Deze eetbare bloemen salade is heel eenvoudig te bereiden, maar zet je hem op tafel dan is het een echte eyecatcher. Met een lekkere vinaigrette.
Een eetbare bloemen salade, dat heb ik vandaag als bijgerecht geserveerd. Zelf gekweekt natuurlijk. Waarom? Omdat ik dan zeker weet dat deze bloemblaadjes zonder gif zijn. Je kunt ze daarom niet zomaar plukken in een tuin en zeker niet langs de kant van een drukke weg (vanwege de uitlaatgassen).
Geen tuin?
Eetbare bloemen zijn ook heel delicaat. Ze gaan maar heel even mee. En je kunt ze (meestal) niet in de supermarkt kopen. Maar hoe kom je er dan aan? Ze zijn in ieder geval te bestellen via het internet, bijvoorbeeld via bloombites. Dan worden ze binnen 1 a 2 dagen naar je huis gestuurd en zijn ze na ontvangst nog een dag of 5 in de koeling houdbaar.
Zelf kweken is niet moeilijk
Of je kweekt ze zelf. Bij heel veel zaden handelaren is een mix voor eetbare bloemen te koop. Let wel, ook al zijn bloemen eetbaar, ze hoeven niet allemaal even lekker te smaken.
De zaden zaai je rond april/mei in een bed zonder onkruid en de bloemen zullen weldra verschijnen. Plukken en eten maar, verser kan niet.
Korenbloemen met rozenblaadjes
Deze keer heb ik gekozen voor korenbloemen gecombineerd met rozenblaadjes, omdat ik de kleur zo geweldig vindt. En ze smaken ook nog lekker. Maar in mijn tuin staat ook nog Indische kers, dille, mosterd en nog veel meer bloemen die allemaal eetbaar zijn. En ook de sla komt voort uit eigen kweek. Het was daar natuurlijk de afgelopen tijd ook uitstekend weer voor.
Het recept voor de salade is zeer simpel, niet meer dan sla, eetbare bloemen en een heerlijke vinaigrette, maar zoals je kunt zien het effect is groots.
Korenbloemen en rozenblaadjes
Deze keer heb ik gekozen voor korenbloemen gecombineerd met rozenblaadjes, omdat ik de kleur zo geweldig vindt. En ze smaken ook nog lekker. Maar in mijn tuin staat ook nog Indische kers, dille, mosterd en nog veel meer bloemen die allemaal eetbaar zijn. En ook de sla komt voort uit eigen kweek. Het was daar natuurlijk de afgelopen tijd ook uitstekend weer voor.
Het recept voor de salade is zeer simpel, niet meer dan sla, eetbare bloemen en een heerlijke vinaigrette, maar zoals je kunt zien het effect is groots.
Wanneer je bij een barbecue of een feestje iets spectaculairs wilt neerzetten is dit een goed en lekker recept.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Eetbare bloemen salade
Ingrediënten
- sla
- Eetbare bloemen , korenbloemen en rozenblaadjes zijn hier gebruikt
- balsamico azijn
- olijfolie extra vierge
- ½ theelepel suiker
- 1 takje tijm , enkel de blaadjes
- zout en peper , naar smaak
Instructies
- Was de sla en de korenbloemen en zorg dat deze droog zijn.
- Scheur de sla in de gewenste grootte (wanneer je scheurt krijg je minder lelijke randjes).
- Meng in een kommetje azijn, olijfolie, tijm en de suiker. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Giet net voor het opdienen de vinaigrette over de sla.
- Verdeel de eetbare bloemen over de salade
Geef een reactie