Pappardelle al Ragù is de Italiaanse variant van een stoofpotje met draadjesvlees. Met al die heerlijke smaken uit de Italiaanse keuken: tomaten, wijn, tijm en laurierblad omgetoverd in een klassieke Italiaanse tomatensaus. Geserveerd met heerlijke brede lintpasta (de Pappardelle). En om dit Italiaanse stoofvlees met pasta echt makkelijk te maken gemaakt in de slowcooker. Daar ga je van genieten!
Pappardelle al Ragù uit de Slowcooker
Ragù komt uit de Italiaanse keuken en als je dat besteld krijg je een met vlees gevulde tomatensaus. Het is één van de lekkerste vlees met saus recepten uit deze keuken. En dat wordt meestal geserveerd met pasta.
De heerlijke smaak van de zelfgemaakte tomatensaus, gemengd met het malse vlees, geeft een hele rijke saus. Zo vol met pure smaken en daarom ook zo lekker.
Ik serveer het zoals veel Italiaanse recepten met Pappardelle, omdat de saus met het vlees de pasta omhult en dat maakt het misschien nog wel lekkerder! Doordat Pappardelle een wat bredere pasta is coat het wat dikker, wat zeker bij een Ragù met vlees aan te raden is. Dit recept is echt een aanrader!
Wat heb je nodig voor Italiaans stoofvlees met Pasta
Voor de bereiding van Pappardelle al Ragù heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welk vlees kun je voor dit recept gebruiken?
In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken.
Welke bouillon adviseer je?
In dit recept gebruik ik 2 blokjes rundvlees bouillon die geschikt zijn om ½ liter bouillon te maken. Heb je een blokje voor 1 liter dan gebruik je 1 blokje. Je kunt eventueel ook groentebouillon blokjes gebruiken.
Welke wijn gebruik je?
Gebruik een volle rode wijn zoals Sauvignon of Merlot. De alcohol verdampt door het koken van de saus. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 250 ml bouillon.
Hoe maak je Pasta Ragù Stoofvlees in de Slowcooker
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Breng het vlees op smaak met zout en peper. Bak het snel aan in een koekenpan tot alle zijden goudbruin zijn. Doe het vlees in de slowcooker.
- Doe vervolgens de ui, wortel, bleekselderij en tomatenpuree in de pan en roerbak 2 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak die 30 seconde mee. Leeg de koekenpan in de slowcooker.
- Schenk wat wijn in de koekenpan en schraap, terwijl je licht verwarmt, de aanbaksels los. Schenk dat ook in de crockpot.
- Voeg daar de tomatenblokjes en wijn aan toe.
- Doe de bouillonblokjes en tijm in de slowcooker, roer alles goed door en leg de laurierblaadjes erop.
- Doe het deksel op de pan en laat 6 tot 8 uur op lage stand garen. Haal de laurierblaadjes uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar (zodat je vlees uit elkaar trekt).
Een kwartier voor je gaat eten, bereid je de pappardelle volgens de instructies op de verpakking.
Bij het serveren schep je de pappardelle samen met de Beef Ragù op het bord en meng het goed door, zodat alle linten pasta bedekt worden met de heerlijke saus. Bestrooi met Parmezaan en serveer!
- Slowcooker stand en tijd - Zet de slowcooker op low en laat het vlees in 6 tot 8 uur garen. Zet je de slowcooker op high dan is dit Italiaanse stoofvlees in 4 - 6 uur klaar.
- Pasta - Ragù is lekker met pappardelle omdat het wat breder is en de saus er daarom goed omheen kleeft. Maar spaghetti, penne en tagliatelle kunnen ook.
- Op het fornuis - Heb je geen slowcooker, dan gebruik je een braadpan of grote hapjespan. Braad het vlees aan en vervolgens de groente. Doe het vlees terug in de pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Voeg ook 400 ml extra water toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat 2 tot 3 uur sudderen. Pluk het vlees dan uit elkaar, doe het terug in de pan en laat nog eens 30 minuten sudderen (de saus wordt nu dikker).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Pappardelle al Ragù uit de Slowcooker
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
Beef Ragù uit de slowcooker
- 1 eetlepel olie
- 800 gram runderlappen, in blokjes van 2 x 2 cm
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 2 eetlepels olie
- 1 ui, fijngesneden
- 200 gram wortels, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
- 70 gram tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 250 ml rode wijn, Merlot, Cabernet Sauvignon
- 800 gram tomatenblokjes
- 2 bouillonblokjes, zie tips
- 1 theelepel tijm
- 3 laurierblaadjes
Met Pappardelle serveren
- 500 gram pappardelle
- Parmezaanse kaas, geraspt
Instructies
Beef Ragù uit de slowcooker
- Verhit de olie in de koekenpan.1 eetlepel olie
- Breng het vlees met zout en peper op smaak en bak het snel bruin aan de buitenzijde. Doe het vlees in de slowcooker800 gram runderlappen, 1 theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Verhit nogmaals olie in de pan (schoonmaken tussendoor hoeft niet).2 eetlepels olie
- Voeg de ui, wortel, bleekselderij en tomatenpuree toe en roerbak 2 minuten.1 ui, 200 gram wortels, 2 stengels bleekselderij, 70 gram tomatenpuree
- Schep dan de knoflook erdoor en bak 30 seconde.3 teentjes knoflook
- Doe de inhoud van de pan in de slowcooker.
- Giet de wijn in de koekenpan en verwarm kort op laag vuur, terwijl je met een houten spatel de aanbaksels in de pan losmaakt. Schenk de wijn in de slowcooker.250 ml rode wijn
- Voeg de tomatenblokjes, bouillonblokjes, en tijm toe. Roer alles goed door.800 gram tomatenblokjes, 2 bouillonblokjes, 1 theelepel tijm
- Leg de laurierblaadjes bovenop en zet de slowcooker aan op lage stand gedurende 8 uur.3 laurierblaadjes
- Verwijder de laurierblaadjes.
- Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Roer nog eens goed door elkaar. De saus wordt nu dikker.
Pappardelle en serveren.
- Ongeveer een kwartier van tevoren voeg je de pappardelle toe aan een pan met ruim kokend water en kook je hem al dente (zoals op de verpakking beschreven staat). Giet af.500 gram pappardelle
- Serveer samen met de Beef Ragù en Parmezaanse kaas.Parmezaanse kaas
- TIP: Je kunt de ragù ook al met de pappardelle mengen na het afgieten. Zo kleeft de saus er bij het serveren mooi omheen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de ragù in een luchtdichte doos gedurende maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Verpak de ragù (met pappardelle) in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft hij tot 2 maanden goed in de diepvries.
- Opwarmen - Verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren, tot het warm is.
Hobby keuken says
werkelijk goddelijk. heerlijk. heb de stoofpot gemaakt in de dutch oven op de bbq 5 uur op 120 graden maar ik had nog wel een onsje chorizo gesnipperd en meegebakken.
Andréa says
De chorizo klinkt heerlijk! Leuk om te horen!