Italiaanse gevulde eieren met pancetta en balsamico azijn. Dat klinkt toch heerlijk? En geloof me dat is het ook. Niet moeilijk te maken en doet het altijd goed.
Een van mijn jeugdherinneringen zijn gevulde eieren. Mijn moeder maakte ze vaak voor een buffet en ik ben er nooit zo goed achtergekomen wat je maximaal uit beleefdheid aan gevulde eieren mag eten. Ik weet in ieder geval dat ik daar ver overheen ging.
Om de eieren een beetje op te pimpen heb ik deze keer balsamico en pancetta gebruikt en het geheel aangekleed met dunne reepjes basilicum. Een heerlijk gevuld eitje (schrijft ze terwijl ze de laatste in haar mond propt (en ik heb ze echt helemaal alleen allemaal opgegeten)) en ook erg leuk voor een paasbrunch.
- Gebruik eieren die een dag of 10 oud zijn (check dat op de datum van de eierdozen). Wanneer je eieren te vers zijn, zit de schil heel vast en pellen ze moeilijk.
- Om de juiste vorm te krijgen, prik je de eieren aan de bolle zijde van het ei in met een (eier)prikker.
- De beste hardgekookte eieren maak je door dit stappenplan te volgen. Zo mislukken ze nooit en heb je altijd het perfecte hardgekookte ei.
- Kun je geen balsamico crème aankomen of heb je dat niet in huis, pak dan balsamico azijn en laat dat tot ⅓ inkoken (wel de afzuigkap aanzetten).
- Pancetta kun je ook vervangen door Parma ham.
- Ook lekker om er een pijnboompitje, samen met de pancetta, te garneren. Rooster die even kort.
- Gevulde eieren serveer je het liefst meteen. Anders droogt het eigeel uit. Een hele handige tip is om de eieren te halveren en het eigeel eruit te lepelen en de vulling te maken. Die leg je klaar in een spuitzak. Zo hoef je net voor het serveren alleen nog het eigeel in de halve eieren te spuiten en is alles vers.
- Je kunt beide hoofd ingrediënten (de witte helften en de vulling) in de ochtend maken. Bewaar de eierhelften afgedekt met plastic folie in de koeling. De vulling bewaar je in een spuitzak.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 6 eieren maat M
- 2 theelepels crème de balsamico
- 7 plakjes pancetta
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 blaadjes basilicum
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Kook de eieren hard en pel ze.
- Bak de pancetta knapperig gedurende 2 minuten in een droge koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Snij de eieren doormidden en haal het eigeel eruit.
- Prak het eigeel fijn en meng de balsamico, 6 verkruimelde plakjes pancetta en de crème fraiche goed door elkaar en doe in een spuitzak met kartelmond (of gebruik gewoon een theelepeltje).
- Vul de eieren met het eigeel mengsel.
- Snij het zevende stukje bacon in reepjes en de basilicumblaadjes fijn.
- Garneer het gevulde eitje met een stukje bacon en wat snippers basilicum.
Opmerkingen:
- Gebruik eieren die een dag of 10 oud zijn (check dat op de datum van de eierdozen). Wanneer je eieren te vers zijn, zit de schil heel vast en pellen ze moeilijk.
- Om de juiste vorm te krijgen, prik je de eieren aan de bolle zijde van het ei in met een (eier)prikker.
- De beste hardgekookte eieren maak je door dit stappenplan te volgen. Zo mislukken ze nooit en heb je altijd het perfecte hardgekookte ei.
- Kun je geen balsamico crème aankomen of heb je dat niet in huis, pak dan balsamico azijn en laat dat tot ⅓ inkoken (wel de afzuigkap aanzetten).
- Pancetta kun je ook vervangen door Parma ham.
- Ook lekker om er een pijnboompitje, samen met de pancetta, te garneren. Rooster die even kort.
Geef een reactie