Geniet van deze heerlijke Nacho ovenschotel met lekker veel gekruid gehakt, knapperige nacho chips, een heerlijke tomatensaus en gesmolten kaas. Een recept dat je makkelijk maakt en vol smaak zit.
Een recept dat niet alleen in de smaak valt bij volwassenen, maar zeker ook bij de jonge tafelgasten. Dat maakt het het perfecte recept voor een makkelijke maaltijd!
Heerlijke Nacho Ovenschotel met Gekruid Gehakt en Smeltende Kaas
Nacho chips, de perfecte snack. Heerlijk warm gemaakt in de oven met wat saus, guacamole en gesmolten kaas. Echt hier gaat de schaal altijd leeg. En dat bracht me de inspiratie om daar een heerlijke ovenschotel mee te maken. Gevuld met gehakt, een verse tomatensaus, knapperige nacho’s en natuurlijk een topping van gesmolten kaas.
Het recept moest niet te moeilijk zijn (want doordeweeks heb ik niet altijd de tijd om lang in de keuken te staan) en de kinderen moesten dit ook lekker vinden. En dat lijkt soms een opgave, maar dit recept was echt een schot in de roos. Het was zelfs zo dat ik de eerste keer te weinig had (en dat overkomt me maar zelden). Hier krijgt hij dus een dikke tien! En ik ben benieuwd wat ze er bij jou van vinden!
PS En kun je geen genoeg krijgen van nacho ovenschotel, dan heb ik hier nog een heerlijke kip nacho ovenschotel en een Mexicaanse nacho ovenschotel uitgeschreven. Dan kun je heerlijk variëren.
Wat heb je nodig voor Nachos met Gehakt en Kaas?
Om deze Nacho Ovenschotel met Gekruid Gehakt en Kaas te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Tomatensaus
- Knoflook en ui: Geven een heerlijke basissmaak aan deze maaltijd.
- Rode peper: Voor een klein beetje pit. Niet te veel, want de kinderen eten mee. Daarom haal ik de zaden eruit. Zijn er personen die absoluut niet van enige vorm van pit houden laat het dan weg.
- Tomatenblokjes: Voor de smaakvolle tomatensaus. Gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze de optimale smaak hebben.
- Suiker: Haalt de smaak van de tomaten op.
- Gerookt paprikapoeder: Heeft het zoete van de paprika gecombineerd met een gerookt smaakje. En een klein beetje een pikante smaak.
- Komijn: Proeft zoet, is verwarmend en heeft een nootachtige ondertoon. Je kunt het vergelijken (en ook vervangen) met karwijzaad.
- Peterselie: Geeft een frisje aan de saus.
Ingrediënten Nacho Ovenschotel met Gehakt
- Nacho’s: Dit zijn krokante chips gemaakt van maismeel. Ze worden onder meer op smaak gebracht met suiker en zout. Ze zijn in verschillende varianten te krijgen. Meestal gebruik ik naturel of met kaas smaak voor deze ovenschotel.
- Taco kruiden: Het is een kruidenmix met kruiden en specerijen die veel in de Mexicaanse keuken worden gebruikt. Bijvoorbeeld knoflook, chili, komijn, peper, gember, oregano, peterselie en kurkuma. Wordt ook wel Tex Mex Kruidenmix genoemd.
- Rundergehakt: Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in deze ovenschotel. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Runderbouillon: Om de ovenschotel lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte runderbouillon. Heb je dat echt niet, dan gebruik je bouillon van een blokje.
- Zure room: Heeft een romige textuur en een licht zure, frisse smaak. De smaak van zure room is vergelijkbaar met die van yoghurt, maar het is iets dikker en heeft een hoger vetgehalte.
Hoe maak je Nacho Schotel met Gehakt en Kaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de knoflook, peper, tomatenblokjes, suiker, zout, gerookt paprikapoeder, komijn en peterselie in de kom van de foodprocessor en puls tot hij goed fijn is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
- Bak de uitjes in 2 minuten glazig in een koekenpan en voeg het gehakt en de knoflook toe en rul tot dat bruin is. Schenk daar de salsa uit stap 1 bij en schep ook de taco kruiden door het gehakt. Meng goed door en laat 5 minuten sudderen op laag vuur. Zet het vuur uit en meng de zure room, bouillon en de helft van de kaas erdoor.
- Verdeel een handje grof verkruimelde nacho’s over de bodem van de ovenschaal en verdeel het gekruid gehakt over de nacho’s.
- Dek alles af met de rest van de nacho’s, zoveel mogelijk in één laag. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet de schaal 15 minuten in de oven, zodat de kaas smelt en serveer meteen!
Dit recept is heerlijk met rijst en een salade.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Liever geen vlees? Vervang het gehakt door bonen en de runderbouillon door groentebouillon.
- Meer pit? Voeg dan wat fijngesneden jalapeño pepers toe.
- Meer groente? Voeg aan de tomatensaus kleingesneden blokjes wortel, courgette of prei toe. Lekker.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Tomatensaus
- 1 teen knoflook grof gehakt
- ½ rode peper
- 400 gram tomatenblokjes
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- ¼ theelepel gemalen komijn gemalen
- 15 gram platte peterselie (of koriander als je dat lekker vind)
Nacho ovenschotel
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 300 gram rundergehakt
- 2 theelepels taco kruiden mild
- 250 ml runderbouillon
- 125 gram zure room
- 60 gram geraspte kaas
- 200 gram nacho chips met kaassmaak is erg lekker
- 60 gram geraspte kaas
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Tomatensaus
- Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en puls tot hij de goed fijn is en alles is gemengd.1 teen knoflook, ½ rode peper, 400 gram tomatenblokjes, ½ theelepel suiker, ¼ theelepel zout, ½ theelepel gerookt paprikapoeder, ¼ theelepel gemalen komijn, 15 gram platte peterselie
Nacho ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schenk de olie in de koekenpan en bak de uitjes 2 minuten.1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui
- Voeg dan de knoflook en het gehakt toe en rul tot het bruin is.1 teentje knoflook, 300 gram rundergehakt
- Voeg de taco kruiden en de salsa toe.2 theelepels taco kruiden
- Laat 5 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en voeg de zure room, bouillon en de kaas toe.250 ml runderbouillon, 125 gram zure room, 60 gram geraspte kaas
- Meng alles goed door.
- Verkruimel een handje nacho's en bedek de bodem van de ovenschaal met de kruimels. (Het hoeft niet heel fijn te zijn).200 gram nacho chips
- Verdeel het gehakt mengsel over de kruimels
- Dek af met de nacho's, die je verdeelt over het oppervlak.
- Strooi de kaas over de nacho's.60 gram geraspte kaas
- Zet de schaal 20 minuten in de oven.
- Serveer meteen. Lekker met rijst en een groene salade.
Opmerkingen:
- Voor een klein beetje pit. Niet te veel, want de kinderen eten mee. Daarom haal ik de zaden eruit.
- Zijn er personen die absoluut niet van enige vorm van pit houden laat het pepertje weg.
- Meer pit? Voeg dan wat fijngesneden jalapeño pepers toe.
- Koelkast: Dek de ovenschotel af en bewaar tot maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Wikkel twee lagen plasticfolie om de ovenschaal en bewaar tot maximaal 1 maand in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Laat de schaal een halfuurtje opwarmen bij kamertemperatuur. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en bak 20 minuten bij 160 °C of tot hij warm is.
Geef een reactie