Een hapje van deze heerlijke mosterd ketjap kipspiesjes en je kunt er niet meer vanaf blijven, zo lekker zijn ze. De kip is gemarineerd in een sinaasappelsap, mosterd en ketjap marinade, die het vlees heerlijk mals en zacht maakt. En natuurlijk een mooie smaak geeft. Super voor een zomer BBQ of dineetje, want deze spiesjes vallen altijd in de smaak.
Maar deze spiesjes zijn niet alleen lekker in de zomer, je kunt er ook prima in de winter van genieten. Omdat je ze ook kunt grillen in de grillpan. Daardoor blijven ze mals en knapperig. En wanneer je ze serveert met wat rijst en een heerlijke salade heb je een slank recept met heel veel smaak.
Jump to:
Waarom kies je voor deze spiesjes?
- Een heerlijke marinade met ingrediënten die makkelijk aan te komen zijn.
- Kip is een mager stukje vlees en is lekker mals.
- Het is een veelzijdig stukje vlees (ja net als in de reclame van vroeger) en past eigenlijk overal bij.
- Kip hoeft niet lang te marineren en kun je dus snel gaan grillen.
- Dit recept voor mosterd ketjap kip spiesjes kun je zowel in de zomer (op de BBQ) als in de winter serveren (in de grillpan). Een recept voor het hele jaar dus.
Hoe controleer je of je kip gaar is?
Altijd lastig als je aan het grillen bent is om te zeggen wanneer je kip gaar is. En niemand wil een voedselvergiftiging oplopen. Gelukkig zijn er twee makkelijke manieren om het te controleren:
- De vleesthermometer. Meten is weten. Wanneer de kerntemperatuur (het midden van de kip) 75 graden Celsius is, is de kip gaar en veilig om te eten.
- Heb je geen thermometer, snij dan een stukje kip doormidden en druk er lichtjes op. De sappen die eruit komen moeten helder zijn. Dan is de kip gaar.
NB. soms wordt er gezegd dat kippenvlees wit is en dat wanneer de binnenzijde wit is, de kip gaar is. Dat klopt, maar helaas is het niet zo dat kip altijd perfect wit is. Het kan een rozige gloed hebben. Vandaar dat je het beste bovenstaande methodes kunt gebruiken.
Ingrediënten nodig voor deze malse kipspiesjes
De volgende ingrediënten heb je nodig om deze mosterd ketjap kipspiesjes zelf te maken.
- Sinaasappel, het sap is zuur wat er voor zorgt dat het vlees heerlijk mals wordt. Je kunt het ook vervangen door citroen, wijn of limoen.
- Soja saus, gebruik een zoete ketjap zoals Ketjap manis of Ketjap medja
- Sesamolie, zonnebloemolie, mosterd, knoflook en sesamzaadjes: smaakmakers nodig voor de marinade
- Gember: gebruik verse gember voor een subtiele smaak. Heb je geen verse gember, gebruik dan 1 theelepel gedroogde gember.
- Kipfilet: Het vlees om te grillen. Je kunt dit ook vervangen door bijvoorbeeld varkenshaas. Verleng dan de marineer tijd met 1 uur.
Hoe maak je de mosterd ketjap kipspiesjes?
Stap 1: Maak de marinade door het sinaasappelsap, ketjap, sesamolie, zonnebloemolie, mosterd, gember en knoflook te mengen in een schaal.
Stap 2: Snij de kip in blokjes van 2 x 2 cm en meng door de marinade. Meng ook de sesamzaadjes erdoor. Dek af met plastic folie en laat een half uur marineren in de koelkast.
Stap 3: Rijg de mosterd ketjap kip op de spiesjes. Gebruik je houten spiesjes, laat die dan eerst een uurtje in water voorweken (anders verbranden ze). Bewaar in de koeling tot je ze gaat grillen.
Stap 4: Grill de spiesjes 4 minuten aan beide zijden tot ze gaar zijn. Je kunt dit doen in de grillpan of op de BBQ. Serveer meteen.
