven.
Wat is het verschil tussen nacho en tortilla chips?
Marketing. Ja je leest het goed. De keuringsdienst van Waarde heeft in een uitzending aandacht besteedt aan het onderwerp. Er is geen verschil in de ingrediënten. En wat blijkt. Nacho's liggen bij de Mexicaanse producten waardoor het internationaal lijkt, terwijl tortilla chips in het chips vak liggen.
Daardoor kosten nacho chips meer als tortilla chips. Het verschil zit hem dus in de naam, de plaats en de prijs.
Vond je deze Mexicaanse ovenschotel superlekker? Dan zijn deze recepten misschien ook wat voor jou!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlMexicaanse ovenschotel met kip en nacho chips
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- koekenpan 26 cm
- Ovenschaal 20 x 26 cm
Ingrediënten
1 ui
2 tenen knoflook
500 gram kipfilet in kleine blokjes
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout
½ theelepel nootmuskaat
100 ml crème fraîche
180 gram tortilla chips
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snij de ui en de knoflook fijn.
- Snij de kip in blokjes van 2 x 2 cm.
- Maak de tortilla's kleiner. Gebruik een uitsteekvorm of maak driehoekjes.
- Meng de kruiden door elkaar en breng de kip hiermee op smaak.
Ovenschotel met kip
- Fruit het uitje in wat olie in een koekenpan ongeveer drie minuten op laag vuur.
- Voeg de knoflook toe en fruit nogmaals één minuut.
- Voeg de kip toe en bak tot hij gaar is.
- Schep de tomaten en boontjes erbij en roerbak je vier minuten. Doe dit mengsel onder in een ovenschaal.
- Verdeel de crème fraîche over de kip.
- Leg daar de naco chips en tortilla's bovenop.
- Bestrooi dit met de geraspte kaas.
- Schuif de schaal in de oven en bak 20 minuten.
- Serveer met rijst en een lekkere salade.
Geef een reactie