Voor deze sinaasappel salade moet je een paar stappen nemen - maar dat is deze salade volledig waard! Met gekarameliseerde walnoten, frisse sinaasappel en blauwe kaas is dit een salade die je op elk moment kunt serveren. De salade breng je op smaak met een makkelijke dressing, die je in een paar tellen in elkaar zet!
Een pittige sinaasappel salade met een nootje en een citrus accent. Wat gepeperd en extra smaak door de toevoeging van de kaas. Deze salade bevat zoveel smaken, dat je bijna zou denken dat het te overweldigend is.
Maar deze winterse krachtpatser kan het prima hebben. De smaken vullen elkaar mooi aan en de salade is één van die gezonde recepten die heerlijk fris zijn en veel vitamientjes. Precies wat we nodig hebben in deze grauwe dagen.
- Walnoten, olijfolie, suiker, chilipeper en zout. Met deze ingrediënten maken we licht pittige gekruide gekarameliseerde walnoten. Een hele mond vol, maar het is eigenlijk een heel makkelijk recept. Je kunt de walnoten ook vervangen door pecannoten of amandelen. En wil je het wat pittiger maken dan voeg je extra chilipeper toe.
- Mosterd, olijfolie, zout en peper. Deze ingrediënten gebruik je voor de dressing. De scherpe smaak van de mosterd geeft een heel mooi contrast met de frisse sinaasappel, pittige walnoot en de sterk pittige smaak van de blauwe kaas.
- Gemengde sla. Ik heb voor deze sinaasappel salade een gemengde sla gebruikt. Omdat het mooi kijkt al die rode en groene kleuren, maar ook omdat de salade al heel veel smaken bevat en een overheersende sla soort (zoals bijvoorbeeld rucola) hier wat minder bij past.
- Sinaasappel. De partjes van de sinaasappel gebruik je in de salade. Zonder vliesjes. En wanneer je dan een stukje sinaasappel in je mond hebt krijg je een heerlijke smaak explosie in je mond.
- Blauwe kaas. Blauwe kaas is stevig en pittig, maar in combinatie met de frisse sinaasappel en pittige walnoten de perfecte tegenhanger in deze salade. Ik gebruik een Blue Stilton in deze salade, maar een andere blauwe kaas kan natuurlijk ook. Hou je niet van blauwe kaas, dan kun je ook Gorgonzola of Roquefort gebruiken.
🔪 Hoe maak je een sinaasappel salade?
Stap 1 karameliseer de walnoten. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de walnoten in een kommetje met de suiker, chilipoeder, zout en 1 theelepel olijfolie. Verspreidt de noten over een bakplaat (zodat je één laag krijgt) en zet 10 minuten in de oven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
Stap 2 partjes en sap uit de sinaasappel. Schil de sinaasappel met een mes. Snij vervolgens partjes tussen de vliesjes van de sinaasappel uit. Pak vervolgens de rest van de sinaasappel en knijp het sap boven een kommetje eruit. Zet even opzij zodat we het later in de sinaasappel salade kunnen gebruiken.
Stap 3 maak de mosterd dressing. Meng de olijfolie, sinaasappelsap en mosterd door elkaar tot het goed gemengd is.
Stap 4 zet de sinaasappel salade in elkaar. Doe de gemengde sla in een kom. Verkruimel de blauwe kaas boven de salade. Doe de sinaasappelpartjes bij de salade en schenk de dressing erbij. Meng alles goed door elkaar. Verdeel nu de gekarameliseerde walnoten erover. En dit gezonde recept is klaar!
- Wil je extra pit? Voeg dan ½ theelepel chilipeper toe.
- Dit recept is ook lekker met grapefruit.
- Wil je een koolhydraat arm recept, laat dan de walnoten achterwege.
- In dit sinaasappel salade recept is een gemengde sla gebruikt. Je kunt het ook vervangen door een andere zachte sla, zoals veldsla, botersla of waterkers.
- De walnoten kun je ook vervangen door pecan noten of amandelen.
- De walnoten kun je tot 2 dagen van te voren karameliseren. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje bij kamertemperatuur tot gebruik.
- De sinaasappel partjes snijden en het sap kun je tot 1 dag van te voren doen. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje in de koeling.
- Wanneer de salade eenmaal in elkaar is gezet kun je hem niet meer bewaren. Eet hem dan meteen op.
- Bakplaat - deze bakplaat is uitschuifbaar waardoor hij geschikt is voor vrijwel elke oven. Hij heeft een goede antiaanbaklaag (en dat is echt heel belangrijk) en opstaande randen waardoor de groenten op de bakplaat blijven. Ik gebruikte deze bakplaat voor het roosteren van de walnoten.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Dit mes laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van de dressing.
Dit is een heerlijk recept voor een sinaasappel salade. En ben je nog op zoek naar andere salade recepten. Dan heb ik hier nog wat inspiratie!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 100 gram gemengde sla
- 1 sinaasappel
- 2 theelepels grove mosterd
- 5 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 55 gram danish blue
- 50 gram walnoten in stukjes
- 1 theelepel olijfolie
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel chilipeper
- ¼ theelepel zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng de walnoten, met de suiker, chilipeper, zout en 1 theelepel olijfolie.
- Spreidt ze uit op een bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten in de oven knapperig worden.
- Pel de sinaasappel en snijdt boven een schaal partjes met een scherp mes eruit. Vang het sap op in de schaal.
- Meng dit sap met de mosterd, de 5 eetlepels olijfolie en wat zout en peper.
- Doe de sla in een kom, brokkel de Danish Blue erover en de sinaasappelpartjes.
- Giet de dressing over de sla en hussel alles goed om.
- Meteen opdienen om het alles er zo fris mogelijk uit te laten zien.
Opmerkingen:
- Wil je extra pit? Voeg dan ½ theelepel chilipeper toe.
- Dit recept is ook lekker met grapefruit.
- Wil je een koolhydraat arm recept, laat dan de walnoten achterwege.
- In dit recept is een gemengde sla gebruikt. Je kunt het ook vervangen door een andere zachte sla, zoals veldsla, botersla of waterkers.
- De walnoten kun je ook vervangen door pecan noten of amandelen.
Bart says
Erg lekker, ook in de lente, heb er zelf wat meer sinaasappel in gedaan. Kan prima!
Andréa says
Zeker ook erg lekker in de lente. En extra sinaasappel is altijd een goed idee!