Zo maak je van een gewoon stukje vlees een heerlijke Varkenshaas en Kip Shashlick. Gebruik kruiden om de kip- en varkenshaas smaak en extra kleur te geven bij uien, courgette en paprika. Grill op de BBQ tot hij gaar is en je hebt een heerlijk diner!
Varkenshaas en Kip Shaslick
Shaslick (of shashlik, sjasliek) zijn gegrilde blokjes vlees (net zoals kebab) en is van Turkse oorsprong. Shashlik kan in het Nederlands worden vertaald naar op een spies te rijgen.
Traditioneel werd een sjasliek gemaakt met lamsvlees, maar tijden veranderen en varkensvlees, rundvlees of wild worden tegenwoordig ook vaak gebruikt. Maar altijd wordt het vlees wordt in blokjes gesneden en vervolgens gemarineerd.
Een Sjasliek marinade bevat altijd zure ingrediënten (zoals azijn of wijn), kruiden en specerijen. En soms worden groenten zoals champignons, tomaten, paprika's en uien toegevoegd voor nog meer smaak.
En omdat het gegrild is, is een sjasliek perfect voor je volgende BBQ!
Wat heb je nodig voor een Sjasliek van de BBQ?
Om deze Varkenshaas en Kip Shashlik zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Varkenshaas - Het is zacht en mals vlees dat gemakkelijk is te marineren
- Kipfilet - Het tweede eiwitgedeelte van dit recept. Je kunt ook kip haasjes gebruiken
- Knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, olijfolie en sjalotten - voor het marineren van het vlees.
- Rode ui - geeft smaak aan de sjasliek
- Rode en Groene Paprika - zoete en fruitige smaak (en lekker veel kleur)
- Courgette - neemt de smaak van de marinade over. Superlekker!
Hoe maak je een Shaslick van Varkenshaas en Kip?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, olijfolie en gesneden sjalotten in een kom.
- Verdeel over twee kommen en voeg blokjes kip toe aan de eerste kom en blokjes varkenshaas aan de tweede. Meng goed door.
- Snijd de rode ui, paprika en courgette in dikke plakken/reepjes die je aan een satéprikker kunt prikken. Zorg dat ze ongeveer even groot zijn als je vlees.
- Rijg afwisselend groenten en vlees op de spies. De exacte volgorde maakt niet uit. Maar zorg ervoor dat je niet alles strak tegen elkaar drukt. Door wat extra ruimte zullen de groenten en het vlees gelijkmatiger garen. Grill de sjasliek op de bbq tot het gaar is.
Serveer deze varkenshaas en kip Shaslick met Gegrilde Groentespiesen, Pastasalade met gerookte kip en pesto, en zoete spareribs met BBQ Saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 theelepels cayennepeper
- 2 theelepels paprikapoeder
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten fijn gesneden
- 400 gram kipfilet blokjes van 2 x 2 cm
- 400 gram varkenshaas blokjes van 2 x 2 cm
- 2 rode uien vel verwijderd en in vieren gedeeld
- 1 rode paprika zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
- 1 gele paprika zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
- 1 courgette in plakjes van ½ cm gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng knoflook, sjalot, cayennepeper, paprikapoeder en olijfolie in een kleine kom.2 teentjes knoflook, 2 theelepels cayennepeper, 2 theelepels paprikapoeder, 5 eetlepels olijfolie, 2 sjalotten
- Verdeel het sjalotmengsel over twee grote kommen.
- Voeg aan de eerste kom de blokjes varkenshaas toe en meng. Voeg de kipblokjes toe aan de tweede kom. Roer.400 gram varkenshaas, 400 gram kipfilet
- Dek beide kommen af met plastic folie en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
- Prik aan een spies een gele paprika, kip, courgette, varkenshaasblokje, rode ui, kipblokje en rode paprika en eindig met een varkenshaasblokje.2 rode uien, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 courgette
- Grill 8 minuten (beide kanten) op de bbq tot het vlees gaar is.
- Serveer!
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de spiesen afgedekt maximaal 1 dag in de koeling onbereid. Je kunt ze bereidt tot 2 dagen in de koelkast bewaren (dek ze af met plastic folie).
- Diepvries - Maak de spiesen en verpak ze in plastic folie en vervolgens in een diepvriesdoos. Zowel bereidt als onbereid blijven ze zo een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie