Zelf appelflappen maken van bladerdeeg is heerlijk. Het is niet voor niets één van de bekendste gebakjes van Nederland. Krokant gesuikerd bladerdeeg gevuld met een mix van een warme en heerlijke appelvulling met kaneel en rozijnen. Zo makkelijk te maken en vol van smaak. Een gebakje dat iedereen lekker vindt!
Zelf Appelflappen Maken
Appelflappen is een ambachtelijk gebak in Nederland, dat je uit de hand eet. Je kunt ze kopen bij de bakker en de supermarkten. Maar het allerlekkerste is als je ze zelf maakt en ze warm uit de oven komen (en dat ruikt toch lekker)
Een appelflap is een tot een driehoek gevouwen bladerdeeg vel. Het is gevuld met appels en kaneel, met toevoeging van krenten (of rozijnen) of amandelspijs. Vergelijkbaar met een appeltaartvulling dus. Het deeg krijgt een ei-was en er wordt wat (kaneel)suiker over gestrooid. Vervolgens wordt hij in de oven gebakken tot hij goudbruin en heet is. (pas dus op bij de eerste hap, zorg dat deze een beetje is afgekoeld, anders verbrand je gegarandeerd je mond).
Soms wordt gedacht dat appelbeignets hetzelfde zijn (zelfs in Nederland), maar er is veel verschil. Een appelbeignet is een stuk appel bedekt met een beslag en dat wordt vervolgens gefrituurd. En appelbeignets eten we op oudejaarsavond (en soms op de kermis). Daarentegen worden appelflappen het hele jaar door gegeten, niet alleen in appelschijfjes. Maar laten we beginnen met het maken van dit makkelijke recept voor zelfgebakken appelflappen!
Wat heb je nodig om simpele appelflappen te maken?
Om deze appelflappen zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Appels - De appels worden geschild en in blokjes gesneden. Geschikte appels zijn Elstar, Jonagold, of golden delicious. Het is beter om geen goud reinette of een andere stoofappel te gebruiken. De textuur is minder lekker na het bakken.
- Bladerdeeg - Dit recept maakt gebruik van plakjes roomboter bladerdeeg, die een luchtige, knapperige korst geeft. De vellen die worden gebruikt zijn 10 x 10 cm. Je kunt vers of bevroren bladerdeeg gebruiken, maar vergeet niet te ontdooien voor gebruik. Als het deeg groter is, gebruik dan een pizzasnijder of een scherp mes om de grootte aan te passen. Je hebt in totaal zes vellen bladerdeeg nodig.
- Ei - gebruikt voor het bestrijken van het deeg. Zo bakt het bladerdeeg goudbruin en blijft de suiker aan de appelflappen plakken.
- Suiker en kaneel - zoeten de appelflappen en worden gebruikt om over het bladerdeeg te strooien.
- Rozijnen - onderdeel van de vulling van de appelflappen. Als je niet van rozijnen houdt, kun je ze weglaten, maar ik vind ze lekker als onderdeel van de appelflappen vulling.
Hoe maak je Makkelijke Appelflappen
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng de suiker, kaneel, appelblokjes en rozijnen in een kom.
- Leg een vel bladerdeeg op je werkblad en voeg twee eetlepels vulling toe op een hoek van het bladerdeeg (houd 1 cm aan de zijkanten vrij).
- Vouw het deeg dubbel en druk de zijkanten aan met een vork, zodat de helften aan elkaar plakken. Leg de ongebakken flap op de bakplaat.
- Geef de bladerdeeg flappen een ei-was met een kwastje en strooi er wat kaneelsuiker over. Bak op 200 ° C gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Vervangers
- Vervang de appel door peer voor heerlijke peren flappen.
- Vervang de rozijnen door stukjes abrikoos voor een tropische twist.
Lekker erbij
- Voeg 1 eetlepel gehakte walnoot toe aan de vulling voor een heerlijke bite.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Appelflap vulling
- 1 appel zoet
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels rozijnen
- 6 vellen bladerdeeg ontdooid, 10 x 10 cm
Topping
- 1 ei maat s, losgeklopt
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel kaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Appelflap vulling
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 190 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de appel, verwijder de kern en snij in kleine blokjes.1 appel
- Meng met de suiker, kaneel en rozijnen.2 eetlepels suiker, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels rozijnen
- Leg een vel bladerdeeg voor je neer en leg in een hoek twee eetlepels appelmengsel. Houd de appel 1 cm uit de zijkant.6 vellen bladerdeeg
- Vouw het deeg dubbel door de punt naar elkaar toe te vouwen (je krijgt een driehoek).
- Druk de zijden van het deeg met een vork aan.
- Leg de appelflap op de bakplaat.
Appelflap topping
- Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met losgeklopt ei.1 ei
- Meng in een klein kommetje de suiker met kaneel en strooi dat over de bovenkant.1 eetlepel suiker, ½ theelepel kaneel
- Bak 20 minuten in de oven.
Opmerkingen:
- Invriezen voor het bakken: Je kunt de appelflappen invriezen voordat je ze in de oven bakt. Wikkel elke appelflap afzonderlijk in plasticfolie en doe deze in een diepvrieszakje of doos. Maximaal 2 weken invriezen. Ontdooi ze niet voor het bakken, maar bak ze 5 minuten extra.
- Kamertemperatuur: Je kunt de appelflappen na het bakken een dag op kamertemperatuur bewaren in een papieren zak of luchtdichte trommel. Ze zijn nog lekkerder wanneer je ze vlak voor het eten nog even opwarmt.
- Koelkast: Bewaar ze niet in de koelkast. Door de luchtvochtigheid verandert de structuur en dat is niet lekker
Geef een reactie