Appeltaart Granola is een kommetje gevuld met gezoete gebakken appels met een knapperige zelf gebakken granola topping en gezouten karamelsaus. Het is het perfecte herfstontbijt. Elke hap is een mix van jouw favoriete herfstsmaken. En waarom is dit zo’n perfect ontbijt? Je hebt alleen simpele ingrediënten nodig, het is een makkelijk recept en het hele huis ruikt heerlijk. Serveer warm voor een heerlijk ontbijt dat echt bij het herfstseizoen hoort.

Appeltaart Granola
Ik hou van een warm ontbijt in de herfst en winter, vooral op koude dagen. Havermout, baked oats, warme muesli (recht uit de oven), gelukkiger kun je me niet maken. Maar dit gebakken ontbijt is nog beter. Het smaakt naar warme appeltaart en is het perfecte recept voor het appelseizoen.
De knapperige granola topping zorgt voor een bite, en de gezouten karamelsaus laat alles smelten in je mond. En omdat je je eigen muesli bakt (wat een van mijn favoriete dingen is om te bakken omdat het zo weinig moeite kost), is het veel lekkerder dan degene die je in de winkel koopt.
En ja, het klinkt net zo lekker als het smaakt. Ik wed dat je dit heel vaak gaat maken!
Het is weer foodblogswap tijd en dat betekent dat ik weer mag koken van een blog van een andere foodblogger / foodblogster. En deze keer werd dat het blog van Lis, lislovescooking (helaas staat dit blog niet meer online). Een blog met lekker veel recepten, die ze verzint vanuit haar passie voor bakken. Veel glutenvrije recepten, want Lis is er achter gekomen dat ze daar beter op reageert. Dit recept is gebaseerd op één van haar recepten.
Wat heb je nodig voor een Havermout Appeltaart Ontbijt?
Om deze appeltaart granola zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Granny Smith - deze zure appel heeft nog een bite na het bakken. De friszure smaak combineert uitstekend met de zoete Granola. Je kunt ook kiezen voor een Jonagold appel. Gebruik geen stoofappel (zoals de Goudrenet), want die valt uit elkaar en dan krijg je appelmoes in plaats van taart.
- Bloem - Verdikt het appelsap, waardoor het een romige smaak krijgt.
- Koek kruiden (of speculaas kruiden) - deze horen thuis in een Hollandse appeltaart, dus waarom zou je ze hier niet gebruiken. Je zou het ook kunnen vervangen door kaneel.
- Citroensap - zorgt ervoor dat de appels niet verkleuren.
- Appelsap - voor het stoven (en zoeten) van de appels
- Boter - Bak de appels in de boter tot ze zacht zijn. En gebruik het als topping om de Granola knapperig te maken.
- Honing - maakt de granola zoeter.
- Havermout - dit graan is het hoofdingrediënt van deze Granola. Bij het bakken wordt het heerlijk krokant.
- Walnoten - om de Granola een nootachtige smaak te geven.
- Kaneel - een specerij dat heerlijk is in combinatie met appels en muesli.
- Rozijnen - een zoet ingrediënt voor de Granola. Bak ze niet mee met de Granola, want dan verbranden ze.
- Bruine suiker - Karameliseert wanneer gebakken in de oven. Bruine suiker geeft ook een beetje een karamelsmaak aan de topping.
- Gezouten Karamelsaus - Volledig optioneel, maar ik raad het aan omdat het zo lekker is. En als je geen karamelsaus hebt, kun je ook ahornsiroop gebruiken.
Hoe maak je dit Appeltaart Ontbijt?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Meng de appelstukjes met citroensap en bloem en bak ze op laag vuur in een koekenpan met boter gedurende 5 minuten. Voeg koekkruiden en appelsap toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 10 minuten sudderen. Zet het vuur uit.
- Meng honing, olie, havermout, walnoten en kaneel in een grote kom. Verspreid in een enkele laag op een grote bakplaat met bakpapier en bak gedurende 15 minuten op 160 ° C. Roer goed door en bak nog 15 minuten. Haal uit de oven en meng de rozijnen door de Granola.
- Beboter de ramequins of kleine vuurvaste kommetjes en verdeel de in plakjes gesneden appels over de kommetjes. Meng in een kom granola, bruine suiker en extra havermout.
- Vul de vormpjes verder met het granolamengsel. Leg er ½ eetlepel boter bovenop—Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer warm en, geheel optioneel maar sterk aanbevolen, sprenkel er wat gezouten karamelsaus over.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Appeltaart Granola
Ingrediënten
Granola
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 75 gram havermout
- 2 eetlepels walnoten, fijngehakt
- ½ theelepel kaneel
- 3 eetlepels rozijnen
Gestoofde appels
- 3 Granny Smith, geschild, kern verwijderd en in plakjes gesneden
- 2 theelepels citroensap
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel boter
- ½ theelepel speculaaskruiden, of koekkruiden
- 200 ml appelsap
Topping
- 1 portie granola
- 25 gram havermout
- 50 gram bruine suiker
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels karamelsaus, optioneel
Instructies
Granola
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een kom de olie, honing, havermout, walnoten en kaneel.2 eetlepels honing, 2 eetlepels zonnebloemolie, 75 gram havermout, 2 eetlepels walnoten, ½ theelepel kaneel
- Verspreid over de bakplaat, zoveel mogelijk in één laag, en bak 15 minuten in de oven.
- Meng met een spatel alles goed door elkaar en zet nog een 15 minuten in de oven.
- Meng de rozijnen door de muesli (eet je de granola niet meteen, dan laat je hem eerst afkoelen voor je de rozijnen erdoor mengt.)3 eetlepels rozijnen
Gestoofde appels
- Meng de appel partjes met het citroensap en de bloem en zorg dat de appel goed bedekt is met de bloem.3 Granny Smith, 2 theelepels citroensap, 2 eetlepels bloem
- Smelt boter in de pan.1 eetlepel boter
- Zet het vuur laag en bak de appels in 5 minuten. Roer regelmatig door.
- Voeg dan de speculaaskruiden en het appelsap toe en meng alles.½ theelepel speculaaskruiden, 200 ml appelsap
- Laat aan de kook komen en zet het vuur weer laag. Laat de appels vervolgens 10 minuten sudderen.
Topping
- Smeer 4 ramekins in met boter.1 eetlepel boter
- Verdeel de gestoofde appels over de ramekins.
- Meng in een kom de granola, bruine suiker en extra havermout.25 gram havermout, 50 gram bruine suiker, 1 portie granola
- Top elke ramekin met het granolamengsel.
- Leg op elk schaaltje ½ eetlepel boter.2 eetlepels boter
- Zet de ramekins op een bakplaat en bak ze 25 minuten in de oven.
- Optioneel (maar wel heel lekker): schenk wat (gezouten) karamelsaus over de bakjes.4 eetlepels karamelsaus
Opmerkingen
- Kamertemperatuur - In een luchtdicht afgesloten pot is de Granola tot 2 maanden houdbaar.
- Diepvries - Hoewel de structuur iets verandert, is het mogelijk om Granola in de vriezer te bewaren. Doe de Granola in een luchtdichte doos of zak (met zo min mogelijk lucht) en bewaar deze maximaal drie maanden in de vriezer.
Geef een reactie