Lekkere Goulashsoep met een klein pitje en veel smaak. Een heerlijke maaltijdsoep. En omdat je hem in de slowcooker maakt is het een supermakkelijk recept. Vooral op van die kille koude dagen! Hier kun je je gezin echt blij mee maken.
De geschiedenis van Hongaarse Goulash
Wist je dat Goulash een stoofgerecht is dat bedacht is door runderherders. Dat zie je terug in de naam want Gulyáshùs waar Gulyás van is afgeleid betekent letterlijk schapenherders vlees.
Het is bekend vanuit Hongarije, maar kent ook Duitse varianten (waar dan geen aardappel aan wordt toegevoegd).
Een echte goulash werd gemaakt in een ketel boven het vuur die uren gestoofd werd. Ingrediënten die in ieder geval in een traditionele goulashsoep terug vindt, is een vet stuk vlees (bijvoorbeeld runderschenkel), water, uien en Hongaarse paprikapoeder.
Nadat het op het platteland een geliefd recept werd is het overgewaaid naar alle uithoeken van Hongarije (onder alle lagen van de bevolking) en vervolgens naar de rest van de wereld. Er is niet één recept voor deze heerlijke goulashsoep, maar ik beloof je dat deze soep wel een van de beste is!
Wat gebruik je om Goulash soep te maken
Voor de bereiding van deze maaltijdsoep heb je nodig:
Wat voor vlees gebruik je in deze Hongaarse soep?
Voor een traditionele Goulash soep heb je een vet stuk rundvlees nodig. Je kunt dan denken aan een heerlijke runderschenkel of doorregen (en geaderde) runderlappen. De soep stooft gedurende een aantal uren en daardoor wordt het vlees mooi mals.
Welk paprikapoeder heb je nodig?
De Hongaarse paprikapoeder is natuurlijk het beste om deze soep te maken. Het is licht zoet, mild en toch vol van smaak. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook milde of zoet paprikapoeder gebruiken.
Gerookt paprikapoeder heeft een hele andere diepere smaak en is minder geschikt.
Hoe maak je Hongaarse Goulashsoep uit de slowcooker?
Het recept is heel eenvoudig. Je start met het aanbraden van de groenten, tomatenpuree en het vlees. Schep dat in de slowcooker en vul aanzet vloeistof. Zet de slowcooker aan en laat de soep op smaak komen (waarbij het vlees heerlijk mals wordt).
- Aanbraden vlees en groenten - Dit is geen must, maar door het aanbakken van de groenten en het vlees, krijgen ze een heerlijke diepe bak smaak (en dat maakt de goulashsoep veel lekkerder).
- Bakken tomatenpuree - Tomatenpuree is van zichzelf zuur (dat kun je ook ruiken als je het blikje open maakt). Door het twee minuten te bakken wordt de smaak zoeter.
- Tijd en stand van de slowcooker - Wanneer je de slowcooker op hoge stand aanzet is je soep na 6 uur klaar. Gebruik je de lage stand dan wacht je 8 uur op een lekker bakje soep!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
- 250 gram spekreepjes
- 250 gram uien gesnipperd
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 tenen knoflook geperst
- 150 gram wortels in blokjes gesneden
- 1 rode paprika zaadlijsten verwijderd, in kleine blokjes gesneden
- 500 gram runderschenkel in blokjes
- 1500 ml runderbouillon
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel Paprikapoeder Hongaars of zoet
- 1 eetlepel suiker
- 1 ½ eetlepel karwijzaad
- 2 tomaten ontzaad, in blokjes gesneden
- 200 gram aardappels geschild en in blokjes
- 1 laurierblaadje
Garnering (optioneel)
- 60 gram crème fraîche
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit een koekenpan op het vuur en voeg de spekreepjes toe.250 gram spekreepjes
- Bak 2 minuten en schep de knoflook, uien en tomatenpuree erbij.250 gram uien, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 tenen knoflook
- Roerbak 1 minuut en voeg de paprika en wortelblokjes toe. Schep alles goed door en bak 2 minuten. Haal met een schuimspaan uit de pan en doe alvast in de slowcooker.1 rode paprika, 150 gram wortels
- Schep nu in het achtergebleven vocht de vleesblokjes en bak op hoog vuur bruin. Ongeveer 4 minuten aan beide zijden.500 gram runderschenkel
- Doe ook het vlees in de slowcooker.
- Schenk nu de runderbouillon en wijnazijn erbij.1500 ml runderbouillon, 2 eetlepels rode wijnazijn
- Schep het paprikapoeder, suiker en karwijzaad in de slowcooker.1 eetlepel Paprikapoeder, 1 eetlepel suiker, 1 ½ eetlepel karwijzaad
- Doe de blokjes tomaat en aardappels erbij en roer alles goed door.2 tomaten, 200 gram aardappels
- Leg dan het laurierblaadje bovenop.1 laurierblaadje
- Zet de slowcooker aan en gaar 6 uur op hoge stand of 8 uur op lage stand.
Serveren
- Verwijder het laurierblaadje en schenk in de soepkommen. Garneer met een lepel crème fraîche.60 gram crème fraîche
Opmerkingen:
- Koelkast - Laat de soep snel afkoelen en schenk in een luchtdicht afgesloten doos. Bewaar die maximaal 3 dagen in de koelkast. Verwarm op laag vuur tot de soep warm is.
- Diepvries - Laat de soep snel afkoelen en schenk in een diepvriesdoos. Bewaar die gedurende maximaal 2 maanden in de vriezer. Laat de soep ontdooien in de koelkast en verwarm op laag vuur tot hij warm is.
Geef een reactie