Met dit makkelijke recept maak je een gezonde ontbijtkoek zonder suiker en met volkorenmeel. Een smeuïge cake met een heerlijke smaak waar je van gaat genieten!
Ben je ook dol op ontbijtkoek? Ik bak het graag. Omdat het zo'n super eenvoudig recept is en je er mee kunt variëren. Zo heb ik al een kruidkoek variant en een peperkoek cake op het blog staan.
En ik kon het niet laten om daar toch nog verder mee te experimenteren. En dat werd dus deze variant. Zonder geraffineerde suiker en met volkoren meel.
📖 Variaties en vervangingen
- Deze ontbijtkoek kun je heerlijk vullen met rozijnen en walnoten. Gebruik dan 80 gram rozijnen en 60 gram walnoten (fijngehakt). De rozijnen meng je door het beslag. En nadat je het beslag in de cake vorm hebt gegoten verdeel je de walnoten over de ontbijtkoek.
- Vervang de koek kruiden door 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat en ¼ theelepel kruidnagel. Hiermee maak je dan een heerlijke gezonde kruidkoek.
💭 Top tips
- Door het cakeblik te bekleden met bakpapier, kun je de cake beter lossen na het bakken.
- Laat de gezonde ontbijtkoek na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de bakvorm haalt. Daardoor krimpt hij iets, waardoor hij beter los komt van de bakvorm.
- Je controleert of een peperkoek gaar is door in het dikste deel (vaak het midden) een saté prikker te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Gebruik je een hete lucht oven dan bak je de cake bij 180 graden Celsius. Bij onder en bovenwarmte hou je 200 graden Celsius aan.
- Wil je een zachte bovenkant leg dan bakpapier op de ontbijtkoek, waardoor je het beslag afdekt.
⏲️ Voorbereiden en bewaren
- Pak je peperkoek in in aluminiumfolie en bewaar hem bij kamertemperatuur. Zo blijft hij een week goed.
- Deze gezonde ontbijtkoek kun je niet bewaren in de koelkast, anders droogt hij uit.
- De ontbijtkoek kun je invriezen. Verpak hem in een folie en vervolgens in een diepvries zak of bak. Zo blijft hij 3 maanden goed. TIP snij de cake in plakjes dan kun je de cake per portie ontdooien. Ontdooi de cake bij kamertemperatuur.
🥘 Andere lekkere recepten
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn YouTube kanaal, volg mijn kanaal zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste video's. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
Gezonde ontbijtkoek zonder suiker
Equipment
Ingrediënten
- 250 gram volkoren meel
- 2 theelepels baksoda (zuiverinszout of natriumbicarbonaat)
- ⅛ theelepel zout
- 200 ml melk
- 2 eetlepels appelstroop
- 100 gram honing
- 1 ei maat L
- 2 eetlepels koekkruiden
Notes
- Door het cakeblik te bekleden met bakpapier, kun je de cake beter lossen na het bakken.
- Laat de gezonde ontbijtkoek na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de bakvorm haalt. Daardoor krimpt hij iets, waardoor hij beter los komt van de bakvorm.
- Je controleert of een peperkoek gaar is door in het dikste deel (vaak het midden) een saté prikker te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Gebruik je een hete lucht oven dan bak je de cake bij 180 graden Celsius. Bij onder en bovenwarmte hou je 200 graden Celsius aan.
- Wil je een zachte bovenkant leg dan bakpapier op de ontbijtkoek, waardoor je het beslag afdekt.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bedek een bakblik met bakpapier.
- Meng in een kom het volkoren meel met de baksoda en het zout.
- Verwarm de melk in een steelpannetje. Wanneer het bijna kookt (je ziet wat stoom verschijnen), voeg je de appelstroop en honing toe.
- Roer goed door en zet het vuur uit.
- In een kom mix je het ei met de koekkruiden 1 minuut op hoge stand.
- Zet de snelheid laag en voeg het melkmengsel langzaam toe, terwijl je blijft mixen.
- Schep het volkoren meel mengsel, lepel voor lepel door het beslag terwijl je op lage snelheid mixt. Als alles net gemengd is zet je de mixer uit.
- Giet het beslag in de cakevorm en zet die in de oven.
- Bak 70 minuten tot hij diepbruin is.
- Controleer met een houten prikker of de ontbijtkoek gaar is (zie tips).
- Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten staan.
- Na 5 minuten haal je de cake uit de bakvorm en laat je hem op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Geef een reactie