Koekjes, altijd heerlijk. Zo meteen komen de kinderen weer thuis vanuit school en dan hebben we een lekker koekje bij de thee. Voor hen hoeft het niet te veel tierlantijntjes te hebben. Deze koekjes voldoen precies aan hun wensen: eenvoudige koekjes. En snel gemaakt.
Altijd fijn om snel een voorraadje aan te leggen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlEenvoudige koekjes
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- â…› theelepel zout
- 1 ei (maat L, losgeklopt)
- 225 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 125 gram roomboter (ongezouten + 1 eetlepel gesmolten)
- 3 eetlepels rietsuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en het zout.
- In een tweede kom mix je de boter tot hij luchtig wordt.
- Vervolgens voeg je, lepel voor lepel, de suiker erbij.
- Daarna het ei en de vanille extract en mix tot alles goed is opgenomen.
- Voeg de bloem nu toe en zet de schaal even in de koelkast zodat het deeg wat steviger (en minder plakkerig wordt).
- Na ongeveer een kwartier is het deeg stevig genoeg om er een rol van te maken van ongeveer 5 cm dikte.
- Strooi het rietsuiker over het werkblad en rol het deeg er door heen. De uiteinden hoeven niet gesuikerd te worden.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het tenminste een halfuurtje rusten in de koelkast.
- Tegen het einde van de rusttijd, verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius.
- Boter een bakplaat in met de gesmolten boter en snijdt het deeg vervolgens in plakjes van ongeveer 5 mm.
- Leg de plakjes op ongeveer 4 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Als je nog deeg overhebt, leg je dat in de koelkast, zodat het niet te warm wordt.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes ongeveer 13 minuten, totdat ze een beetje bruin bij het randje zijn.
- Laat 5 minuten rusten, voordat je ze van de bakplaat afhaalt en verder laat afkoelen op een rooster (zodat ze een beetje uitharden).
- Wanneer je nog deeg hebt, smeer je wederom je bakplaat in en herhaal je de stappen zoals hierboven beschreven.