Honing tuiles, één van de luchtigste koekjes, zijn knapperig, bros en licht. En je maakt ze met, maar 6 ingrediënten. Heerlijk om bij de thee op te eten of om bij een ijsje te eten. En misschien vind je het niet fijn dat ik dit recept met je deel. Want deze lekkernij heeft één groot nadeel: je eet er snel veel te veel van.
Maar 6 ingrediënten en je hebt een heerlijk koekje: een honing tuile, of een kletskop met honing. Iedereen vindt ze lekker en je maakt ze supersnel en eenvoudig. Het verschil tussen een kletskop en een tuile zit hem met name in de vorm. Een kletskop is plat en een tuile wordt gevormd in een halve cirkel of helemaal opgerold.
Op zondag eten we koekjes!
Ken jij dat nog van vroeger? Op zondag op de koffie bij Oma en ze had kletskoppen in huis. Of speculaas (lag een beetje aan het seizoen). En met Pasen aten we ze dan bij een bolletje ijs. Een toetje waar ik naar kon uitkijken.
Helaas zijn kletskoppen die je in de winkel koopt met pinda's gemaakt. Een no-go dus. En daarom bak ik ze graag zelf. Dan kun je precies erin doen wat je zelf lekker vindt. En dat is dus honing geworden, omdat het zo fluweelzacht is. Een heerlijke tegenhanger van het knapperige koekje.
Eet deze honing tuiles bij de thee of gebruik ze als decoratie bij je ijs coupe!

Hoe maak je een tuile mal?
Als mal heb ik een karton gebruikt waar ik rondjes uit heb geknipt (kwam die passer die ik had bewaard van de middelbare school toch nog eens van pas 😉 ). Het rondje heb je niet nodig maar de ronde uitsparing in je karton wel.
Leg die mal op een bakplaat en smeer daarin het deeg met een spatel glad. Vervolgens bak je de koekjes kort in de oven en als ze goed heet zijn kun je ze in alle vormen vouwen (een leuk idee als je ze bijvoorbeeld bij een ijsje wilt eten).
Hoe haal je de tuile los?
Tuiles zijn makkelijk te maken en je maakt ze in weinig tijd. Alleen het loshalen van de bakplaat vergt wat oefening. Maar dat is uiteindelijk toch nog eenvoudig voor elkaar te krijgen.
Gebruik een palet mes en schuif die onder het koekje als ze nog heel heet zijn. Ze laten dan beter los en vormen goed mee.
Leg je ze nu plat neer dan noem je dit koekje een kletskop. Besluit je hem in een halve maan te buiten of zelfs op te rollen, dan heb je een heerlijke honing tuile.

- Poedersuiker - Gebruik poedersuiker om een glad beslag te krijgen. Bij kristalsuiker zou je korreltjes kunnen krijgen.
- Honing - Honing is in verschillende smaken te krijgen. En hiermee kun je dus een extra smaak geven aan je honing tuiles. Denk bijvoorbeeld eens aan tijm of bloemenhoning.
- Boter - Gebruik roomboter in dit recept en vervang het niet door margarine. De boter zorgt ervoor dat je de kenmerkende structuur van de koekjes krijgt (waardoor je er op sommige plekken doorheen kunt kijken). Haal de boter 30 minuten voor het bakken uit de koelkast.

Stap 1 - Maak het beslag voor de honing tuile
- Mix de boter met het poedersuiker drie minuten in een kom.
- Schenk de honing erbij en meng nog één minuut.
- Voeg de bloem, kaneel en zout toe.
- Mix tot alles net gemengd is. Zet het beslag 15 minuten in de koelkast.

Stap 2 - Vul de tuile vorm met het beslag
- Smeer je bakplaat in met boter en knip een rondje van 5 cm doorsnede uit karton. De binnenkant kun je weggooien, het gaat om de buitenkant.
- Leg de vorm op de bakplaat en pak één theelepel beslag. Smeer die met een pallet mes vlak. Het hoeft niet super glad te zijn, als het maar één laag geeft die ongeveer even dik is.

Stap 3 - Bak de tuiles in de oven
- Bak de tuiles drie minuten in de voorverwarmde oven bij 220 °C. Laat de koekjes één minuut rusten.
- Pak je spatel en schraap de tuile van de bakplaat. Je hebt dan een rechte kletskop. Wil je een halve maan dan leg je hem over een deegroller. Ga je voor het rolletje dan draai je de tuile om de achterkant van een houten spatel.

Stap 4 - Laat de honing tuiles verder afkoelen op een rooster.
Koekjes bakken is leuk en makkelijk om te doen! En om het nog makkelijker te maken een overzicht van tips voor het bakken van het perfecte koekje. Gaat het zeker lukken.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Honing tuiles
Apparatuur
- bakplaat
Ingrediënten
- 30 gram boter
- 35 gram poedersuiker
- 60 gram honing
- 40 gram bloem
- ⅛ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel , gemalen
Instructies
Voorbereiding
- Haal de boter uit de koelkast (tenminste 30 minuten).
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Smeer een bakplaat in met boter en zet deze in de koelkast.
- Knip uit karton een rondje van ongeveer 5 cm. En leg de uitsparing op de bakplaat.
- Weeg alle ingrediënten af en zet klaar.
Honing tuiles
- Meng de poedersuiker met de boter drie minuten op hoge snelheid tot het een glad geheel wordt.
- Voeg hieraan de honing toe en meng één minuut.
- Meng de bloem, zout en kaneel er op lage snelheid door totdat het net is opgelost en zet het beslag een kwartiertje in de koelkast.
- Breng een theelepel beslag aan in het rondje en smeer die uit met het palet mes.
- Herhaal dat tot de bakplaat vol ligt met tuiles.
- Bak de koekjes drie minuten in de oven, totdat deze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes kort afkoelen (een minuutje of zo) en haal ze dan los met een spatel. Hou je ze plat dan kun je de kletskoppen laten afkoelen op een rooster. Voor een halve maan vouw je ze om een deegroller en haal je ze, als ze licht zijn afgekoeld van de deegroller af en legt ze op een rooster.Voor een rolletje draai je de tuiles om de achterkant van een houten spatel. Laat afkoelen en haal van de spatel af en leg op een rooster om verder uit te harden.
Geef een reactie