Bolognese, een tomatensaus met gehakt en vaak gebruikt als topping op je spaghetti. Maar wist je dat je er ook een heerlijke quiche mee kunt maken?
Een Italiaans buffet zonder bolognese saus? Natuurlijk is dat mogelijk, maar voor dit buffet wil ik het toch in een gerecht gebruiken. En voor vandaag heb ik de saus gebruikt in een heerlijke quiche. En heb ik dat zelf bedacht? Niet helemaal. Ik kwam het gerecht tegen op AH.nl (genaamd quiche bolognese) en vond het een geweldig idee, behalve.... in dit gerecht werd een zakje bolognese mix voor spaghetti gebruikt. En dat was dan weer zo jammer. Dat kan beter! En kost dat veel moeite. Niet echt, het kost je 20 minuten extra tijd en dan krijg je een rijke zoete tomatensaus met zoveel smaak... Waarschijnlijk ga je dat zakje niet meer kopen!
Enkele
tips:
- Natuurlijk kun je voor dit gerecht verse tomaten gebruiken (500 gram) voor de saus. Maar, zoals met veel groenten en fruit, tomaten zijn in hun eigen seizoen op hun best en de overige seizoenen zijn ze toch iets meer waterig en hebben ze minder smaak. Om te zorgen voor een goede kwaliteit gebruik je dan tomaten uit blik. Zo krijg je een constante kwaliteit van je saus.
- Voor je de tomatenpuree toevoegt aan de saus bak je hem even in een koekenpan. Waarom? Ruik maar eens aan tomatenpuree uit blik. Het ruikt zurig en zo smaakt het ook. Wanneer je het 2 minuten bakt in een pak dan verandert de geur en smaak naar zoet. En dat is veel lekkerder in de saus.
- In deze saus gebruik je een klein beetje suiker. Tomaten hebben een lichtzoete ondertoon. Door de toevoeging van een klein beetje suiker wordt de zoete smaak sterker. En dat is erg lekker. (als je ooit verse worteltjes kookt worden de de worteltjes ook veel lekkerder door de toevoeging van een klein beetje suiker).
- Gebruik geen bladerdeeg voor dit recept, maar hartig taartdeeg. Het boterige van het bladerdeeg past minder goed bij dit recept.
Voorbereiding:
Tot 2 weken te voren:
- Maak de quiche en bak ze 15 minuten. Laat e quiche afkoelen en stop ze in een diepvrieszak (leg tussen de quiches een blaadje bakpapier). Vries de quiches in.
Dag van het buffet:
- Bak de quiches 20-25 minuten in de oven en serveer meteen. De quiches hoeven niet vooraf ontdooid te worden.
It's a good taste!
Recept Bolognese
quiches
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- Bakvormpjes 10 stuks of 1 grote quiche vorm
Ingrediënten
Bolognese saus
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram rundergehakt
- kruiden tijm (tijm, rozemarijn, basilicum
- laurierblaadje
- 60 gram tomatenpuree
- 400 gram gezeefde tomaten
- 400 gram gepelde tomaten
- 2 theelepels suiker
- ½ theelepel zout
Bolognese quiches
- 10 plakjes hartige taart deeg ontdooid
- 2 eetlepels olijfolie
- 350 ml halfvolle melk
- 3 eieren maat L
- 100 gram cherry tomaatjes roma
- 100 gram oude kaas geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bolognese saus
- Snij het uitje klein.
- Pers de knoflook uit.
- Pak de hapjespan en doe daar een scheutje olijfolie in.
- Verwarm de pan op laag vuur.
- Doe het uitje erin en bak 3 minuten.
- Voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten. Zet het vuur uit.
- Pak een koekenpan en doe tomatenpuree in de koekenpan.
- Zet de koekenpan op een kleine pit op laag vuur.
- Roer met de pollepel goed door en bak de puree ongeveer 3 minuten. Ruik of de tomatenpuree goed is. Ruikt hij nog zuur dan moet hij nog iets langer bakken, anders is hij klaar.
- Zet dan het vuur uit en doe de uitjes/knoflook bij.
- Pak de hapjespan en doe daar een beetje olie in.
- Bak het gehakt rul, waarbij je het met de pollepel goed klein maakt.
- Schep daar de verzamelde kruiden, zout en peper bij.
- Als het gehakt gaar is doe je het tomatenpuree mengsel erbij, de gepelde tomaten en de gezeefde tomaten.
- Leg hier het laurierblaadje op.
- Strooi ook de suiker erbij.
- Leg het deksel op de pan en laat 20 minuten stoven.
- Roer af en toe door de pan.
Bolognese quiches
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bekleed de bakvormpjes met het hartige taart deeg en zet ze op een bakplaat.
- Meng de bolognese saus met melk, ei en kaas.
- Verdeel de cherry tomaten over de quiche.
- Schep in elke quiche vorm het bolognese mengsel.
- Schuif de quiches in de oven en bak 25-30 minuten.
Geef een reactie