Ouderwets lekkere appelbeignets zelf maken is supermakkelijk om te doen. De sappige friszoet appel omhult met een krokant deeghapje. Bestoven met kaneelsuiker. Een heerlijke warme snack die echt lekker is op oudejaarsavond.
Appelbeignets ken jij ze nog? Dat is echt zo’n Oud Hollandse snack dat voornamelijk in het Noorden en Oosten van Nederland wordt gegeten op Oudejaarsavond. Ik ken het nog van vroeger, waar altijd een schaaltje op tafel stond op die dag.
Heerlijke warme appel omhult met een knapperig beslag. Net weer wat anders (en zeker zo lekker) als de oliebollen. Dus ik heb een oude traditie weer in het leven geroepen en ben ze opnieuw gaan maken.
En het is echt heel makkelijk om te doen. Eerst maak je een beslag, haal de appels erdoor en bak ze in hete olie. Bestrooi met wat suiker en deze zoete snacks zijn klaar.
Ingrediënten voor deze gebakken appelsnacks
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
- Zelfrijzend bakmeel - Dit zorgt ervoor dat het deeg om de appel luchtig wordt tijdens het bakken.
- Appels - De appels worden geschild en de kern wordt eruit geboord. Vervolgens snij je ze in schijven. Geschikte appels voor appelbeignets zijn Elstar, Jonagold of Cox. Een goudrenet kun je beter niet gebruiken want dat is een moes appel. De structuur is na het bakken minder lekker.
Bereiding ouderwets lekkere appelbeignet
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Schil de appels en haal de kern eruit. Snij in schijven van ongeveer ½ cm dik.
- Meng de suiker en kaneel doorelkaar en doe in een schaaltje. Dip de appel aan beiden zijden in het kaneelsuikermengsel.
- Maak een beslag door het zelfrijzend bakmeel, ei en de melk te mengen tot een glad beslag.
- Haal de gesuikerde appeltjes door het beslag en bak de appels 2 minuten in olie van 180 °C tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat kaneelsuiker en serveer.
Appelflappen zijn gemaakt van blokjes appel die in bladerdeeg worden gevouwen zodat je een driehoek krijgt. Ze worden gebakken in de oven. Een appelbeignet is een schijf appel die door een beslag wordt gehaald en vervolgens gefrituurd.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Kaneelsuiker
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
Appelbeignets
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei maat L
- 150 ml melk
- 3 appels Elstar, Jonagold of Cox
Frituren
- 3 - 4 liter Zonnebloem olie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kaneelsuiker
- Meng de suiker en kaneel door elkaar. Doe in een schaaltje.50 gram suiker, 1 theelepel kaneel
Appelbeignets
- Verwarm de olie voor op 180 °C.3 - 4 liter Zonnebloem olie
- Maak het beslag door het zelfrijzende bakmeel, het ei en de melk door elkaar te mengen tot een glad beslag.125 gram zelfrijzend bakmeel, 1 ei, 150 ml melk
- Schil de appels en haal de kern eruit met een appelboor.3 appels
- Snij de appels in plakken (horizontaal) van ½ cm dikte.
- Haal elke appelschijf door het beslag en laat meteen in de hete olie zakken.
- Bak 2 minuten.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveren
- Bestrooi met kaneelsuiker (of poedersuiker) en serveer.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Bewaar de oliebollen op kamertemperatuur op een tochtvrije plaats. De volgende dag (nieuwjaarsdag) kun je ze in de oven opwarmen (10 bij 150 °C) of de Airfryer (3 minuten 180 °C) tot ze de juiste temperatuur hebben en bestrooien met poedersuiker. Echt heerlijk.
- Invriezen - De oliebollen kunnen ook ingevroren worden. Laat ze afkoelen en verpak ze luchtdicht en vries ze in. Zo kunnen ze 2 maanden worden bewaard. Laat ze ontdooien bij kamertemperatuur en verwarm ze 10 bij 150 °C in de oven (of 3 minuten bij 180 °C) in de Airfryer. Bestuif met poedersuiker en serveer warm.
riek says
Hallo Andrea,
Ik heb gisteren voor het eerst de appelbeignet gemaakt.
Sommige appels scheurde toen ik ze uit de klokhuis tang haalde.
Maar dat mocht de pret en smaak niet deren hoor.
Alleen had ik verse olie moeten gebruiken.
Al met al smaakten ze heerlijk.
Wat een fijne en goede site is dit van jou met goede uitleg.
Heel veel dank daarvoor top.
Alles wat ik verder leest is geweldig en duidelijk.
Ben blij dat ik jou site ontdekt had hoor.
Een fijne jaarwisseling en een gezond en goed 2023 gewenst.
Andréa says
Fijn te horen! En een gelukkig nieuwjaar.