Appel frambozen crumble is een heerlijk toetje. Echt comfort food warm, sappig met vruchten gevuld en goudbruin gebakken in de oven. Serveer het met ijs, custard of slagroom en je hebt een toetje dat iedereen heerlijk vindt.
Appel Frambozen Crumble
Een toetje maakt elk etentje af. En natuurlijk kun je denken aan een mousse, tiramisu of trifle maar een heerlijke crumble met een bolletje ijs is zo lekker! En het is super makkelijk te maken. Je mengt de frisse zure en zoete frambozen en bessen met de sappige appels en bedekt het met een kruimelige topping. Binnen 10 minuten schuif je deze crisp in de oven en bak je hem goudbruin.
En wil je het jezelf heel makkelijk maken? Dan maak je dit recept van tevoren klaar en bewaar je het in de koelkast. Dat kun je tot twee dagen van te voren doen. Zo wordt het wel heel makkelijk.
En hou je van crumbles en toetjes met fruit? Probeer dan ook eens deze appel perzik crumble, crêpes met gekarameliseerde appels en appeltaart in een glaasje!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Frambozen Appelcrumble?
Om deze Appel Frambozen Crumble te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Fruitvulling
- Appels - Geschikte appels zijn Elstar, Jonagold, of Golden Delicious. Stevige appels met een zoet zure smaak.
- Kaneel - Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Bruine suiker - Om het fruit te zoeten.
- Sinaasappel - Van de sinaasappel gebruik je het sap wat een frisse citrus smaak geeft aan de vruchten.
- Frambozen - Zoet, zacht en heerlijk sappig. Was ze niet, wrijf ze hooguit schoon met een vochtig papiertje. Verwijder met de hand eventueel blaadjes of steeltjes.
- Blauwe bessen - Zoet en zuur, echt verfrissend.
Crumble Topping
- Boter - Gebruik roomboter, koud en ongezouten.
- Bruine suiker - Om de crumble zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de crumble.
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem.
- Havermout - Dit graan is een belangrijk ingrediënt van deze appel frambozen crumble. Bij het bakken wordt het heerlijk krokant.
- Zout - Balanceert de smaak van dit toetje.
Hoe maak je Frambozen Havermout Crumble?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schil de appels en verwijder de kern. Snij in blokjes en meng met kaneel en suiker en doe alles in de ovenschaal. Besprenkel met het sap van de sinaasappel.
- Doe de frambozen en blauwe bessen ook in de ovenschaal en meng alles goed door.
- Snij de boter in blokjes en voeg ze aan de schaal met bloem toe.
- Wrijf de boter met je vingers door de bloem totdat je kleine korreltjes krijgt (ze hoeven niet allemaal heel klein te zijn. Wat grotere stukjes boter geven een heerlijke smaakexplosie na het bakken). Meng havermout en suiker door de boter mix en verdeel over het fruitmengsel. Zet in een voorverwarmde oven van 200 °C en bak 40 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Serveer met ijs, custard of ijs. Tip: Dit cognacijs recept is superlekker hierbij (en eten er kinderen mee probeer dan eens dit witte chocolade-ijs).
Tips, Vervangingen en Variaties
- Krokant of Kruimelige Crumble - Deze crumble is heerlijk krokant en goudbruin gebakken. Wil je liever een kruimigere crumble (dan wordt hij wel minder krokant), voeg dan wat meer bloem toe aan de topping.
- Zorg ervoor dat je boter goed koud is, zo krijg je mooie kruimel in verschillende groottes. Om het toch goed te kunnen mengen snij je het in blokjes voordat je het door de bloem kruimelt.
- TIP! Heb je nog wat crumble over? Eet die dan de volgende ochtend als ontbijt met wat yoghurt.
- Kun je geen verse bessen of frambozen aankomen (of zijn ze niet in het seizoen en veel te duur en hebben ze weinig smaak?). Gebruik diepvries fruit. Voeg dat bevroren toe (dus niet laten ontdooien) en verleng de baktijd met 4 minuten.
- Wil je liever voor iedereen een eigen bakje maken. Verdeel het fruit en de crumble over zes ramequins. Bak 20 tot 25 minuten tot de crumble goudbruin is.
- Je kunt appels ook vervangen door perzik of nectarine
- Frambozen en blauwe bessen kun je ook vervangen (of aanvullen) met rode bessen of bramen.
- Gebruik in plaats van sinaasappelsap, citroensap.
FAQ
Een crumble is een topping die je over fruit verdeelt en goudgeel bakt in de oven. De topping maak je in meestal met boter, suiker en bloem, eventueel aangevuld met andere ingrediënten zoals havermout.
Dat ligt eraan in welk land je bent, maar het betekent hetzelfde en wordt door elkaar gebruikt. In Australië gebruiken ze meestal crumble en in Amerika crisp. Wij in Nederland gebruiken het door elkaar.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Appel Frambozen Crumble
Apparatuur
Ingrediënten
Fruit Vulling
- 4 appels, Elstar, Jonagold of Golden Delicious
- ½ theelepel kaneel
- 1 eetlepel bruine suiker
- ½ sinaasappel, sap
- 75 gram frambozen
- 50 gram blauwe bessen
Crumble Topping
- 75 gram boter, koud in blokjes gesneden
- 50 gram bloem
- 2 eetlepels bruine suiker
- 50 gram havermout
- ⅛ theelepel zout
Instructies
- Verwarm oven naar 200 °C of 180 °C.
Fruit Vulling
- Schil de appels, verwijder de kern en snij in kleine blokjes, doe de appels in de ovenschaal.4 appels
- Meng met kaneel en bruine suiker.½ theelepel kaneel, 1 eetlepel bruine suiker
- Besprenkel met sinaasappelsap.½ sinaasappel
- Voeg nu ook de frambozen en blauwe bessen toe en mix.75 gram frambozen, 50 gram blauwe bessen
Crumble Topping
- Doe de blokjes boter in een schaal met de bloem. Wrijf tussen je vingers totdat je kleine boterkorreltjes bedekt met bloem krijgt. De korreltjes hoeven niet superfijn te zijn.75 gram boter, 50 gram bloem
- Meng de havermout, zout en de bruine suiker door de botermix.2 eetlepels bruine suiker, 50 gram havermout, ⅛ theelepel zout
- Verdeel de crumble over het fruit.
- Schuif de appel frambozen crumble in de oven en bak 40 minuten.
Opmerkingen:
- Je kunt appels ook vervangen door perzik of nectarine
- Frambozen en blauwe bessen kun je ook vervangen (of aanvullen) met rode bessen of bramen.
- Gebruik in plaats van sinaasappelsap, citroensap.
- Koelkast - Bewaar de Frambozen Appelcrumble twee dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries - Afgedekt met twee lagen folie, kan het een maand bewaard worden in de diepvries.
- Opwarmen - Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C.
- Koelkast- Bewaar de Frambozen Havermout Crumble drie dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries - Afgedekt met twee lagen folie, kan het een maand bewaard worden in de diepvries.
- Opwarmen - Bak 20 minuten, afgedekt met aluminium folie, in een voorverwarmde oven bij 180 °C.
Geef een reactie