Een heerlijk herfst en winter recept deze kip prei ovenschotel. De eerste laag bevat kip met spekjes, dan een romige laag prei en de ovenschotel wordt afgedekt met plakjes stokbrood besmeert met kruidenboter en rijkelijk bestrooit met kaas.
Dit is echt een heerlijke ovenschotel ook voor kinderen. Die van mij eten hun buikje rond en het gegeven recept is net genoeg voor 4 personen. De voorpret begint al wanneer de schotel in de oven staat, want het hele huis begint lekker te ruiken en iedereen krijgt honger. En wanneer het dan eindelijk op tafel staat wordt het muisstil en genieten we.
Zo simpel kan het dus zijn.
- Snij de prei in de lengte 1 keer door, tot 1.5 cm van de onderkant af. Draai een kwartslag en snij nogmaals verticaal in tot ongeveer 1.5 cm van de onderkant. Haal de buitenste bladeren van de prei en was de prei onder de stromende kraan. Je kunt het zand er nu goed uitwassen;
- Bij een roux (boter met bloem) die warm is voeg je koude vloeistof toe om klontjes te voorkomen. Dat kun je ook omdraaien: laat de roux afkoelen en voeg dan warme vloeistof toe. Warm bij warm of koud bij koud geeft klontjes!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlKip prei ovenschotel
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 100 gram knoflookboter kamertemperatuur
- 150 gram spekreepjes
- 4 preien in ringen gesneden
- 2 stokbroden afbak
- 50 gram kaas geraspt, belegen
- 20 gram bloem
- 200 ml water
- peper en zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snij de kipfilet in kleine stukjes.
- Verhit een koekenpan en doe de spekjes in de koekenpan.
- Laat de spekreepjes 3 minuten bakken, zodat er wat vet is vrijgekomen en voeg vervolgens de kip toe. Bak die tot deze gaar is.
- Schep met een schuimspaan de kip en spekjes in een ovenschaal.
- Zet de pan terug op het vuur en schep 1 eetlepel kruidenboter erbij.
- Laat de boter smelten en doe de prei erbij.
- Roerbak de prei ongeveer 3 minuten tot hij glanzend word en een beetje zacht.
- Schep de prei bij de kip in de ovenschaal en roer goed door elkaar.
- Bestrooi met zout en peper.
- Maak een bechamelsaus: Smelt 2 eetlepels boter in een pan en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer goed door met een houten lepel tot de boter is opgenomen door de bloem.
- Pak dan een garde en roer beetje bij beetje het water erdoor terwijl je goed blijft roeren om klontjes te voorkomen.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Laat nog eens 5 minuten sudderen terwijl je af en toe roert.
- Snij ondertussen de blaadjes van de 10 takjes peterselie heel fijn en roer die door de saus. Schenk de saus over het kip/prei mengsel.
- Snij het stokbrood in sneetjes.
- Besmeer 1 kant van het stokbrood met de knoflookboter en dek, met deze zijde boven, het kip/prei mengsel af.
- Bestrooi dit rijkelijk met de geraspte kaas.
- Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, en laat het geheel goudbruin worden.
Opmerkingen:
- Snij de prei in de lengte 1 keer door, tot 1.5 cm van de onderkant af. Draai een kwartslag en snij nogmaals verticaal in tot ongeveer 1.5 cm van de onderkant. Haal de buitenste bladeren van de prei en was de prei onder de stromende kraan. Je kunt het zand er nu goed uitwassen;
- Bij een roux (boter met bloem) die warm is voeg je koude vloeistof toe om klontjes te voorkomen. Dat kun je ook omdraaien: laat de roux afkoelen en voeg dan warme vloeistof toe. Warm bij warm of koud bij koud geeft klontjes!
Geef een reactie