Een heerlijk nagerecht: gevulde appel. Door de speculaaskruiden, die dit gerecht een heerlijk smaak geven, is het een leuk Winters recept
Vandaag een heerlijk slank nagerecht. Een gevuld appeltje dat heerlijk is door zijn vulling, waaraan maar een kleine hoeveelheid honing aan is toegevoegd, ook om het sausje te maken.

- Bestrijk de buitenkant van de appel met sinaasappelsap. Dat geeft een lekker smaakje en zorgt ervoor dat de appels niet verkleuren.
- Wanneer je weinig tijd hebt, week je de rozijnen 10 minuten in heet water om hetzelfde resultaat te krijgen.
- De boter leg je bovenop de appel. Door het bakken in de oven smelt hij en karameliseert de buitenkant van de appel.
- De appels kook je in een laagje water in de oven. De sappen die vrijkomen van de appel en de kruiden tijdens het bakken mengen zich met het water en geven een heerlijk sausje.
- Wanneer je de boter door plantaardige margarine vervangt is het recept vegan en lactose-vrij.
- In plaats van rozijnen kun je ook krenten, cranberries of blokjes gedroogde abrikoos gebruiken.
- De gevulde appels zijn heerlijk om te serveren met een bolletje romig vanille ijs.
Voorbereiden en bewaren
- De vulling kun je tot 3 dagen van te voren maken. Bewaar in een luchtdichte afgesloten doos in de koeling.
- Wanneer de appels gebakken zijn kun je ze niet meer bewaren. Eet ze dus meteen op.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlSlank nagerecht: gevulde appel
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 4 appels (zuur, zoals Granny Smith)
- 6 eetlepels rozijnen
- 6 eetlepels sinaasappelsap (vers)
- 4 eetlepels honing
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 8 walnoten (fijngehakt)
- 4 theelepels boter (ongezouten)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Zet de rozijnen 's nachts weg in 4 eetlepels sinaasappelsap.
- Meng de volgende dag de rozijnen met de honing, walnoten en de speculaaskruiden.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Schil de appels en boor met een appelboor de kern eruit.
- Smeer met een kwastje het restant sinaasappelsap aan de buitenzijde van de appel.
- Zet de appels tegen elkaar en vul met het rozijnen mengsel.
- Leg bovenop elke vulling een theelepeltje boter.
- Schenk ongeveer 1 cm water in de ovenschotel en zet de schaal 45 minuten in de oven.
- Haal de schaal uit de oven en presenteer de appels op een mooi bordje.
- Schep het restant saus (evt een klein beetje water of melk toevoegen om iets meer saus te krijgen) om de appel heen.
Opmerkingen:
- Bestrijk de buitenkant van de appel met sinaasappelsap. Dat geeft een lekker smaakje en zorgt ervoor dat de appels niet verkleuren.
- Wanneer je weinig tijd hebt, week je de rozijnen 10 minuten in heet water om hetzelfde resultaat te krijgen.
- De boter leg je bovenop de appel. Door het bakken in de oven smelt hij en karameliseert de buitenkant van de appel.
- De appels kook je in een laagje water in de oven. De sappen die vrijkomen van de appel en de kruiden tijdens het bakken mengen zich met het water en geven een heerlijk sausje.
- Wanneer je de boter door plantaardige margarine vervangt is het recept vegan en lactose-vrij.
- In plaats van rozijnen kun je ook krenten, cranberries of blokjes gedroogde abrikoos gebruiken.
- De gevulde appels zijn heerlijk om te serveren met een bolletje romig vanille ijs
- Â
Geef een reactie