Een recept voor een traditionele eggnog. Romig, schuimig en rijk van smaak. Zo mag je egg-nog zeker wel noemen. Een drankje dat in het buitenland met Kerst wordt gedronken. Ik kan me helemaal voorstellen waarom.
Nieuwsgierig, dat is het goede woord. Dat ben ik al een paar jaar. Weet je waarom? Ik zie grote hoeveelheden recepten van eggnog voorbijkomen in de Kerst periode. Daarom heb ik in het verleden al eens Hollandse spicy eggnog gemaakt op basis van advocaat. Maar deze keer ga ik door voor het echie. Ik ga een traditionele eggnog maken.
Na een lange zoektocht op het net, kwam ik via wikipedia erachter dat het vroeger een cocktail was van ei, melk en cognac. Tegenwoordig wordt voor de cognac vaak bruine rum of bourbon gebruikt. Kijk dat klinkt goed. En er wordt voor extra rodigheid nog wat slagroom aan toegevoegd. En kruiden zoals kaneel, vanille en nootmuskaat. Maar elke streek en familie kent zijn eigen recept. Ik heb uiteindelijk deze eggnog naar eigen smaak gemaakt en ik was zeer tevreden over de smaak.
Dit gaan we drinken tijdens de Kerstdagen!
It's a good taste!
Recept traditionele
eggnog
Traditionele egg nog
Equipment
Ingrediënten
- 750 ml volle melk
- 150 gram suiker
- 1 pijpje kaneel
- 1 theelepel vanille-extract
- 6 eieren eigeel en eiwit gescheiden
- 500 ml slagroom
- 125 ml bourbon
- 125 ml rum donker
- snufje nootmuskaat
Notes
Instructies
- Breng de melk met de suiker, het kaneelstokje en vanille-extract aan de kook, terwijl je roert, en draai het vuur uit.
- Laat 30 minuten staan, zodat de suiker is opgelost en de vanille en kaneel smaak in de melk zijn getrokken.
- Laat vervolgens in de koelkast afkoelen tot hij goed koud is.
- Klop de eigelen in een schaal tot ze dik, lichtgeel en schuimig zijn.
- Schenk de melk, 375 ml slagroom, de bourbon en rum erbij en kop alles goed door.
- Klop de eiwitten stijf en vouw het eiwit door het eigeel mengsel.
- Klop ook de rest van de slagroom stijf en vouw die met een spatel door de eggnog.
- Laat minimaal een nacht in de koeling op smaak komen.
- Net voor het serveren meng je alles goed door.
- Schaaf er wat nootmuskaat over.
Nutrition
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- Mixer, staafmixer
Geef een reactie