Variaties en vervangingen
Deze mosterd ketjap kipspiesjes zijn perfect, maar soms wil je liever iets anders gebruiken of heb je het niet in huis. Kijk dan snel hier:
- Vervang de kip door varkenshaas. Dat gaat prima in deze marinade.
- De sinaasappel is lichtzuur en maakt het vlees mals. Je kunt het ook vervangen door citroensap, wijn of limoensap.
- Heb je geen verse gember, dan kun je ook 1 theelepel gemberpoeder gebruiken.
- De sesamzaadjes kun je eventueel ook achterwege laten, net zoals de sesamolie.
- Snij de blokjes kip ongeveer even groot. Zo is elk stukje vlees even gaar.
- Gebruik je houten saté prikkers dan kun je die het beste 1 uur in water weken. Zo branden ze niet aan wanneer je gaat bbq-en.
- Je kunt deze mosterd ketjap kipspiesjes binnen 30 minuten marineren, maar je kunt dit ook de dag van te voren al opstarten.
- Verhit de BBQ of grill goed voor. Daardoor plakt het vlees minder en kun je het goed omdraaien.
Voorbereiden en bewaren
- Je kunt de marinade een dag van te voren maken en ook de kip toevoegen. Bewaar afgedekt met plastic folie in de koeling.
- Wanneer je de kip spiesjes gemaakt hebt kun je ze 2 dagen in de koeling bewaren (niet gegrild). Na het grillen kun je ze afgedekt of in een luchtdichte diepvriesdoostot 3 dagen in de koeling bewaren.
- Je kunt de stokjes ook invriezen, zowel ongebakken als gegrild. Bewaar ze in een luchtdicht diepvriesdoos tot 2 maanden in de diepvries.
Handige materialen
- BBQ - deze BBQ op houtskool is oerdegelijk. Hij is gemaakt van staal, oerdegelijk en niet te groot zodat je hem makkelijk overal kwijt kan. Wat ook fijn is, is dat hij een deksel en een ingebouwde thermometer heeft. En je gebruikt hem natuurlijk om de mosterd ketjap kipspiesjes op te grillen.
- BBQ bakmat - met deze bakmat die zowel op een houtskool, gas of elektrische BBQ kan worden gebruikt wordt schoonmaken heel gemakkelijk. Je legt de bakmat na gebruik in een laagje water en weekt het vuil eraf. Dit heeft mijn leven al zo veel makkelijker gemaakt.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Dit heerlijke recept voor mosterd ketjap kipspiesjes kun je prima combineren met deze andere grill recepten:
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Mosterd ketjap kipspiesjes
Ingrediënten
- ½ Sinaasappel, sap
- 2 eetlepels sojasaus, Ketjap manis of Ketjap medja
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel gember
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels sesamzaadjes
- 400 gram kipfilet
Instructies
Voorbereiding
- Gebruik je houten saté prikkers? Week de saté-prikkers in water (zo verbranden ze minder snel).
- Rasp de verse gember en pers de knoflook uit.
Mosterd ketjap kipspiesjes
- Doe het sinaasappelsap, sojasaus, sesamolie, zonnebloemolie, mosterd, gember, knoflook en sesamzaadjes in een kom voor de marinade.
- Meng de marinade goed door.
- Snij de kip in blokjes van 2 x 2 cm en meng ze door de marinade.
- Dek af met plastic folie en laat minimaal 30 minuten marineren in de koeling.
- Rijg de kipblokjes aan de saté-prikkers.
- Verhit de BBQ of grill pan tot hij goed heet is.
- Grill de mosterd ketjap kipspiesjes aan beide zijden, ongeveer 4 minuten of tot ze gaar zijn.
Opmerkingen:
- Snij de blokjes kip ongeveer even groot. Zo is elk stukje vlees even gaar.
- Gebruik je houten saté prikkers dan kun je die het beste 1 uur in water weken. Zo branden ze niet aan wanneer je gaat bbq-en.
- Je kunt deze mosterd ketjap kipspiesjes binnen 30 minuten marineren, maar je kunt dit ook de dag van te voren al opstarten.
- Verhit de BBQ of grill goed voor. Daardoor plakt het vlees minder en kun je het goed omdraaien.
Geef een reactie