Glutenvrije muffins met chocola dat klinkt lekker toch! Ze zijn luchtig, smeuïg en lichtzoet. De chocola en kokos maken van deze muffins, gemaakt van boekweitmeel, een heerlijke snack.
Glutenvrije Muffins met Chocolade
Glutenvrije muffins met chocola dat klinkt lekker toch! De chocola en kokos maken van deze muffins, gemaakt van boekweitmeel, een speciaal ontbijtgerecht. Of een lekkere 4 uur snack. Niet te zoet en toch lekker.
In dit recept wordt boekweitmeel gebruikt omdat het gluten-vrij is. Het heeft van zichzelf een nootachtige smaak en je kent het misschien wel van zelfgemaakte poffertjes, waar je een mengsel van boekweitmeel en bloem gebruikt.
Boekweitmeel is ook geen graan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe. De zaden van de boekweit plant worden gemalen tot meel. Omdat dit meel geen gluten bevat is het niet te gebruiken voor brood. Maar is het wel supergoed te gebruiken voor deze glutenvrije muffins.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Glutenvrije Muffins met Kokos?
Om deze Glutenvrije Muffins met Chocolade te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Boekweitmeel - In Nederland is boekweitmeel lichtgrijs, maar het kan variëren in kleur. Dat maakt voor het recept niet uit. Na het bakken geeft boekweitmeel goudgele muffins. Het meel heeft van zichzelf een nootachtige smaak en bevat geen gluten.
- Bakpoeder - Zorgt voor het rijzen van de brownie waardoor hij luchtig wordt. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Zout - Balanceert de smaak in de muffins.
- Suiker - Geeft de glutenvrije muffins een zoete smaak.
- Eieren - Zorgt voor een volle smaak van de Chocolade Muffins en bindt het beslag.
- Boter - Gebruik roomboter, ongezouten.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Chocola - Voor heerlijke chocolade chips in de muffins. Gebruik chocola met meer dan 50 % cacao. Gebruik een goede chocola, want de goedkopere variant bevat te veel vetten.
- Kokosrasp - Voor een vleugje kokossmaak.
Hoe maak je Glutenvrije Boekweit Muffins met Chocola?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Klop de suiker met de eieren schuimig. Voeg de gesmolten boter en het vanille-extract toe, terwijl je mixt.
- Leg een zeef op de kom en doe daar het boekweitmeel, bakpoeder en zout in. Zeef, zodat je geen klontjes krijgt. Meng 5 minuten tot het goed luchtig wordt.
- Doe de chocola en kokos bij het beslag en meng met een spatel erdoor.
- Schep het beslag in de muffinvormpjes. Bak 25 tot 30 minuten tot de muffins goudgeel en gaar zijn in een voorverwarmde oven bij 180 °C. Laat 5 minuten koelen en haal dan uit de muffin vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
Tips en Variaties
- Extra toevoegingen - 50 gram pecannoten, cranberry's, of zonnebloempitten is erg lekker.
- Bak de muffins in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.
- Ovens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de muffins twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
- Zijn de cupcakes niet voldoende gaar dan verleng je de baktijd met twee minuten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Recept
📖 Recipe
RECEPTKAART
Glutenvrije Muffins met Chocolade
Apparatuur
- papieren bakvormpjes
Ingrediënten
- 50 gram suiker
- 2 eieren, maat m
- 4 eetlepels boter, gesmolten
- 1 theelepel vanille-extract
- ⅛ theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 250 gram boekweitmeel
- 100 gram pure chocolade, in stukken gehakt
- 3 eetlepels kokosrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- In de bakvorm doe je de papieren bakvormpjes.
- Mix in een kom de suiker met de eieren schuimig.50 gram suiker, 2 eieren
- Voeg de gesmolten boter en het vanille-extract toe terwijl je blijft mixen.4 eetlepels boter, 1 theelepel vanille-extract
- Leg een zeef op de kom en doe de vaste ingrediënten, het boekweitmeel, bakpoeder en zout in de zeef en schud de vaste ingrediënten hierdoor.⅛ theelepel zout, 2 theelepels bakpoeder, 250 gram boekweitmeel
- Mix het beslag 5 minuten op gemiddelde snelheid, zodat het goed luchtig wordt.
- Doe de chocolade en kokos bij het beslag en meng het goed door met een spatel.100 gram pure chocolade, 3 eetlepels kokosrasp
- Verdeel het beslag over de vormpjes en zet de bakplaat in de oven.
- Bak 25-30 minuten tot de muffins goed gaar zijn.*
- Laat 5 minuten staan en haal ze dan uit de vorm.
- Laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
- Bak de muffins in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.
- Ovens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de muffins twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
- Zijn de cupcakes niet voldoende gaar dan verleng je de baktijd met twee minuten.
- Kamertemperatuur - Wikkel de muffins in plastic folie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
- Diepvries - je kunt de glutenvrije muffins invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
Geef een reactie