Een Mexicaanse Nachoschotel met Kip is alles wat je lekker vindt aan de Mexicaanse koken in één ovenschotel. Met sappige kip, een heerlijke dot crème fraîche, Mexicaanse kruiden en een knapperige topping met nacho's en gesmolten kaas. Dit recept is heerlijk in het weekend, en makkelijk genoeg om doordeweeks te maken.

Tex Mex in je Keuken, heerlijk gevuld met groenten
Mexicaanse Nachos met Kip en Boontjes is altijd welkom op onze tafel. Voor ons ouders omdat de vulling lekker veel groenten heeft, en de kids vinden het heerlijk, want wie wil er nu geen chips in zijn avondeten?
En die knapperige chips met hun heerlijke kruidige smaak geven deze ovenschotel ook echt wat extra's. Gegratineerd met kaas, samen met de romige crème fraîche en lekkere vulling met sperziebonen en kruidige kip in tomatensaus. Samen met rijst en een heerlijke salade een makkelijke avondmaaltijd.
Ik heb op mijn blog al een aantal heerlijke varianten staan, zoals de Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt en salsa en de makkelijk te maken Mexicaanse gehakt ovenschotel. Maar een ovenschotel met kip uit deze lekkere keuken stond er nog niet op. Terwijl ik die best vaak maak. Daar gaan we dus vandaag verandering in brengen.
Ook leuk voor Halloween
Doordat je tortilla's als topping toevoegt, kun je de Nacho Ovenschotel met Kip, Boontjes en Kaas een leuke twist geven. Je kunt ze natuurlijk in traditionele driehoekjes snijden, of je kunt ze aankleden aan het thema. Bijvoorbeeld met Pasen snij je paaseieren uit en met Halloween: spoken, schedels of grafzerken. Zoals ik hier ook heb gedaan.
Een leuke manier om die speciale dag nog wat specialer te maken. En heb je geen zin in een speciale versiering, dan kun je ze ook gewoon achterwege laten.
Wat heb je nodig voor Mexicaanse Nachos met Kip en Boontjes
Om deze nachoschotel met kip te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Kipfilet: Snij de kipfilet in blokjes en marineer in de kruiden voor een heerlijke smaak.
- Je kunt dit ook vervangen door gehakt of Vega kip stukjes.
- Kruiden en specerijen: Geven de heerlijke Mexicaanse smaak aan deze ovenschotel.
- Sperziebonen: Heerlijke verse sperziebonen die je in stukjes van ongeveer 2 cm snijdt.
- Of gebruik sperziebonen uit de diepvries. Boontjes uit pot zijn niet geschikt omdat ze al wat zachter zijn en ze dan gauw te gaar worden.
- Tomatenblokjes: Extra groenten in deze ovenschotel. En natuurlijk geven de tomaten ook een heerlijke saus door het bakken in de oven.
- Je kunt verse tomaten gebruiken, maar die zijn vaak alleen in het seizoen lekker en anders waterig.
- In plaats van tomatenblokjes kun je ook gepelde tomaten gebruiken, maar doordat die wat groter zijn, mengen ze minder goed in de saus.
- Crème fraîche: Geeft een heerlijke romige smaak aan deze ovenschotel. Wanneer de ovenschotel bakt wordt de crème fraîche warm en zal hij door de saus heen mengen.
- Je kunt dit ook vervangen door zure room.
- Nacho chips en tortilla: De topping van deze ovenschotel. Gebruik nacho chips of tortilla chips (wat je lekker vindt). Ikzelf gebruik vaak degene die al een kaas smaak hebben voor nog meer smaak.
Wat is het verschil tussen nacho en tortilla chips?
Marketing. Ja, je leest het goed. De keuringsdienst van Waarde heeft in een uitzending aandacht besteedt aan het onderwerp. Er is geen verschil in de ingrediënten. En wat blijkt. Nacho's liggen bij de Mexicaanse producten waardoor het internationaal lijkt, terwijl tortilla chips in het chipsvak liggen.
Daardoor kosten nacho chips meer als tortilla chips. Het verschil zit hem dus in de naam, de plaats en de prijs.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Nachoschotel met Kip
Ingrediënten
Nachoschotel met kip
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 500 gram kipfilet, in kleine blokjes
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- 400 gram tomatenblokjes
- 300 gram sperziebonen, gebroken
- 100 ml crème fraîche
- 180 gram tortilla chips
- 100 gram geraspte kaas, belegen
Halloween stijl
- 2 tortilla's
Instructies
Ovenschotel met kip
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Fruit het uitje in wat olie in een koekenpan ongeveer drie minuten op laag vuur.1 ui
- Voeg de knoflook toe en fruit nogmaals één minuut.2 tenen knoflook
- Voeg de kip toe en bak tot hij gaar is.500 gram kipfilet
- Schep de tomaten, kruiden en boontjes erbij en roerbak je vier minuten. Doe dit mengsel onder in een ovenschaal.1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel zout, ¼ theelepel chilipoeder, ½ theelepel gemalen nootmuskaat, 400 gram tomatenblokjes, 300 gram sperziebonen
- Verdeel de crème fraîche over de kip.100 ml crème fraîche
- Leg daar de nacho chips bovenop.180 gram tortilla chips
- Bestrooi dit met de geraspte kaas.100 gram geraspte kaas
- Schuif de schaal in de oven en bak 20 minuten.
- Serveer met rijst en een lekkere salade.
Halloween style
- Maak de tortilla's kleiner. Gebruik een uitsteekvorm of maak driehoekjes.2 tortilla's
- Leg de tortillachips op de nacho's en bestrooi met de geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven.
Opmerkingen
- Kipfilet - Je kunt dit ook met rundergehakt maken. En wil je vegetarisch dan kun je Vega kipfilet reepjes gebruiken.
- Sperziebonen - Vervang de sperziebonen door een bonen mix. Ook mais is erg lekker als vervanger.
- Tomatenblokjes - Je kunt verse tomaten gebruiken, maar die zijn echt op hun best in de zomer, wanneer ze in het seizoen zijn (anders zijn ze waterig). Gepelde tomaten zijn ook een goede vervanger, maar snij ze dan wat fijner, anders zijn ze lastig te verdelen in de saus.
- Crème Fraîche - Gebruik voor minder calorieën de light variant. Ook kun je het vervangen door zure room.
- Koelkast: Wanneer je de ovenschotel voor wil bereiden, bak je het vlees en de groenten al aan en gaar. Dit alles doe je in de ovenschaal en bewaar je in de koelkast. Je kunt het tot 2 dagen in de koeling bewaren. Top het pas op het laatst af met de nacho's en kaas, anders wordt het zacht.
- Wanneer de ovenschotel met nacho's en kaas is gebakken, kun je hem niet meer bewaren.
Geef een reactie