Hou je van comfort food dan vind je dit Iers Stoofvlees met Guinness echt heerlijk. Want dit is zoals een ovenschotel hoort te zijn. Het vlees valt uit elkaar en het Guinness bier geeft de saus een rijke diepe smaak. Op smaak gebracht met Cheddar kaas onder een dakje van bladerdeeg.
Iers Stoofvlees met Guinness
Deze ovenschotel is echt lekker wanneer het buiten guur en koud is. De smaken zijn intens, heerlijk warm en vol. Dat komt door de toevoeging van het Guinness bier aan de saus. Niet dat de saus naar bier smaakt, maar door de toevoeging van Guinness wordt hij rijk met een koffie smaak met een vleugje drop. Niet overheersend, maar het geeft een diepe smaak.
Het vlees, dat je langzaam gaart in de saus wordt heerlijk mals en neemt al die smaken over. Na het stoven breng je de runder pie verder op smaak met Cheddar onder een dakje van krokant bladerdeeg.
Serveer met een heerlijke aardappelpuree of met stukken stokbrood, waarmee je de saus verder op eet. Dit is genieten.
Herfst ovenschotel met een Halloween tintje
Deze ovenschotel is een combinatie van een heerlijk herfst recept met een Halloween tintje, door het bladerdeeg.
Door het bladerdeeg dakje verdampt er vrijwel geen vloeistof en droogt het geheel niet uit en krijgt het vlees alle tijd om de smaken op te nemen. De saus dikt in, in de oven en wordt rijk en zacht. En wanneer je het bladerdeeg versiert met een Jack-O-Lantern gezicht (die je ook vaak uitgekerfd ziet in een pompoen), maak je er een ware Halloween avondmaaltijd van. Die precies past bij die kille Halloween avonden.
Wat heb je nodig voor Ierse Ovenschotel met Guinness?
Om dit Iers Stoofvlees met Guinness te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Uien, knoflook, bleekselderij en wortel - De groenten en verse smaakmakers. Maak ze schoon, pel en snij ze in kleine blokjes. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, koop dan alles voorgesneden.
- Rozemarijn - rozemarijn heeft een bitterzoete smaak.
- Boter en Olie - De vetten waar we het vlees mee aan bakken. Daardoor schroeit het snel dicht en krijg je een romige smaak.
- Runderlappen - In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken. Origineel wordt in deze stew lamsvlees gebruikt. Maar ik hou van rundvlees.
- Guinness - Een Iers bier van het type stout. En hoewel je denkt dat het bier zwart is, is het eigenlijk diep rood. Het heeft een moutige smaak met een koffie / drop afdronk. En een dikke schuimkraag.
- Bloem - Om de saus iets in te dikken. Door het vlees met de bloem te bestrooien en dan licht aan te bakken, ben je de rauwe bloemsmaak kwijt en krijg je ook geen klontjes in de saus.
- Runderbouillon - Om de saus lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte runderbouillon. Heb je dat echt niet, dan gebruik je bouillon van een blokje.
- Cheddar - Een Engelse oranje kleurige kaas die pittig smaakt. Deze runder pie heeft een pittige kaas nodig. Wil je hem vervangen dan zou je eventueel Gruyère kunnen gebruiken.
- Bladerdeeg - Om de ovenschaal mee af te dekken en te zorgen dat alle smaken in de saus blijven. Voor het beste effect gebruik je roomboter bladerdeeg.
- Ei - Om de bovenkant van het bladerdeeg mee te bestrijken, zodat het mooi goudgeel wordt.
Hoe maak je Runder pie met Guinness
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bak het groentemengsel. Door het bakken krijgen de groenten meer smaak en die geven ze later weer af aan de ovenschotel. Verhit wat olie in de pan en bak de uien glazig. Doe de rozemarijn erbij en voeg de knoflook toe. Smelt wat boter en roer de bleekselderij en wortel erdoor en laat even bakken. Haal alles uit de pan en schep dit in de ovenschaal.
- In het achtergebleven olie/boter mengsel bak je het vlees aan zodat het bruin is. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn. Schenk alle inhoud van de pan (dus ook de sappen) in de ovenschaal en meng alles goed door. Schenk de Guinness in de ovenschaal. Meng de bloem met de koude runderbouillon en schenk in de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met een deksel en bak 2 uur bij 180 graden Celsius in de oven.
