Een heerlijk herfst en winter recept deze kip prei ovenschotel. De eerste laag bevat kip met spekjes, dan een romige laag prei en de ovenschotel wordt afgedekt met plakjes stokbrood besmeert met kruidenboter en rijkelijk bestrooit met kaas.
Perfect Comfortfood
Dit is echt een heerlijke ovenschotel, ook voor kinderen. Die van mij eten hun buikje rond en het gegeven recept is net genoeg voor vier personen.
De malse stukjes kip, zoete prei en knapperige bacon in een romige saus. Afgedekt met plakjes stokbrood met kruidenboter en kaas, die gegratineerd wordt in de oven. Meer heb je niet nodig.
De voorpret begint al wanneer de goedgevulde schotel in de oven staat, want het hele huis begint lekker te ruiken en iedereen krijgt honger. En wanneer het dan eindelijk op tafel staat wordt het muisstil en genieten we van dit smaakvolle gerecht.
Zo simpel kan het dus zijn.
Expert Tip
Bij een roux (boter met bloem) die warm is voeg je koude vloeistof toe om klontjes te voorkomen. Dat kun je ook omdraaien: laat de roux afkoelen en voeg dan warme vloeistof toe. Warm bij warm of koud bij koud geeft klontjes!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 150 gram spekreepjes
- 500 gram kipfilet in blokjes gesneden
- 1 eetlepel kruidenboter
- 4 preien in ringen gesneden
- 2 eetlepels boter
- 20 gram bloem
- 200 ml water
- peper en zout naar smaak
- 10 takjes peterselie fijngesneden
- 2 stokbroden afbak
- 100 gram kruidenboter kamertemperatuur
- 50 gram geraspte kaas belegen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Verhit een koekenpan en doe de spekjes in de koekenpan.150 gram spekreepjes
- Laat de spekreepjes 3 minuten bakken, zodat er wat vet is vrijgekomen en voeg vervolgens de kip toe. Bak die tot deze gaar is.500 gram kipfilet
- Schep met een schuimspaan, de kip en spekjes in een ovenschaal.
- Zet de pan terug op het vuur en schep 1 eetlepel kruidenboter erbij.1 eetlepel kruidenboter
- Laat de boter smelten en doe de prei erbij. Roerbak de prei ongeveer 3 minuten tot hij glanzend wordt en een beetje zacht.4 preien
- Schep de prei bij de kip in de ovenschaal en roer goed door elkaar.
- Maak een bechamelsaus: Smelt 2 eetlepels boter in een pan en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer goed door met een houten lepel tot de boter is opgenomen door de bloem.2 eetlepels boter, 20 gram bloem
- Pak dan een garde en roer beetje bij beetje het water erdoor terwijl je goed blijft roeren om klontjes te voorkomen. Proef en breng op smaak met zout en peper.200 ml water, peper en zout naar smaak
- Laat nog eens 5 minuten sudderen terwijl je af en toe roert.
- Snij ondertussen de blaadjes van de peterselie heel fijn en roer die door de saus. Schenk de saus over het kip/prei mengsel.10 takjes peterselie
- Snij het stokbrood in sneetjes. Besmeer 1 kant van het stokbrood met de kruidenboter.2 stokbroden, 100 gram kruidenboter
- Dek, met de boterzijde boven, het kip/prei mengsel af. Bestrooi dit rijkelijk met de geraspte kaas.50 gram geraspte kaas
- Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, en laat het geheel goudbruin worden.
Opmerkingen:
- Koelkast: Pak de ovenschaal in plasticfolie in en bewaar tot twee dagen in de koelkast.
- Diepvries: Pak de ovenschaal in twee lagen plasticfolie in en bewaar tot een maand in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie, in een voorverwarmde oven bij 180 °C gedurende 20 minuten of tot de kip prei ovenschotel goed heet is.
Geef een reactie