Deze Basilicum Martini Cocktail is een heerlijke variatie op de klassieke Martini Gin Cocktail. Met zijn droge elegante kruidige smaak is het niet voor niets één van de meest bekende drankjes. En deze keer niet geserveerd met de bekende olijven, maar met hartige blauwe kaas tomaatjes. Dit drankje is bij iedereen populair en heel makkelijk te maken!
Basilicum Martini Cocktail
Hou jij ook van een Martini? Het is echt een klassieker onder de cocktails. Herkenbaar aan de prikker met olijven. Erg populair en met reden. Want een martini is elegant, kruidig en simpel. En dit is een variatie op deze heerlijke klassieker.
Deze keer een heerlijke Basilicum Martini Cocktail met een garnering van tomaat en blauwe kaas. Want dat kan prima met deze cocktail. Want een Martini staat bekend om zijn combinatie met hartig. Normaal een olijf, maar in dit geval een gevulde Cherry tomaat. De droge smaak van de Martini komt daarmee goed tot zijn recht.
Shaken not stirred?
In tegenstelling tot de beroemde Bond zin: "Shaken not stirred" roer je officieel een Martini en ga je niet shaken. De echte puristen spugen hier op.
Maar waarom niet? Door het shaken wordt je Martini waterig en troebel door de luchtbelletjes. Officieel het dan ook geen Martini meer maar een Bradford.
Ik ben niet zo moeilijk, en de smaken van de basilicum komen bij het shaken veel meer tot hun recht. Vandaar dat ik in dit recept dus lekker ga shaken. En voel je je er beter bij, roer het dan rond in je glas. Maar vooral geniet van deze heerlijk cocktail!
Dit recept is aangepast naar een post van Cooking light.
Wat heb je nodig voor een Klassieke Martini met Gin en Vermout?
Om deze Basilicum Martini Cocktail te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Gin - De smaakmaker waar het in deze cocktail om draait. Gemaakt van alcohol, kruiden en veel jeneverbessen. Een bijzondere en lekkere smaak.
- Vermout - is een versterkte wijn. Het alcoholpercentage ligt iets hoger dan bij normale wijn. Je kunt het van droog tot zoet kopen en in een martini recept gebruik je de droge variant. Aan Vermout is altijd Alsem toegevoegd naast nog een aantal andere kruiden.
- Basilicum - een zoet kruid. Heerlijk in combinatie met de gin en vermout. Kneus de basilicum voor het toevoegen dan komen de smaken nog beter vrij.
- Cherry tomaten - Sappig en veel smaak. Uitgehold een leuk bakje voor de blauwe kaas.
- Blauwe kaas - Een pittige en sterke romige zachte schimmelkaas. Gorgonzola, Roquefort of Danish Blue zijn allemaal superlekker!
Hoe maak je de Gin Martini met Basilicum?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij het kapje van de cherry tomaten en maak een klein gaatje in de onderkant. Hier heb ik een lardeerpen (zo eentje waar je vlees mee aan elkaar rijgt (bijv. een rollade)) gebruikt om het gat te maken, maar een breinaald kan ook prima.
- Vul het tomaatje met blauwe kaas. Druk voorzichtig aan.
- Doe in de shaker ijsblokjes (Gebruik ijsblokjes, zodat de cocktail snel koelt, maar je ze makkelijk kunt verwijderen zodat de Martini niet verdunt), vermout, gin en gekneusde basilicum blaadjes. Doe de zeef en deksel op de cocktailshaker.
- Schud 30 seconde op en neer (hou je vinger op de dop die wil er wel eens van af schieten). Schenk na het schudden in een cocktailglas, gebruik de zeef van de shaker om de blaadjes en ijs tegen te houden. Garneer met het gevulde cherrytomaatje en Serveer meteen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Blauwe kaas Cherry tomaatjes
- 4 cherrytomaten
- 2 eetlepels blauwe kaas zoals Danish Blue, Gorgonzola of Roquefort
Basilicum martini
- 15 gram basilicum vers
- 125 ml Vermout droog
- 400 ml gin
- 6 ijsblokjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Blauwe kaas cherry tomaatjes
- Snij het kapje van de bovenkant van de tomaten en hol uit (de zaden) met een theelepel.4 cherrytomaten
- Vul de uitgeholde tomaat met ½ eetlepel blauwe kaas. Steek er een prikker doorheen.2 eetlepels blauwe kaas
Basilicum martini
- Pak het basilicum en haal de blaadjes eraf.15 gram basilicum vers
- Laat de smaak van de basilicumblaadjes vrijkomen door ze in een cocktail shaker met een houten lepel krachtig te kneuzen.
- Doe het ijs erbij en de Gin en Vermout.400 ml gin, 6 ijsblokjes, 125 ml Vermout
- Roer de Martini door met een houten lepel en zet de zeef op de shaker. Schudt dertig seconde, terwijl je je hand op de deksel van de shaker houdt.
- Verdeel de Martini over glazen en serveer het gevulde Cherry tomaatje erbij.
Opmerkingen:
- Koelkast - In de ochtend vul je de tomaatjes, bewaar ze in een afgesloten doosje in de koeling tot gebruik.
- Deze cocktail is simpelweg het lekkerst als je hem koud en versgemaakt drinkt. Niet bewaren dus!
Geef een reactie