Een heerlijke zoete en hartige topping of bijgerecht dat altijd lekker is: gekarameliseerde uitjes. Lekker op de hamburger, bij een hotdog, op een pizza of bij een kaasje.
De uien worden langzaam gekarameliseerd tot ze goudbruin en zacht zijn. Vervolgens worden ze op smaak gebracht. Dit recept moet je gewoon in je basisrepertoire hebben, want dit kun je vaak gebruiken!

Het Heerlijke Recept voor een Zelfgemaakte Delicatesse: Gekarameliseerde uitjes
Ik heb werkelijk een guilty pleasure voor gekarameliseerde uitjes. Daar maak je me zo blij mee. Lekker op een goede hamburger, broodje hotdog, maar wist je dat je het ook als pizza topping kunt gebruiken. Of als bijgerecht bij een kaasplankje.
Het is werkelijk een heel makkelijk recept, waar het allerlastigst het snijden van de uien is. Hou het dan maar eens droog. Ik heb al van alles geprobeerd, stromend water, afzuigkap aan, alle ramen open. Echt als iemand de tip heeft dan hoor ik het graag!
Toch weerhoudt me dit er niet van om dit minimaal een keer in de week te maken. Dat zegt toch wel genoeg over hoe lekker dit is. Dus ik zou zeggen: maak dit heerlijke bijgerecht / topping zelf en geniet ervan!
Wat heb je nodig voor Uien Karameliseren?
Om Zelf Gekarameliseerde Uitjes Maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Boter: Bak de uien in de boter. Daardoor karameliseren ze en worden ze lekker romig.
- Uien: Meestal gebruik ik gele uien (de ‘normale’ uien) uit de winkel. Maar eigenlijk kun je alle soorten gebruiken. Een sjalotje zorgt ervoor dat de uiensaus wat scherper wordt. Een rode ui maakt het wat zachter.
- Bruine suiker: Door de melasse in deze suiker krijg je een heerlijke karamelsmaak.
- Honing: In combinatie met de natuurlijke suikers van de uien en de bruine suiker echt onweerstaanbaar. De drie verschillende zoetjes, geeft een heerlijke diepte.
- Rode wijn azijn: Voor het maken van een zoet zure karamel. Anders gaat het zoetje te veel overheersen.
- Tijm: Gebruik verse of gedroogde tijm om een heerlijk warm aroma te geven.
Hoe maak je Gekarameliseerde Ui?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de gesnipperde uien en takjes tijm toe en bak totdat de uien lichtbruin en zacht zijn. Ongeveer 10 minuten op zacht vuur. Roer af en toe door.
- Breng op smaak met zout en peper en schep de suiker erbij. Bak tot de uien verkleuren.
- Schenk de honing erbij.
- En voeg nu ook de azijn toe om alles af te blussen. Laat nu aan de kook komen en zet het vuur dan laag. Laat sudderen tot de saus is ingedikt.
Lekker geserveerd bij hele kip met aardappels en rozemarijn, hotdog de luxe en perfect gebakken entrecote uit de Airfryer. Garneer met wat verse tijmblaadjes.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Vervang de rodewijnazijn met crème de balsamico.
- Kruiden: extra veel smaak. Probeer met rozemarijn of oregano.
- Tip: Verwarm een camembert in de oven tot hij gesmolten is en serveer met de gekarameliseerde uitjes. Of snij stokbrood in plakjes, beleg met geitenkaas en verdeel daar wat gekarameliseerde uitjes over.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Gekarameliseerde Uitjes Maken
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter, ongezouten
- 3 uien, gesnipperd
- 2 takjes verse tijm, of ½ theelepel gedroogd
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- ½ eetlepel honing
- 2 eetlepels rode wijnazijn
Instructies
- Smelt de boter in een koekenpan2 eetlepels boter
- Doe de uien en takjes tijm in een koekenpan en bak op laag vuur, ongeveer 10 minuten, tot ze lichtbruin en zacht zijn.3 uien, 2 takjes verse tijm
- Voeg zout, peper en suiker erbij en schep alles goed om. Laat de suiker smelten en de uitjes licht verkleuren.¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- Schenk nu de honing en azijn erbij.½ eetlepel honing, 2 eetlepels rode wijnazijn
- Breng aan de kook en laat sudderen tot de uitjes met saus goed ingedikt zijn.
Opmerkingen
Laat de gekarameliseerde uien snel afkoelen.
- Koelkast: Bewaar in een schoon potje, afgedekt. Zo blijven ze tot vijf dagen goed.
- Diepvries: Doe de gekarameliseerde uien in een diepvrieszak of doos. Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren. Laat in de koelkast ontdooien.
Geef een reactie