Deze lekkere Indische zuurkool ovenschotel met gehakt en zonder kaas is een heerlijke twist op de zuurkool stamppot van oma. Ketjap, heerlijke kruiden en een vleugje kokos maken van dit makkelijke recept iets heel lekkers. Dit is een heerlijk recept voor de koude winteravonden.
Een typisch Nederlandse groenten: zuurkool. Alhoewel ook onze Duitse buren liefhebber zijn (Sauerkraut). En het is een groente die je of heel lekker vind of waar je van gruwelt. Maar mocht je een liefhebber zijn dan is dit recept zeker lekker. Naast de zuurkool ovenschotel met gehakt, mijn favoriete recept met zuurkool. En natuurlijk maak je dit recept zonder pakjes en zakjes!
Een lekkere Zuurkool ovenschotel met een heerlijke twist. Een makkelijk recept met Indische smaken. Lekker tot de laatste hap!
Zuurkool, gehakt, Indische kruiden en ketjap
En dan het internationale tintje. Wat weinigen wellicht weten is dat ik dol ben op de Indische keuken. Ik kan gewoon geen 24Kitchen meer kijken, want als er een Indisch gerecht wordt getoond dan beginnen mijn smaakpapillen al te tintelen.
Mijn maag begint rammelgeluidjes te maken alsof ik al weken niets gegeten heb en ik begin al Indische kruiden te ruiken. Ik moet me echt vasthouden aan de bank, anders kruip ik naar de koelkast om te kijken of er niet nog iets in ligt, waar ik een Indisch gerecht mee kan maken (want het is niet zo dat ik ergens restjes Indisch heb liggen, die zijn allang op).
Dus Indische zuurkool, dat sprak mij wel aan. En inderdaad bleek Indische zuurkool een lekker gerecht. De smaken van de Garam Masala, een snufje kokos het zat er allemaal in. Maar eerlijk is eerlijk, hoe lekker het ook was, ik ga nu naar de koelkast voor een echt Indische stoof (ik bedoel ik zou nu naar de koelkast willen gaan voor een echte Indisch stoofgerecht).

- Zuurkool - Gebruik naturel of wijnzuurkool Kerrie zuurkool is niet aan te raden, omdat aan dit recept al veel verwarmende kruiden worden toegevoegd. Was de zuurkool voor het toevoegen onder de kraan om het sterke zuur iets te neutraliseren. En voeg een klein beetje kokosmelk toe. Dit maakt de zuurkool zachter.
- Rundergehakt - Door het te mengen met sojasaus wordt het vlees lichtzoet. Dat is een heerlijke tegenhanger van de zure smaak van de kool.
- Kokosmelk - Een zachte, romige smaak om de aardappelpuree smeuïg te maken. Dit is weer een heerlijke tegenhanger van de zuurkool en het zoete gehakt.
- Steranijs en Garam Masala - Heerlijke kruiden die veel gebruikt worden in de Indische keuken. Een tikkeltje pittig, wat het juist zo lekker maakt. Het wordt gebruikt om de zuurkool op smaak te brengen.

Stap 1 - Kruid en rul het gehakt
- Bak de gesnipperde ui in drie minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak die 30 seconde mee.
- Voeg het gehakt toe.
- En schenk de zoete sojasaus in de pan.
- Maak met de spatel het gehakt klein en meng alles goed door. Bak tot het gehakt bruin en rul is.

Stap 2 - Breng de zuurkool op smaak
- Was de zuurkool in een vergiet en laat hem uitlekken. Doe hem in een schaal en meng met de Garam Masala.
- Schenk 4 eetlepels kokosmelk bij de zuurkool en meng alles goed door.

Stap 3 - Maak de aardappelpuree
- Kook de aardappelen 20 minuten in kokend water tot ze gaar zijn. Dit check je door met een vork in de aardappel te prikken. Gaat hij zonder weerstand in de aardappel dan is hij gaar.
- Pureer de aardappelen met een pureestamper.
- Schenk de rest van de kokosmelk erbij.
- Meng de puree goed door elkaar.

