Kisir ook wel bekend als Turkse Bulgur Salade is één van de lekkerste en makkelijkste salade recepten. Klaar binnen 10 minuten. Met een smaak explosie door de granaatappel, bulgur, lente-uitjes en peterselie. Deze salade is heerlijk om te serveren als Mezze, als bijgerecht bij de BBQ of als lunch. Kisir is een verslavend lekker recept dat je heel vaak gaat maken.
Kisir is een traditionele specialiteit uit Turkije, waar het vaak geserveerd wordt om gasten te verwelkomen. Je kunt het eten als een salade, maar ook inrollen in sla bladeren en als hapje serveren. Het fijne van deze bulgur salade is dat je hem goed kunt voorbereiden. Hij blijft wel tot 3 dagen goed in de koelkast (en de smaak wordt dan zelfs veel beter!).
Deze maand mocht ik voor de foodblogswap koken van het blog van Simone van Foodquotes. Een heerlijk foodblog om op rond te mogen neuzen. Nu heeft de man van Simone Turkse roots en daardoor kent ze de Turkse keuken vanuit haar schoonfamilie. Heerlijke recepten vanuit deze keuken kun je daarom terug vinden op haar blog. En zo ook een recept voor Kisir. Ik heb het recept naar smaak aangepast en traditioneel gemaakt met granaatappel melasse. En daardoor krijg je een heerlijke zoet zure salade. Een aanrader!
En hou je van salades? Deze granaatappel sinaasappel salade en couscous salade met bieslook zijn ook goede keuzes!
Wat is het verschil tussen Tabouleh en Kisir?
Tabouleh, een traditioneel Libanees recept, is een peterseliesalade waar bulgur aan is toegevoegd. De peterselie maakt de smaak.
Kisir is een bulgur salade waar peterselie en andere specerijen worden toegevoegd. Bij Kisir is de hoofdrol echt weggelegd voor Bulgur.
Ingrediënten om deze Turkse bulgursalade te maken
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
- Bulgur - Bulgur bestaat in vele soorten. In de supermarkt vind je vaak de grove variant. In Turkije wordt die vaak voor Pilav recepten gebruikt. Kijk je verder en ga je naar de Turkse supermarkt, dan kom je ook een fijne variant tegen. En dit is precies degene die je traditioneel bij kisir gebruikt. Mocht je niet de fijne variant aan kunnen komen, dan kun je gewoon de grove variant gebruiken. Kook die laatste volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Granaatappel melasse - Deze siroop krijg je door granaatappelsap langzaam in te koken tot hij kleverig is. De smaak is zoet-zuur. Je kunt dit ook vervangen door citroensap of balsamicoazijn (of een combinatie hiervan). Granaatappel melasse kun je gewoon in de supermarkt kopen.
- Tomaten puree - Een ingrediënt wat vaak, maar niet altijd toegevoegd wordt aan kisir. Maar omdat het een heerlijke smaakdimensie geeft, heb ik er voor gekozen om het hier te gebruiken.
- Lente ui en Peterselie - Fijngesneden zorgt dit voor extra smaak in de salade.
Hoe maak je Kisir?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Doe de bulgur in een hittebestendige kom en schenk daar zoveel kokend water op dat er ongeveer 1 cm water boven de bulgur staat. Laat 10 minuten staan
- Meng in een schaaltje de tomatenpuree, olijfolie, granaatappel melasse en het citroensap.
- Meng het granaatappelmengsel door de bulgur.
- Snij de tomaat in blokjes en de peper in reepjes. Doe die bij de bulgursalade.
- Hak de peterselie fijn en doe dat ook in de schaal.
- Snij tenslotte de lente-uitjes in fijne reepjes en meng die door de kisir. Deze salade kun je warm serveren of je kunt hem bewaren in de koelkast en koud serveren, wanneer het daar tijd voor is.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 100 gram Bulgur fijn
- 150 ml water kokend
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel granaatappel melasse
- 1 eetlepel citroensap
- 1 tomaat zonder zaden,in kleine blokjes.
- ½ rode peper zonder zaden, in dunne reepjes gesneden
- 15 gram platte peterselie fijngehakt
- 3 lente uitjes in dunne reepjes gesneden
- 1 eetlepel granaatappelpitjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de Bulgur in een grote vuurvaste kom en schenk het water op de bulgur. Laat 10 minuten staan.100 gram Bulgur, 150 ml water
- Meng in een kommetje de tomatenpuree, olijfolie, granaatappel melasse en het citroensap.1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel granaatappel melasse, 1 eetlepel citroensap
- Schep dat door de bulgur.
- Voeg aan de kom de blokjes tomaat, reepjes rode peper, fijngehakte peterselie en lente-uitjes toe en meng alles goed door.1 tomaat, ½ rode peper, 15 gram platte peterselie, 3 lente uitjes
- Verdeel de granaatappelpitjes over de salade.1 eetlepel granaatappelpitjes
- Serveer meteen (lauw warm) of zet in de koeling om later van te genieten.
Opmerkingen:
- Koelkast - Dit recept kun je tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren (omdat de smaken erin trekken wordt hij nog lekkerder)
- Invriezen - Vries deze salade niet in. De structuur verandert en door de verse kruiden wordt dit niet lekker.
De voedingswaarde wordt weergegeven per persoon.
Geef een reactie