Oosterse Kippensoep is supermakkelijk te maken en bevat naast de kip ook heel veel specerijen. Die geven deze soep een heerlijke aziatische smaak, lekker verwarmend. En door kip, rijst, taugé en eieren in de soep wordt het een lekkere lunch of licht hoofdgerecht. Een maaltijdsoep die iedereen lekker vind.

Oosterse Kippensoep
Of het nu warm of koud is, een lekker pittig soepje voor de lunch heerlijk. Verwarmend in de winter, en verkoelend in de zomer. De soep is makkelijk te maken. De kruiden fruit je aan tot ze heerlijk ruiken en daarna voeg je de kip en bouillon toe. Zo krijgt alles een heerlijke smaak. Dan voeg je de vulling toe en kun je eten!
Deze Oosterse kippensoep is altijd een lekker recept. Je kunt het prima als lunch eten, waardoor je toch weer wat meer groenten binnenkrijgt. Een win win situatie dus.
Wat heb je nodig voor Oosterse Soep met Ei?
Om deze Oosterse Kippensoep zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Kipfilet - Gebruik kipfilet of kip haasjes voor dit recept. Je kunt ook prima een restje kip gebruiken.
- Ui, sjalot, knoflook - De basis voor de soep. Door licht aan te bakken geven ze veel meer smaak.
- Ketjap Manis - Een zoete Indonesische soja saus. Het is donker van kleur en geeft een heerlijke soja smaak. Gebruik gluten vrije ketjap Manis voor een gluten vrij recept.
- Tamarinde - Is een vrucht met een zure smaak. Het wordt gebruikt in stoofschotels om het vlees mals te maken (net zoals azijn of citroensap zou doen). Voor dit recept wordt tamarinde pulp gebruikt. Je zou het kunnen vervangen door een combinatie van een eetlepel citroensap en een eetlepel bruine suiker.
- Bruine suiker - om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de soep.
- Sambal - Gebruik Sambal Oelek of Sambal Badjak voor het pittig maken van de pilav. Met 2 theelepels sambal is dit recept geschikt voor de hele familie. Voeg meer sambal toe als je van pittig houdt. Sambal kun je ook vervangen door sriracha.
- Ei - Gebruik hardgekookte eieren, die je eerst pelt en dan aanbakt (voor meer smaak). Deze methode voor het koken van hardgekookte eieren gebruik ik zelf altijd.
- Rijst - Witte rijst, gekookt. Kan zowel koud als warm.
- Taugé - Ook wel sojascheuten of Tjapar genoemd. Het smaakt naar Chinese kool. Doordat het snel klaar is, kook je het niet mee, maar schenk je de soep erover.
- Kippenbouillon - Maak je kippenbouillon zelf of maak het van een bouillonblokje.
- Kurkuma, Gemberpoeder, Koriander, komijn en Laos - De kruiden die de soep zijn smaak geeft. Ze zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt of de Toko. Laos wordt ook wel Galangal genoemd.
Hoe maak je Kippensoep met Rijst en Ei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Bak de gesnipperde ui, sjalot, knoflook, laos, kurkuma, gember, koriander, komijn, bruine suiker, ketjap, sambal en tamarinde tot het geurig ruikt, ongeveer 3 minuten. Fruit de kruiden en de ui 3 minuten aan om alle smaken goed vrij te laten komen. De soep zal intenser van smaak zijn.
- Schenk de bouillon in de pan en doe ook de kipblokjes bij de soep. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 30 minuten sudderen.
- Doe twee ei-helften, taugé en gekookte rijst in de soepkommen.
- Vul de kommen verder met soep en serveer meteen.
Lekker om te serveren met kroepoek, gebakken uitjes en bosuitjes.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Oosterse Kippensoep
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 5 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 1 theelepel Gemalen Laos
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepels donkerbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels tamarinde
- 2 theelepels sambal, sambal badjak of sambal oelek
Overige ingrediënten voor de soep
- 1 liter kippenbouillon
- 250 gram kipfilet, in blokjes
Opdienen
- 160 gram witte rijst, gekookt
- 200 gram taugé
- 4 eieren, hardgekookt en gepeld. Snij ze verticaal doormidden.
Instructies
Soep
- Schenk olie in de soeppan en laat heet worden op gemiddeld vuur.2 eetlepels olie
- Fruit gedurende 3 minuten de ui, knoflook, sjalotten, laos, kurkuma, gemberpoeder, koriander, komijn, bruine suiker, ketjap, sambal en tamarinde tot het geurig ruikt.1 ui, 5 tenen knoflook, 2 sjalotten, 1 theelepel Gemalen Laos, 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen gember, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels donkerbruine basterdsuiker, 3 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels tamarinde, 2 theelepels sambal
- Voeg de bouillon en vervolgens de blokjes kipfilet toe en breng aan de kook.1 liter kippenbouillon, 250 gram kipfilet
- Laat 30 minuten sudderen, proef en breng op smaak met zout. Breng de soep pas op smaak nadat je 30 minuten gesudderd hebt. Er zal tijdens het sudderen wat vocht verdampen en anders wordt de soep misschien te zout.
Opdienen
- Leg in elke soepkom twee halve eieren, 50 gram taugé en 40 gram rijst.160 gram witte rijst, 200 gram taugé, 4 eieren
- Schenk de soep op deze ingrediënten en serveer direct.
Opmerkingen
- Mocht de soep te zout zijn verdun dan met water of laat een geschilde aardappel 10 minuten meekoken.
- Mocht de soep te veel pit hebben voeg dan 1 eetlepel suiker toe.
- Koelkast: Maak de soep tot en met stap 4, maar breng nog niet op smaak met zout. Laat afkoelen en bewaar maximaal 2 dagen afgedekt in de koeling. Verwarm de soep snel en breng op smaak met zout. Ga dan verder met stap 5.
- Diepvries: Sudder de soep 30 minuten en schenk in een diepvriesdoos. Laat snel afkoelen naar kamertemperatuur en dek af. Vries in en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat op de dag zelf (of de avond vooraf) ontdooien in de koelkast. Verwarm op laag vuur en breng op smaak met zout. Ga dan verder met stap 5.
Geef een reactie