Een recept voor een traditionele Amerikaanse eggnog. Romig, schuimend en rijk van smaak. Zo mag je eggnog zeker wel noemen. Een drankje dat in het buitenland met Kerst wordt gedronken. Ik kan me helemaal voorstellen waarom.
Nederlandse Eggnog
Nieuwsgierig, dat is het goede woord. Dat ben ik al een paar jaar. Weet je waarom? Ik zie grote hoeveelheden recepten van eggnog voorbijkomen in de Kerstperiode.
Daarom heb ik in het verleden al eens Hollandse spicy eggnog gemaakt op basis van advocaat. Maar deze keer ga ik door voor het echte werk. Ik ga een traditionele Amerikaanse eggnog maken.
Hoe maak je Amerikaanse Eggnog?
Na een lange zoektocht op het internet, kwam ik via Wikipedia erachter dat het vroeger een cocktail was van ei, melk en cognac. Tegenwoordig wordt in plaats van de cognac vaak bruine rum of bourbon gebruikt. Kijk, dat klinkt goed. En er wordt voor extra romigheid nog wat slagroom aan toegevoegd. En kruiden zoals kaneel, vanille en nootmuskaat. Maar de recepten zijn heel divers, elke streek en familie kent zijn eigen recept.
Ik heb uiteindelijk deze eggnog aangepast naar eigen smaak en het was zo lekker! Dit gaan we drinken tijdens de feestdagen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 750 ml volle melk
- 150 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- 1 theelepel vanille-extract
- 6 eigelen
- 375 ml slagroom
- 125 ml whisky
- 125 ml rum donker
- 6 eiwitten
- 125 ml slagroom
- ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Breng de melk met de suiker, het kaneelstokje en vanille-extract aan de kook, terwijl je roert, en draai het vuur uit.750 ml volle melk, 150 gram suiker, 1 kaneelstokje, 1 theelepel vanille-extract
- Laat 30 minuten staan, zodat de suiker is opgelost en de vanille en kaneel smaak in de melk zijn getrokken.
- Laat vervolgens in de koelkast afkoelen tot het goed koud is.
- Klop de eigelen in een schaal tot ze dik, lichtgeel en schuimig zijn.6 eigelen
- Schenk de melk, 375 ml slagroom, de whisky en rum erbij en klop alles goed door.375 ml slagroom, 125 ml whisky, 125 ml rum
- Klop de eiwitten stijf en vouw het eiwit door het eigeel mengsel.6 eiwitten
- Klop ook de rest van de slagroom stijf en vouw die met een spatel door de eggnog.125 ml slagroom
- Laat minimaal een nacht in de koeling op smaak komen.
- Net voor het serveren meng je alles goed door.
- Rasp er wat nootmuskaat over en serveer.⅛ theelepel gemalen nootmuskaat
Opmerkingen:
- Koelkast: Eggnog blijft afgedekt tot 2 dagen goed, mits de gebruikte melk en slagroom nog voldoende lang houdbaar was toen je die toevoegde.
- Diepvries: Door de room en volle structuur van de eggnog zullen de ingrediënten uit elkaar vallen wanneer het zou worden ontdooid. Vries het dus niet in.
Inge says
Lekkerste recept tot nu toe dat ik heb gevonden voor de eggnogg. Dankjewel, wederom gesmuld van dit heerlijke slagroomdrankje!
Andréa says
Hoi Inge, Bedankt voor je leuke reactie. Het is ook één van mijn favoriete drankjes!
Fliss says
Hoi Andrea, hoe lang is de eggnog na bereiden te bewaren denk je? Groetjes Fliss
Andréa says
Eggnog kun je maximaal 2 dagen in de koeling bewaren.
Hilda says
Kan deze drank ook warm gedronken worden?
Andréa says
Wanneer je hem dezelfde dag opdrinkt kun je hem net voor het serveren opwarmen. Maar heb je hem al wat eerder gemaakt, dan raad ik je dat, in verband met de voedselveiligheid, niet aan.
Judith Wolters says
Als je het warm wil drinken , dan wel eerst die nacht in de koelkast ?
Andréa says
Nee dat hoeft niet. Je kunt het dan op de dag zelf drinken. Door de warmte zullen de smaken eerder blenden.
Aletta says
Ik heb een beetje hoofdpijn van stap 5 😉
Andréa says
Snap ik helemaal, ha ha. Wat een pijnlijke typefout ;-). Ik heb het snel aangepast!
Bas says
Wat bedoel je met ‘vouwen’ bij stap 6 & 7?
Marian says
ik wil hem voor 4 pers eerst maken, maar in de berekening neemt hij de aantal ml slagroom over van 12 pers. Het blijft op 375 ml staan.
Ben het nu aan het maken, proefdraaien voor de kerst. als hij net klaar is, is het dan ook al te drinken?? of moet die nacht in de koelkast?
Andréa says
In plaats van roeren waarmee je de lucht eruit mengt. Bij vouwen draai je voorzichtig een beetje van de eggnog om, waarbij je de luchtigheid zoveel als mogelijk erin probeert te houden.
Andréa says
Oei dat is vreemd. Ik zie dat hij bij mij wel aanpast naar 167 ml wat ook het juiste aantal ml is.
Jeroen says
Moet alle slagroom geklopt zijn voor toevoegen of alleen het restant in stap 7?
Andréa says
Hoi Jeroen, Alleen de slagroom in stap 7.