Wat is de beste manier om je eieren te maken? Maak Shakshuka met Spinazie en Feta! Je kunt dit recept uit het Midden-Oosten eten voor ontbijt, lunch en diner. Een smaakvolle tomatensaus met gepocheerde eieren, romige feta en gezonde spinazie. Eet het met wat brood, dat je gebruikt om in de eieren te dippen (en dat is zo lekker, echt waar).
Shakshuka met Spinazie en Feta
Shakshuka is een Arabisch woord dat mengsel betekent. Het is een populair gerecht met eieren uit het Midden-Oosten. En het bestaat altijd uit eieren die je pocheert in een kruidige tomatensaus. En je kunt er bijna alles aan toevoegen, van lamsgehakt tot fetakaas.
Je kunt het op het fornuis bereiden (of gebakken in de oven, of een tajine (traditionele manier). En je eet het als ontbijt, lunch of diner met stukjes brood die je in dit heerlijke gerecht dipt. Dit is een recept dat je dus altijd kunt eten!
Deze shakshuka bestaat uit een rijke combinatie van een dikke hartige tomatensaus. Daarin zijn zacht gepocheerde eieren gestoofd. En de saus is op smaak gebracht met romige feta en gezonde spinazie in die saus. Neem bij het serveren een stukje brood en dip dit in de eieren. Dat is zo heerlijk!
Gezond koken, dus PFAS vrij
Dit recept is niet alleen gezond, ik heb het ook nog eens gebakken in een koekenpan van GreenPan. En dat is niet zomaar een pan, maar deze pannen hebben een PFAS vrij ontwikkelde anti-aanbaklaag.
Dat komt er op neer dat je recepten niet aanbakken, en dat ze een stuk beter zijn voor jezelf en voor het milieu. PFAS is een chemische stof (bron: RIVM), die vaak gebruikt wordt in bijv. antiaanbaklagen en die schadelijk en slecht afbreekbaar zijn in het milieu. En wanneer je gedurende langere tijd PFAS binnen krijgt, kan dat schadelijk zijn voor je immuunsysteem. Het wordt inmiddels in kleine hoeveelheden al terug gevonden in het kraanwater en voedsel en je begrijpt dat het belangrijk is voor iedereen om zo snel mogelijk PFAS-vrij te zijn.
Unieke Keramische Antiaanbaklaag
Twee Belgische vrienden, ontwikkelden 15 jaar geleden de PFAS-vrije keramische aanbaklaag, Thermolon genaamd. De basis is een afgeleide van zand. En deze vrienden zetten deze pannen op de markt onder de naam Greenpan, PFAS-vrije pannen. En daarbij worden geen schadelijke materialen en geen troep wordt er gebruikt.
En nu denk je misschien dat zal er oudbollig uitzien, nu dan kom je van een koude kermis thuis. De pannensets zijn hip en modern. Met een pan voor elk budget. Voor elke dag tot aan luxe design.
Mooi Roze!
Nu ik mijn nieuwe studio keuken in gebruik aan het nemen ben, heb ik een inductie kookplaat tot mijn beschikking (echt zo fijn). Dat betekent wel dat ik, als verknocht gaskoker, nieuwe pannen nodig heb. En ik was meteen verkocht bij de Roze Padova pannen, met een goudkleurig handvat. Helemaal in de stijl van het blog. En ook ideaal omdat de witte binnenkant voor de foodfoto's zo mooi is. Maar ja, neemt de pan dan niet gauw de kleur aan van de ingrediënten en wordt hij gauw lelijk?
Nu als je shakshuka kent en de gebruikte kruiden, dan weet je dat dat garant kan staan voor verkleuring. Dit recept is dus een perfecte test. Maar de pannen zijn na gebruik nog net zo mooi als toen ik ze binnenkreeg. En niets aangebakken (check de shakshuka film om het zelf te zien). Ik ben om en ga nu verder sparen voor de rest van de set! Dus jullie zullen deze pannen nog vaak gaan tegenkomen!
En deze pannen kun je gebruiken op alle verwarmingbronnen, kunnen in de oven en mogen in de vaatwasser. Een aanrader dus!
Wat heb je nodig voor Feta en Spinazie Shakshuka?
Om deze Shakshuka met Feta en Spinazie te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Ui, knoflook en rode peper - de basis van de tomatensaus.
- Komijn, paprika, cayennepeper, zout en peper - brengen de tomatensaus op smaak.
- Gepelde tomaten - gebruik gepelde tomaten; ze geven de saus wat structuur. En natuurlijk een heerlijke tomatensmaak. Door de tomaten te koken vallen ze uit elkaar.