- Haal de stoofschotel vervolgens uit de oven en verwijder het deksel. Roer de helft van de Cheddar door de ovenschaal. De andere helft van de geraspte cheddar strooi je op je stoofschotel.
- Bedek de bovenkant van de pie met het bladerdeeg. En bestrijk dat met losgeklopt ei. Bak 40 minuten bij 180 °C.
Aanpassen Halloween style
Met het overgebleven bladerdeeg maak je een versiering. Voor Halloween een leuk Jack-O-Lantern gezicht, maar je kunt ook kiezen voor herfstblaadjes (of gewoon achterwege laten). Bestrijk het bladerdeeg dakje met het losgeklopte ei. Schuif de pie terug in de oven en bak nog eens 40 minuten.
Meer Halloween recepten
Halloween is een tijd om iets heel bijzonders met normale recepten te doen. En vond je deze Halloween Guinness Pie een leuk idee dan zijn deze recepten misschien ook een goed idee:
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 3 uien fijngesneden
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 1 takje verse rozemarijn ris de naalden van het takje en hak ze fijn
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel boter
- 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
- 5 wortels in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel bloem
- 500 gram runderlappen in blokjes van 2 × 2 cm gesneden
- 500 ml Guinness
- 500 ml runderbouillon Eventueel extra indien het vlees niet onder staat, afgekoeld
- 50 gram Cheddar kaas geraspt
Topping
- 8 plakken bladerdeeg
- 1 ei maat S
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Iers Stoofvlees met Guinness
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Schenk de olie in de pan en laat goed heet worden.1 eetlepel zonnebloemolie
- Doe de uien in de pan, bestrooi met zout en peper en bak 3 minuten tot ze glazig zijn.3 uien, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Voeg de rozemarijn en knoflook toe en roerbak die 3 minuten mee.1 takje verse rozemarijn, 3 tenen knoflook
- Laat 1 eetlepel boter smelten in de pan.1 eetlepel boter
- Schep de bleekselderij en wortel erbij en bak 3 minuten.2 stengels bleekselderij, 5 wortels
- Haal alles met een schuimspaan uit de pan en doe dit alvast in de ovenschaal.
- Bestuif het vlees met bloem.1 eetlepel bloem
- Bak in het achtergebleven boter/olie mengsel het vlees aan ongeveer 3 minuten aan beide zijden, totdat het mooi bruin is.500 gram runderlappen
- Doe vervolgens het vlees, inclusief alle sappen in de ovenschaal en schenk de Guinness erbij.500 ml Guinness
- Schenk de runderbouillon in de ovenschaal tot het vlees net onder staat.500 ml runderbouillon
- Roer alles goed door zodat de smaken kunnen mengen.
- Dek de ovenschaal af met een deksel (of aluminiumfolie).
- Zet de schaal 2 uur in de oven.
Stap 2 Iers Stoofvlees met Guinness
- Haal de stoofschotel uit de oven en roer er de helft van de cheddar door heen.50 gram Cheddar kaas
- Strooi de andere helft van de cheddar over de stoofschotel.
- Klop het ei los met een vork.1 ei
- Bedek de bovenkant van de ovenschaal met bladerdeeg.8 plakken bladerdeeg
Optioneel: Halloween style
- Maak van een plakje bladerdeeg een jack-o-lantern gezicht van (of een ander versiersel) en plak die met het losgeklopte ei op het bladerdeeg dakje (zie foto) Het hoeft niet netjes.
- Als er nog bladerdeeg buiten de rand hangt kun je dat afknippen. Of je maakt een mooi motief door bijvoorbeeld met een vork een mooie rand te drukken in het deeg.
In de oven
- Bestrijk het bladerdeeg dak met losgeklopt ei.
- Zet de ovenschaal terug in de oven en bak nog 40 minuten bij 180 °C of 160 °C
Opmerkingen:
- Koelkast - De Guinness en steak pie blijft 2 dagen goed in de koelkast. Je kunt ook restjes invriezen.
- Diepvries - Pak de ovenschotel met Iers stoofvlees en Guinness in twee lagen folie. De pie blijft 2 maanden goed in de diepvries. Laat de runder pie ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Dek de schaal af met aluminium folie en verwarm minimaal een dertig minuten op 160 °C. Check of dat het goed warm is, en anders verwarm het nog eens een extra tien minuten.
Geef een reactie