Twee gerechten met hetzelfde hoofd ingrediënt. Slimme recepten om verspilling tegen te gaan en toch te variëren. Lekkere pittig gebakken biefstuk en gebakken rijst met ei en knoflook broccoli
Ik mocht het kookboek Too good too share van Sam Stern reviewen, een kookboek waar je veel eenpersoons recepten terug vind, waarbij je het hoofd ingrediënt twee keer kunt gebruiken. Minder verspilling, meer variatie. En natuurlijk probeerde ik het zelf ook uit.
Review too good too share
Sam Stern

Soms komt er een kookboek te voorschijn, waarbij je al bij de titel en inhoudsbeschrijving denkt een gat in de markt. Too good to share van Sam Stern is zo'n boek. 130 slimme eenpersoonsgerechten, waarbij je elke dag gevarieerd eet, zonder dat je voedsel over houdt. Twee gerechten achter elkaar waarbij een hoofd ingredient op meerdere manieren wordt bereidt, waardoor je twee individuele gerechten krijgt die hoewel ze hetzelfde basis ingredient hebben heel verschillend zijn.
Het boek heeft een mooie harde kaft, grote bladen en mooie foto's. Verder beschrijft Sam de voorraadkast die onmisbaar is en waarmee je alle gerechten kunt bereiden. En ook de tips voor de aankopen van producten zoals kip, rund, varken en nog veel meer komen aan bod. Zo maak je er niet alleen twee gerechten mee, maar weet je ook waar je op moet letten qua versheid en hoe je inkopen het beste aanpakt voor je portemonnee. Het boek is onderverdeeld in 8 thema's waarbij kip, rund, varken, groenten en vis aan bod komen, maar ook speciale ingrediënten zoals lam, vis en zoete lekkernijen. En het zijn ook niet de standaard gerechten die terugkomen. Natuurlijk staan ook die in dit boek maar je kunt hier ook een lamscarré, varkensbuik uit de oven en filodeeg met eend, feta en spinazie tegenkomen.
De recepten maakten me hongerig en daagden uit om voor jezelf een heerlijke maaltijd te koken. Prima geslaagd boek dus. Too good to share van Sam Stern is ondermeer te koop voor € 43,95 bij onder meer bol.com (als je via de link besteld steun je daarmee mijn werk aan ByAndreaJanssen) Natuurlijk moest ik ook even aan de lijven ondervinden of de gerechten inderdaad zo lekker waren als de plaatjes deden vermoeden en dus maakte ik van 1 basisingrediënt (rijst) twee heerlijke gerechten. Wij hebben ervan gesmuld.
Recepten: pittig gebakken biefstuk en gebakken rijst met ei en knoflookbroccoli

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Pittig gebakken biefstuk
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Marinade
2 tenen knoflook uitgeperst
1 rode peper in dunne ringen
2 theelepels suiker
1 theelepel maizena
Vleesgerecht
200 gram biefstuk
1 eetlepel olie
2 theelepels sesamolie
1 sjalotje
¼ rode peper fijngesneden
rijst
300 ml koud water
saus
1 ½ theelepel suiker
scheutje sesamolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng de ingrediënten van de marinade in een grote kom en roer tot de suiker goed is opgelost.
- Snij de biefstuk in smalle reepjes en laat 30 minuten in de marinade marineren.
- Verwarm 300 ml water in een pannetje en kook de rijst volgens de beschrijving van de fabrikant.
- Giet af en laat met de deksel op de pan rusten.
- Roer ook de ingrediënten voor de saus door elkaar.
- In een grote koekenpan verwarm je de olie.
- Snipper het sjalotje en roerbak 1-2 minuten.
- Voeg de sesamolie en het vlees toe en bak tot het vlees mooi bruin is.
- Schenk de saus en de gezeefde marinade erbij en verhit dit ongeveer 1 minuut mee.
- Schep de helft van de rijst op het bord en schep de biefstuk met saus erbij.
- Laat de andere helft van de rijst afkoelen en bewaar dat voor de gebakken rijst met ei en knoflook broccoli.
Opmerkingen:
Voedingswaarde

Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Gebakken ei met rijst en knoflook broccoli
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
1 stronk broccoli kleine
scheutje sesamolie
2 tenen knoflook geperst
2 eieren maat s
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Kook of stoom de broccoli beetgaar in 4 tot 5 minuten.
- Verhit wat sesamolie in de pan en roerbak de knoflook 30 seconden.
- Doe de (uitgelekte) broccoli en hoisbinsaus erbij en roerbak alles 2 tot 3 minuten. Schep de broccoli uit de pan.
- Klop de eieren los met de lente uitjes.
- Schep de erwtjes in de pan, roerbak 3 minuut en voeg dan het ei en de rijst toe terwijl je roert met een vork zodat het ei mooi rul wordt.
- Schep de broccoli erdoor en schenk nog wat donkere sojasaus erover en verwarm tot alles goed warm is.
Geef een antwoord