- Spinazie - het lijkt misschien veel spinazie, maar als het in de saus wordt opgewarmd, slinkt het voor ongeveer 80%. Je kunt ook babyspinazie gebruiken.
- Feta - gebruik Griekse feta die hard en zout is. Het smelt bij het opwarmen van de Shakshuka en maakt deze shakshuka romiger.
- Eieren - door de eieren boven de warme saus te breken en te verwarmen, pocheren ze in de saus. Kook ze niet te gaar!
Hoe maak je deze makkelijke Shakshuka zonder oven?
Een printbaar recept met stap-voor-stap-beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Verhit de olie in de pan en bak de ui tot hij glazig is. Voeg de peper en knoflook toe en roerbak 30 seconden. Strooi komijn, paprikapoeder, zout, peper en cayennepeper in de koekenpan en meng.
- Voeg de gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 10 minuten sudderen. De saus zal dan iets indikken.
- Neem de spinazie en doe deze beetje bij beetje in de pan en laat het slinken tot alle spinazie is toegevoegd. Verkruimel de feta erover en meng.
- Maak met een lepel holletjes in de Shakshuka-saus, breek een ei erboven. Ik gebruik altijd een kleine kom om mijn eieren te breken voordat ik ze toevoeg. Dan weet ik zeker dat mijn eieren goed zijn voordat ik ze aan de shakshuka met spinazie en feta toevoeg. Doe vervolgens een deksel op de koekenpan en laat nog 3 minuten sudderen tot de eieren gepocheerd zijn. Garneer met peterselie en serveer met brood.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Pfas vrije koekenpan 26 cm
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- ½ ui fijn gesneden
- ½ rode peper zonder zaden, fijn gesneden
- 3 teentjes knoflook persen
- 1 theelepel komijn gemalen
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- ⅛ theelepel cayennepeper
- 400 gram gepelde tomaten blik
- 200 gram Spinazie gewassen
- ¾ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 150 gram Feta
- 4 Eieren maat L
Serveren
- 10 gram Peterselie fijngehakt, optioneel
- Brood Optioneel (maar echt aan te raden) zoals naanbrood of pitabrood om te dippen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit de olie in de pan en fruit de ui glazig.3 eetlepels olijfolie, ½ ui
- Voeg de peper en knoflook toe en roerbak 30 seconden.3 teentjes knoflook, ½ rode peper
- Schep komijn, zoete paprikapoeder, zout, cayennepeper en peper in de pan en meng met het uienmengsel.1 theelepel komijn, 1 theelepel zoete paprikapoeder, ⅛ theelepel cayennepeper, ¾ theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Doe de tomaten in de koekenpan en breng aan de kook.400 gram gepelde tomaten
- Zet het vuur laag en laat het 10 minuten sudderen. De saus wordt dikker tijdens het koken en de tomaten vallen uit elkaar.
- Voeg de spinazie toe aan de saus. Beetje bij beetje. Doordat de spinazie warm wordt zal hij slinken.200 gram Spinazie
- Verkruimel de feta boven de pan en roer deze door de Shakshuka.150 gram Feta
- Maak kuiltjes in de saus en breek een ei in het holletje.4 Eieren
- Herhaal dit voor de andere eieren (verdeel de eieren over de saus). Kruid de eieren met peper en zout.
- Doe een deksel op de pan en verwarm 3 minuten tot de eieren gepocheerd zijn.
- Garneer met peterselie (optioneel) en serveer met brood (ook optioneel).10 gram Peterselie, Brood
Opmerkingen:
- Het is belangrijk om je eieren goed te bereiden. Dit recept maakt gebruik van het fornuis en een koekenpan met deksel. Je kunt de Shakshuka ook sudderen tot de eieren goed zijn als je geen deksel hebt.
- En stel, je wilt de shakshuka toch in de oven bakken. Doe de tomatensaus met feta en spinazie in een ovenschaal, voeg de eieren toe en bak 8 minuten op 180 °C in de oven.
- TIP: Ik gebruik altijd een kleine kom om mijn eieren te breken voordat ik ze toevoeg. Dan weet ik zeker dat mijn eieren goed zijn voordat ik ze aan het gerecht toevoeg.
Voedingswaarde
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Greenpan. Ik kies zelf met welke merken/bedrijven ik een samenwerking aanga. Daardoor kies ik bewust voor bedrijven en merken waar ik achter sta. Lees voor meer informatie de disclaimer.
Mevrouw Niekje says
Hoi Andrea, ik volg je al een tijdje en las je blog vandaag (je staat op mijn zaterdagleeslijst). Toevallig was ik op zoek naar een lekker receptidee met spinazie. Gevonden! Ik zet het in mijn planning! Fijn weekend!
Andréa says
Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt!