Zonder goed recept geen succes op de barbecue, en deze Toscaanse kip met serranoham is precies waarom jij je barbecue vaker wilt aansteken. Het is makkelijk te maken, je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het zit boordevol smaak. En het lukt altijd. De kip is lekker mals vanbinnen, en de ham wordt heerlijk krokant aan de buitenkant.
Perfect als hoofdgerecht op een zomerse avond of in plakjes geserveerd als borrelhapje. Geen gedoe met moeilijke stappen, gewoon kruiden, wikkelen, grillen en genieten. Net als bij mijn mosterd ketjap kipspiesjes: eenvoudig én heerlijk.

Kipfilet met Italiaanse Kruiden en Ham - Zomers BBQ gerecht
Een paar jaar geleden volgde ik een Italiaanse kookworkshop. Daar leerden we een gerecht met kip, ham en kruiden. Dat was zó lekker dat ik het thuis wilde maken. Op een lekkere zonnige dag besloot ik het op de barbecue zelf te proberen. En dat bleek een heel goed idee! De kip werd lekker sappig en de ham knapperig. Het was een feestje op mijn bord.
Het doet me denken aan mijn gegrilde perziken met serranoham: simpele ingrediënten met een groots resultaat. Dit is echt zo'n gerecht dat je vaker gaat maken.
Tips voor de Toscaanse Kip met Serranoham
Deze kip lukt altijd (en heb ik al heel vaak gemaakt), maar met deze extra tips maak je er een gegarandeerd succes van.
- Kip plat slaan: Leg de kipfilets tussen plasticfolie en sla ze plat. Zo worden ze gelijkmatig gaar.
- Goede ham: Gebruik echte serranoham. Die geeft de beste smaak en structuur.
- Extra kruidenmix: Maak wat extra en bewaar het in een potje. Lekker in pastasaus of op gehaktballetjes.
- Niet te heet grillen: Te veel vuur? Dan verbrandt de ham voordat de kip gaar is. Grill op matig vuur.
- Op het fornuis of in de oven: Geen barbecueweer? Bak de kip in een grillpan of oven (200 °C, 20 minuten of tot hij gaar is.).
- Check de gaarheid: Is het sap helder en zie je geen roze meer? Dan is de kip goed. Gebruik anders een thermometer: 72-75 °C is perfect.

Ik vind het zó leuk om te zien wat jij maakt! Deel je foto met #byandreajanssen - ik ben superbenieuwd! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Nog meer zin om te koken? 📺 Check mijn YouTube | 📌 Pin 'm op Pinterest
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Italiaanse kruidenmix
- 3 eetlepels basilicum, gedroogd
- 5 eetlepels gedroogde oregano
- 2 eetlepels Gedroogde rozemarijn
- 2 eetlepels gedroogde tijm
- ½ eetlepel chilivlokken
- 1 eetlepel knoflookpoeder
Toscaanse kipfilets
- 4 kipfilets
- 4 eetlepels Italiaanse kruidenmix, (zie hierboven)
- 4 plakjes Serranoham
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
Italiaanse kruidenmix
- Pak een kom en doe alle kruiden afgemeten in de kom.3 eetlepels basilicum, 5 eetlepels gedroogde oregano, 2 eetlepels Gedroogde rozemarijn, 2 eetlepels gedroogde tijm, ½ eetlepel chilivlokken, 1 eetlepel knoflookpoeder
- Meng alles goed door elkaar.
- Doe in een afgesloten bakje en bewaar tot gebruik in het donker bij kamertemperatuur (de kruiden blijven 6 maanden goed).
Toscaanse kipfilets
- Leg de kipfilets tussen twee stukken plasticfolie en sla ze plat.4 kipfilets
- Bestrooi beide kanten met 1 eetlepel kruidenmix per filet.4 eetlepels Italiaanse kruidenmix
- Rol elke kipfilet in een plak serranoham.4 plakjes Serranoham
- Smeer ze in met zonnebloemolie.4 eetlepels zonnebloemolie
- Grill ze op de barbecue, ongeveer 5 minuten per kant, tot ze gaar zijn.
Opmerkingen
- Ongebakken: De gekruide en gerolde kip kun je op de dag zelf maken en bewaren.
- Gegaard in de koelkast: Gekookte kip kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren.
- In de vriezer: Tot 2 maanden in de diepvries. Laat wel goed ontdooien voor gebruik.











Geef een reactie