Wedden dat je de mayonaise niet mist bij deze heerlijke aardappelsalade van krieltjes! Het geheim is om de dressing bij de warme krieltjes te gieten, zodat de aardappels alle heerlijke smaken opnemen. Daardoor krijg je een heerlijke frisse salade met lekkere kruiden en veel smaak. Lekker als bijgerecht bij je zomer BBQ.
In de zomer wordt er vaak gebarbecued (in ieder geval wel bij ons) met familie en vrienden. En het draait daarbij niet alleen om vlees en vis, maar zeker ook om de bijgerechten. Nu liet ik je al kennismaken met een heerlijke couscous salade met bieslook en komkommer. Een frisse salade die echt heerlijk is bij gegrild vlees of vis, maar ook deze aardappelsalade met krieltjes.
Lekker simpel recept
Het fijne van deze aardappelsalade met krieltjes is dat hij zo lekker makkelijk te maken is. Kook je krieltjes, marineer ze en laat op smaak komen in de koeling. Net voor het serveren roer je de verse kruiden erdoorheen.
Krieltjes in de aardappelsalade
Krieltjes ken je vast wel uit het koelvak bij de supermarkt, waar ze al netjes geschild op je liggen te wachten. Maar in het aardappel vak kun je, in het seizoen, ook ongeschilde krieltjes vinden. En omdat ze dan in het seizoen zijn, zijn ze ook nog een superlekker van smaak. En met deze krieltjes maak je een heerlijke aardappel salade.
Marineer je krieltjes
Die salade breng je op smaak met wijn azijn en een lik mosterd. En je voegt ook nog wat kruiden en een goede olijfolie toe (en bezuinig daar niet op, want dat is echt een smaak maker).
Door de smaakmakers toe te voegen als de krieltjes nog een beetje lauw zijn, trekken de smaken er extra goed in. En dat maakt nu net dat beetje verschil tussen een lekkere en een heerlijke salade!
- Door de krieltjes 5 minuten te laten staan voordat je ze doorsnijdt worden ze droog en krijg je geen vochtige aardappels. En natuurlijk is het ook beter voor je vingers (anders verbrand je ze zeker)
- Door de dressing toe te voegen aan de warme aardappels, trekken de smaken beter in de salade.
- Voeg de verse kruiden net voor het serveren toe. Zo is je salade heerlijk vers en ziet het er lekker fris uit.
Voorbereiden en bewaren
Deze salade kun je goed voorbereiden. Je kookt de krieltjes tot 2 dagen van te voren en brengt ze op smaak met de dressing. Voeg de verse kruiden pas net voor het opdienen toe. In de koeling blijft aardappelsalade van krieltjes zeker 3 dagen goed.
Je kunt de aardappelsalade ook invriezen. De structuur zal iets veranderen, maar de smaak is nog steeds erg lekker. Doe de krieltjes in een diepvriesbak of zakje. Zo blijft de salade tot 3 maanden houdbaar. Haal de krieltjes een dag van te voren uit de diepvries en laat ontdooien in de koeling. Aardappelsalade kun je niet snel opwarmen door het te verhitten.
- Grote pan - Deze pan is groot genoeg voor het maken van al je soepen, koken van aardappels en het maken van stamppot. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen en kan zelfs in de oven. De pan heeft ook de mogelijkheid om makkelijk af te gieten, mocht dat nodig zijn, door zijn schenktuit. En hij kan in de vaatwasser. En door het glazen deksel kun je je gerecht goed in de gaten houden. Ik gebruik de pan voor het koken van de krieltjes.
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van de dressing en het bereiden van de salade.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Aardappel salade van krieltjes
Ingrediënten
- 1 kg krieltjes
- 3 eetlepels witte wijn azijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel zout
- snufje peper, gemalen
- 125 ml olijfolie, extra vierge
- 10 stengels bieslook
- 10 takjes peterselie
Instructies
- Was de krieltjes en maak ze goed schoon.
- Doe de krieltjes in een grote pan met water (zorg dat de krieltjes net onderstaan).
- Breng de krieltjes aan de kook en laat 15 minuten koken.
- Giet de aardappels af en laat een 5 tot 10 minuten staan, tot je ze net met je handen kunt aanraken.
- Snij de krieltjes doormidden en doe in een schaal.
- In een tweede schaal meng je de azijn, mosterd en olijfolie tot een dressing die je op smaak brengt met zout en peper.
- Schenk de dressing over de nog warme krieltjes en meng alles goed door.
- Laat de salade, afgedekt met plastic folie, koud worden in de koelkast.
- Snij de bieslook en peterselie fijn.
- Meng de kruiden net voor het serveren door de aardappelsalade.
Opmerkingen:
- Door de krieltjes 5 minuten te laten staan voordat je ze doorsnijdt worden ze droog en krijg je geen vochtige aardappels. En natuurlijk is het ook beter voor je vingers (anders verbrand je ze zeker)
- Door de dressing toe te voegen aan de warme aardappels, trekken de smaken beter in de salade.
- Voeg de verse kruiden net voor het serveren toe. Zo is je salade heerlijk vers en ziet het er lekker fris uit.
Geef een reactie