Deze koekjes gemaakt met winterse kruiden en gevuld met heerlijke jam, zijn lekker wanneer het koud is. Maar kunnen natuurlijk ook prima met de Kerstdagen.
Ook dit jaar bak ik weer koekjes met Kerstmis. Vandaag een koekje dat er misschien wat lastiger uitziet, maar eigenlijk heel erg simpel te maken is. Ik heb het koekjes deeg op smaak gebracht met speculaaskruiden, want deze winterse kruiden van ondermeer kaneel, kruidnagel en kardemom zijn heerlijk verwarmend en horen toch echt wel bij het seizoen.
Als jam heb ik aardbeienjam gekozen. Nu is er het probleem dat ze hier nogal dol zijn op die jam. Ik kon dus nog net een paar likjes uit de pot halen om de koekjes mee te maken. En voor de koekjes gold hetzelfde als voor de jam, ook die waren zo op.
Omdat....
- de koekjes even groot moeten blijven (anders passen ze niet), is het van belang dat je het deeg goed koud in de oven zet. Zo lopen ze minder uit.
- je de koekjes makkelijk wilt kunnen uitrollen, leg je ze op een bakmatje en een plastic folie erover. Zo plakt het deeg niet aan je deegroller en liggen de koekjes al waar ze moeten wezen (op het matje).
Recept Kerst koekjes met jam

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kerstkoekjes met jam
Apparatuur
- Handmixer
- Plastic folie
- Koeling
- Deegroller
- koekjes uitsteker
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakpapier
- bakplaat
- Kwastje
Ingrediënten
- 225 gram boter , ongezouten, kamertemperatuur
- 160 gram donkerbruine suiker
- 160 gram stroop
- 1 ei , maat L
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- snufje zout
- 500 gram bloem
- 7 eetlepels jam
Instructies
- Doe de boter, suiker en de stroop in een schaal en meng met de mixer tot alles romig is (ongeveer 3 minuten).
- Voeg het ei toe en meng tot het goed is opgenomen.
- Mix ook de speculaaskruiden en het zout erdoor.
- Zeef de bloem op het beslag en meng het op de laagste stand door het deeg (tot het net is opgenomen).
- Verdeel het deeg in tweeën, maak van elk deeg een platte schijf en verpak die in plastic folie.
- Leg die minimaal 1 uur in de koeling.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg een vel bakpapier voor je neer.
- Leg 1 van de twee stukken deeg op het bakpapier en leg daar plastic folie op.
- Rol met een deegroller uit tot je ongeveer ½ cm dik deeg hebt.
- Met een koekjes uitsteker, steek je de koekjes uit. Leg op het bakpapier op de bakplaaten zet in de koelkast (minimaal een half uur).
- Pak de tweede plak deeg, rol uit onder plastic folie en steek ook hier de koekjes uit. Bij deze koekjes, pak je echter nog een kleinere koekjes uitsteker en steek je in het midden van een koekje een mooie vorm uit (in mijn geval een hartje).
- Leg ook deze koekjes op een bakplaat in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Haal de koekjes uit de koelkast en bak in ongeveer 12 minuten af.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Pak dan een heel koekje, smeer daar wat jam op en leg er een tweede koekje van de andere bakplaat (met het uitgestoken vormpje in het midden) precies boven op.
- De koekjes zijn meteen klaar om te eten.
Geef een reactie