Stap 4 - Vul de ovenschaal met de zuurkool, gehakt en aardappelpuree
- Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal.
- Schep daar de gekruide zuurkool bovenop.
- Leg een steranijs op de zuurkool.
- Bedek de ovenschaal met de aardappelpuree. Zet de ovenschaal gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven bij 220 °C.
- Rundergehakt - In plaats van rundergehakt kun je ook kiezen voor half-om-half. Dat is iets vetter, maar heeft een vollere smaak.
- Garam masala - Gebruik in plaats van dit heerlijke Indische kruid kerrie. Dat geeft ook een heerlijke combinatie met zuurkool.
- Kokosmelk - In plaats van kokosmelk kun je ook volle melk of crème fraîche gebruiken.
- De luxe - Bak spekjes uit en meng die door de zuurkool. Bedek het geheel met geraspte kaas en paneermeel en laat dit knapperig worden in de oven.
- Zoeter - Meng rozijnen en blokjes appel door de zuurkool.
- Tropisch - In plaats van steranijs leg je plakken ananas op de zuurkool.
- De koekenpan is ideaal om het gehakt te rullen. Hij is voldoende groot en heeft een antiaanbaklaag. En dat scheelt naderhand weer in de afwas.
- Deze ovenschaal is voldoende groot (20 x 26 cm) en wordt gelijkmatig warm. En daarnaast heeft het een antiaanbaklaag, waardoor je hem naderhand makkelijk schoonmaakt.
- Dit vergiet gebruik je om de zuurkool af te spoelen onder stromend water.
- Een pureestamper is onmisbaar in elke keuken. Deze is van roestvrij staal, heeft een fijne handgreep en is goed schoon te maken.
- Spoel het zuurkool onder stromend water af, zodat de zuurheid van de kool minder wordt.
- Bij dagen waarop niemand tegelijk aan tafel kan zitten, vanwege sporten en werk, maak je dit recept in kleine porties in een ramekin (pasteibakje) te maken. Zo kan het recept op elk moment gebakken worden en kan er op elk goed tijdstip worden gegeten.
- Stamp de aardappelpuree, zodat het zijn structuur bewaard. Zou je de mixer gebruiken, dan krijg je een soort van behanglijm.
- Dag van tevoren - Als je weinig tijd hebt, maak je dit gerecht eerder op de dag en bewaar het in de koelkast. Wanneer je wilt eten, zet je de schaal gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven en dien op. Het gerecht blijft 2 dagen goed in de koelkast.
- Zuurkool ovenschotel invriezen - Heb je nog een restje over, dan kun je dat 2 dagen afgedekt in de koeling bewaren. Je kunt het ook invriezen. Verpak het in een diepvrieszak of in een diepvriesdoos. De ovenschotel blijft tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat hem, op de dag dat je hem wilt eten, ontdooien in de koelkast. Warm de zuurkool ovenschotel op in de oven gedurende 30 minuten bij 180 °C (zorg dat je hem afdekt met aluminiumfolie)
Nee dat hoeft niet. Het is zelfs zo dat vitamines verloren gaan, hoe meer je het verwarmt (en is dus af te raden).

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Indische zuurkool ovenschotel
Apparatuur
Ingrediënten
- ½ ui
- 1 teentje knoflook
- 500 gram rundergehakt
- 3 eetlepels ketjap
- 500 gram zuurkool
- 4 eetlepels kokosmelk
- 1000 gram aardappels
- 350 ml kokosmelk
- 1½ eetlepel Garam Masala
- 3 stuks steranijs
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snij het uitje en de knoflook fijn. Fruit aan in een koekenpan en voeg dan het gehakt en de sojasaus toe.½ ui, 1 teentje knoflook, 500 gram rundergehakt, 3 eetlepels ketjap
- Bak tot het gehakt bruin en rul is.
- Spoel de zuurkool af onder een stromende kraan.500 gram zuurkool
- Meng de garam masala en 4 eetlepels kokosmelk door de zuurkool.1½ eetlepel Garam Masala, 4 eetlepels kokosmelk
- Schil de aardappels en kook ze gaar in 20 minuten.1000 gram aardappels
- Stamp ze fijn met de pureestamper.
- Verwarm kokosmelk en voeg toe zodat de aardappelpuree smeuïg wordt. Meng alles goed door350 ml kokosmelk
- Breng de puree op smaak met zout en peper.¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Verdeel het gehakt onderin de ovenschaal.
- Daarop leg je een laag zuurkool en verdeel je de steranijs.3 stuks steranijs
- Dek af met de aardappelpuree. Zet de schaal (of schaaltjes) gedurende 20 minuten in de oven en bak tot ze goudbruin zijn.
Opmerkingen
- Bij dagen waarop niemand tegelijk aan tafel kan zitten, vanwege sporten en werk, maak je dit recept in kleine porties in een ramekin (pastei bakje) te maken. Zo kan het recept op elk moment gebakken worden en kan er op elk goed tijdstip worden gegeten.
- Dag van tevoren - Als je weinig tijd hebt, maak je dit gerecht eerder op de dag en bewaar het in de koelkast. Wanneer je wilt eten, zet je de schaal gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven en dien op. Het gerecht blijft 2 dagen goed in de koelkast.
- Zuurkool ovenschotel invriezen - Heb je nog een restje over, dan kun je dat 2 dagen afgedekt in de koeling bewaren. Je kunt het ook invriezen. Verpak het in een diepvrieszak of in een diepvriesdoos. De ovenschotel blijft tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat hem, op de dag dat je hem wilt eten, ontdooien in de koelkast. Warm de zuurkool ovenschotel op in de oven gedurende 30 minuten bij 180 °C (zorg dat je hem afdekt met aluminiumfolie)
Ingr says
Het idee van dit recept is origineel en de smaken combineren heel erg goed. Wel hebben we stevig bijgekruid. Flink meer massala in de zuurkool kan best. We hebben de zuurkool tegelijk met de gehakt zachtjes laten stoven in de massala en kokosmelk. De zuurkool hebben we niet afgegoten. De gehakt vonden we te flauw. Daarom bijgekruid met een lepel sambal ketjap, een flinke scheut ketjap manis extra en voor het zout ketjap asin. Behalve dat natuurlijk peper uit de molen. Het resultaat smaakt echt naar meer. Wij aten de gerecht in de zomer, maar in herfst en winter is het ook zeker op z’n plaats. Al met al vijf ⭐️!
Andréa says
Fijn om te horen! Dit recept begon ik te maken toen de kinderen wat kleiner waren en het kruiden is daarop aangepast. Extra kruiden toevoegen is altijd makkelijk. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en ik ben blij dat het gesmaakt heeft!