Een recept voor een traditionele eggnog. Romig, schuimig en rijk van smaak. Zo mag je egg-nog zeker wel noemen. Een drankje dat in het buitenland met Kerst wordt gedronken. Ik kan me helemaal voorstellen waarom.
Nieuwsgierig, dat is het goede woord. Dat ben ik al een paar jaar. Weet je waarom? Ik zie grote hoeveelheden recepten van eggnog voorbijkomen in de Kerst periode. Daarom heb ik in het verleden al eens Hollandse spicy eggnog gemaakt op basis van advocaat. Maar deze keer ga ik door voor het echie. Ik ga een traditionele eggnog maken.
Na een lange zoektocht op het net, kwam ik via wikipedia erachter dat het vroeger een cocktail was van ei, melk en cognac. Tegenwoordig wordt voor de cognac vaak bruine rum of bourbon gebruikt. Kijk dat klinkt goed. En er wordt voor extra rodigheid nog wat slagroom aan toegevoegd. En kruiden zoals kaneel, vanille en nootmuskaat. Maar elke streek en familie kent zijn eigen recept. Ik heb uiteindelijk deze eggnog naar eigen smaak gemaakt en ik was zeer tevreden over de smaak.
Dit gaan we drinken tijdens de Kerstdagen!
Recept traditionele eggnog
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlTraditionele egg nog
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- koelkast
Ingrediënten
150 gram suiker
1 pijpje kaneel
1 theelepel vanille-extract
6 eieren eigeel en eiwit gescheiden
500 ml slagroom
snufje nootmuskaat
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Breng de melk met de suiker, het kaneelstokje en vanille-extract aan de kook, terwijl je roert, en draai het vuur uit.
- Laat 30 minuten staan, zodat de suiker is opgelost en de vanille en kaneel smaak in de melk zijn getrokken.
- Laat vervolgens in de koelkast afkoelen tot hij goed koud is.
- Klop de eigelen in een schaal tot ze dik, lichtgeel en schuimig zijn.
- Schenk de melk, 375 ml slagroom, de bourbon en rum erbij en klop alles goed door.
- Klop de eiwitten stijf en vouw het eiwit door het eigeel mengsel.
- Klop ook de rest van de slagroom stijf en vouw die met een spatel door de eggnog.
- Laat minimaal een nacht in de koeling op smaak komen.
- Net voor het serveren meng je alles goed door.
- Schaaf er wat nootmuskaat over.
Inge says
Lekkerste recept tot nu toe dat ik heb gevonden voor de eggnogg. Dankjewel, wederom gesmuld van dit heerlijke slagroomdrankje!
Andréa says
Hoi Inge, Bedankt voor je leuke reactie. Het is ook één van mijn favoriete drankjes!
Fliss says
Hoi Andrea, hoe lang is de eggnog na bereiden te bewaren denk je? Groetjes Fliss
Andréa says
Eggnog kun je maximaal 2 dagen in de koeling bewaren.
Hilda says
Kan deze drank ook warm gedronken worden?
Andréa says
Wanneer je hem dezelfde dag opdrinkt kun je hem net voor het serveren opwarmen. Maar heb je hem al wat eerder gemaakt, dan raad ik je dat, in verband met de voedselveiligheid, niet aan.
Judith Wolters says
Als je het warm wil drinken , dan wel eerst die nacht in de koelkast ?
Andréa says
Nee dat hoeft niet. Je kunt het dan op de dag zelf drinken. Door de warmte zullen de smaken eerder blenden.
Aletta says
Ik heb een beetje hoofdpijn van stap 5 😉
Andréa says
Snap ik helemaal, ha ha. Wat een pijnlijke typefout ;-). Ik heb het snel aangepast!
Bas says
Wat bedoel je met ‘vouwen’ bij stap 6 & 7?
Marian says
ik wil hem voor 4 pers eerst maken, maar in de berekening neemt hij de aantal ml slagroom over van 12 pers. Het blijft op 375 ml staan.
Ben het nu aan het maken, proefdraaien voor de kerst. als hij net klaar is, is het dan ook al te drinken?? of moet die nacht in de koelkast?
Andréa says
In plaats van roeren waarmee je de lucht eruit mengt. Bij vouwen draai je voorzichtig een beetje van de eggnog om, waarbij je de luchtigheid zoveel als mogelijk erin probeert te houden.
Andréa says
Oei dat is vreemd. Ik zie dat hij bij mij wel aanpast naar 167 ml wat ook het juiste aantal ml is.
Jeroen says
Moet alle slagroom geklopt zijn voor toevoegen of alleen het restant in stap 7?
Andréa says
Hoi Jeroen, Alleen de slagroom in stap 7.