Een groot bord vol knapperige rauwkost rond een romige feta dip die glanst van honing en olijfolie-dit is zo'n borrelplank waar iedereen naartoe schuift. De dip is fluweelzacht, licht-zout en fris-citroenig, met een kruidige tik. Makkelijk om te maken, fijn om te delen, en precies feestelijk genoeg voor elke gelegenheid. Zet dit neer en het gaat op.

In één oogopslag
⏲️ Voorbereiding: 15 minuten
🥄 Calorieën per portie: ± 120 kcal (bij 8 porties dip + rauwkost)
🥘 Belangrijkste ingrediënten: feta, Griekse yoghurt, crème fraîche, honing, olijfolie, citroen, pistache, rauwkost.
👩🏻🍳 Hoe proeft het: romig, zilt van feta, fris-citroenig, zoetje van honing.
📖 Allergenen: bevat melk (feta, yoghurt, crème fraîche. Kan gluten bevatten bij brood/crackers. Bevat geen eieren, pinda's, noten, soja, vis, schaaldieren, mosterd, sesam.
📋 Waarom maken: klaar in een kwartier, staat chic, ideaal voor borrel/buffet, makkelijk te variëren.
⭐ Moeilijkheid: makkelijk: de keukenmachine doet het werk
Jump to:
Whipped Feta Dip Met Honing Maken
Bij ons is dit het bord dat blijft rondgaan tijdens spelletjes of een gezellige borrel. De groenten komen het liefst van de boerderijwinkel: stevig, smaakvol en superknapperig.
De dip zelf is mijn twist op "whipped feta": feta, crème fraîche en Griekse yoghurt voor romigheid, citroen voor fris, en dan die swirl van honing en olijfolie die bij elke dip meegaat en blijft kleven aan je groente.
Het smaakt rijk, romig, zonder dat je jezelf overeet, juist dat "pak-nog-een-stukje-groente"-gevoel.
Wat Heb Je Nodig?
De exacte hoeveelheden vind je verderop in de receptenkaart.

- Feta: kies een romige feta voor een fluweelzachte dip. Witte kaas is een alternatief, maar geeft iets minder smaak.
- Griekse yoghurt: zorgt voor frisheid en lucht; volle yoghurt geeft de beste textuur.
- Crème fraîche: maakt de dip vol en romig.
- Knoflook: één kleine teen voor pitje of vervang door knoflookpoeder voor een mildere smaak.
- Citroen: rasp de schil voor een vleugje citrus.
- Zout: daar heb je niet veel van nodig, want feta is al zout; proef tussendoor en voeg naar smaak extra zout toe.
- Olijfolie, extra vierge: voor romigheid in de dip en glans bij het serveren aan de bovenkant; gebruik een fruitige olie.
- Honing: een dunne swirl geeft een vleugje zoet, heerlijk tegen het zoute van de kaas, maple syrup kan als alternatief.
- Peterselie: fijngehakt voor frisgroen; dille of bieslook zijn lekkere varianten.
- Rauwkost: wortel, komkommer, paprika, radijs en eventueel bleekselderij voor crunch en kleur.
- Dippers: warm brood, pita/flatbread in punten of krokante crackers voor wie wil.
Hoe Maak Je Het?
De uitgebreide bereidingsstappen vind je verderop in de receptenkaart.

- Stap 1: Doe feta, crème fraîche, yoghurt en knoflook in de kom van de keukenmachine.

- Stap 2: Doe daar ook citroenrasp en een snufje zout bij en pulse tot het glad is. Giet langzaam olijfolie erbij en meng tot het zijdezacht is.

- Stap 3: Schenk de dip in een schaaltje en maak swirls met de bolle kant van een lepel.

- Stap 4: Lepel er honing en een beetje olijfolie over. Bestrooi met peterselie, peper en eventueel extra citroenrasp. Schik rauwkost en dippers eromheen en serveer direct.
Top Tips
- Gebruik feta op kamertemperatuur: dat pureert sneller en gladder.
- Te dik? Roer theelepelsgewijs extra yoghurt erdoor.
- Te zout? Voeg een beetje extra yoghurt en een drupje honing toe.
- Superglad: laat de machine 20-30 sec. extra draaien en schraap de randen schoon.
- Party-proof: maak de dip 1 dag vooraf; de toppings voeg je pas vlak voor het serveren toe.
- Luxe touch: voeg 1 eetlepel geroosterde sesam, gehakte pistachenoten (let op allergenen) of granaatappelpitjes toe.

Ik vind het zó leuk om te zien wat jij maakt! Deel je foto met #byandreajanssen - ik ben superbenieuwd! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Nog meer zin om te koken? 📺 Check mijn YouTube | 📌 Pin 'm op Pinterest
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Dip
- 100 gram feta kaas, op kamertemperatuur
- 100 gram crème fraîche
- 100 milliliter Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1½ theelepel citroenrasp
- ¼ theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
Topping
- 3 eetlepels honing
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge, extra vierge
- gemalen zwarte peper, naar smaak
- citroenrasp, naar smaak
Voor erbij (kies en mix)
- 3 winterwortels, geschild in reepjes
- 1 komkommer, geschild in reepjes
- 1 stengel bleekselderij, in reepjes
Instructies
- Doe feta, crème fraîche, Griekse yoghurt, knoflook, citroenrasp en zout in de keukenmachine. Pulseer 10 tot 20 seconden tot de saus vrijwel glad is.100 gram feta kaas, 100 gram crème fraîche, 100 milliliter Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, 1½ theelepel citroenrasp, ¼ theelepel zout
- Giet met draaiende machine de olijfolie er langzaam bij en pureer tot de dip glad en romig is. Schraap tussendoor de wanden schoon.3 eetlepels olijfolie extra vierge
- Schenk de dip in een schaaltje. Maak swirls met de achterkant van een lepel.
- Verdeel honing en olijfolie over de swirls. Bestrooi met peper en extra citroenrasp.3 eetlepels honing, 1 eetlepel olijfolie extra vierge, gemalen zwarte peper, citroenrasp
- Schik rauwkost rondom en serveer direct.3 winterwortels, 1 komkommer, 1 stengel bleekselderij
Opmerkingen
- Kruidenzout & Za'atar: werk af met za'atar in plaats van peper en laat de honing achterwege voor een hartigere dip.
- Olijf & Oregano: garneer met zwarte olijfjes en oregano, gebruik maar een klein beetje honing.
- Koelkast:
- Dip (zonder toppings): luchtdicht 1 dag in de koelkast. Op kamertemperatuur laten komen en even doorroeren; toppings vlak voor serveren toevoegen.
- Rauwkost: gesneden groente tot 24 uur in de koelkast, verpakt in vochtig keukenpapier in een afsluitbaar bakje.
- Diepvries: Dit is niet geschikt om in te vriezen.











Geef een reactie