Deze ovenkip met geroosterde groenten en krieltjes ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het is supermakkelijk om te maken. Je doet alles in één ovenschaal, dus dat scheelt afwas!
De kip wordt heerlijk sappig door de kruidenboter, en de groenten en krieltjes worden lekker krokant in de sappen van de kip. Dit gerecht is ideaal voor een gezellige maaltijd met familie of vrienden. Het is simpel, snel en zit boordevol smaak!

Malse Hele Kip uit de Oven met Groenten
Ik ben dol op kip uit de oven. Je doet hem in de oven en je hebt er verder geen omkijken meer naar.
Je smeert de kip in met zelfgemaakte kruidenboter en roostert hem samen met wortels, ui, knoflook, tomaatjes en krieltjes. Het hele gerecht gaat in één schaal, dus weinig gedoe! Terwijl de kip in de oven staat, vult je huis zich met de heerlijke geur van gebraden kip en knoflook. Dit is echt een ideaal recept voor een ontspannen diner thuis.
En na het eten? Dan kun je de kip nog gebruiken voor andere recepten, zoals een lekkere kippensoep met verse groenten. Van de botten (en eventuele restjes groenten) maak ik een heerlijke kippenbouillon in de slowcooker. En die vries ik in porties in. Ja, dat komt hier wel op. Maar laten we het nu hebben over deze heerlijke ovenkip.
Wat heb je nodig?

- Hele kip: Dit geeft de meeste smaak en maakt het vlees lekker sappig. Je kunt ook kippenpoten gebruiken, maar een hele kip is toch wel het allerlekkerst.
- Krieltjes: Gebruik ongeschilde krieltjes, die je goed schoonboent. Als je voorgekookte krieltjes gebruikt, voeg ze dan pas later toe (na 45 minuten), anders worden ze te zacht.
- Knoflook: De hele teentjes kun je platdrukken op je bord. De knoflook mengt zich dan heerlijk met de groenten en kip.
Bereiding

- Doe de groenten, krieltjes en knoflook in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en meng alles goed.
- Breng de kip van binnen en buiten op smaak met zout en peper. Meng de boter met citroenrasp en rozemarijn. Maak voorzichtig het vel van de kip los en smeer de helft van de kruidenboter onder het vel.
- Smelt de rest van de boter en bestrijk de buitenkant van de kip ermee. Vul de kip met de citroenhelften.
- Leg de kip bovenop de groenten en dek af met aluminiumfolie. Bak de kip 45 minuten op 230 °C. Haal dan de folie weg en bak nog eens 45 minuten, totdat de kip een kerntemperatuur van 75 °C heeft bereikt.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ovenkip met Geroosterde Groenten en Krieltjes
Ingrediënten
- 4 wortels, in blokjes
- 1 ui, fijngesneden
- 1 kg krieltjes
- 100 gram cherrytomaten
- 10 teentjes knoflook, met vel
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels boter, op kamertemperatuur
- 1 citroen, rasp en vervolgens gehalveerd
- 2 takjes verse rozemarijn, fijngehakt
- 1 hele kip
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Leg de wortels, ui, krieltjes, tomaatjes en knoflook in een ovenschaal. Sprenkel er olijfolie over en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar.4 wortels, 1 ui, 1 kg krieltjes, 2 eetlepels olijfolie, 100 gram cherrytomaten, 10 teentjes knoflook
- Rasp de schil van de citroen en meng dit in een kommetje met de boter en rozemarijn.4 eetlepels boter, 1 citroen, 2 takjes verse rozemarijn
- Dep de kip droog met keukenpapier en strooi zout en peper over de binnen- en buitenkant.1 hele kip, zout en peper
- Halveer de citroen en stop beide helften in de holte van de kip. Maak voorzichtig het vel van de kip los met je vingers en smeer wat van de kruidenboter onder het vel.
- Smelt de rest van de boter en smeer hiermee de buitenkant van de kip goed in.
- Leg de kip bovenop de groenten en dek de schaal af met aluminiumfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster de kip 45 minuten.
- Haal de folie eraf en bak nog eens 45 minuten, tot de kip goudbruin is en gaar (kerntemperatuur van 75 °C). Controleer of de kip gaar is door een vleesthermometer in het dikste deel van de kip te steken. Als de thermometer 75 °C aangeeft, is de kip gaar.
- Haal de kip uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Roer de groenten en krieltjes door de sappen in de ovenschaal. Serveer en eet smakelijk!
Opmerkingen
- Koelkast: Haal het vlees van de botjes en bewaar het tot 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Diepvries: Haal het vlees van de botjes en bewaar het tot 2 maanden in een luchtdichte doos in de vriezer.
- Botjes: Maak er heerlijke bouillon van voor een kippensoep! Bijvoorbeeld slowcooker kippenbouillon met dit recept.
Geef een reactie