Een heerlijk avondje met een gourmet dessert: crêpes met gekarameliseerde appeltjes in karamel saus is de perfecte afsluiting van de gourmet. De luchtige, romige crêpes, zoete appeltjes gekarameliseerd en een zoete karamelsaus. Licht, luchtig, vol van smaak en gemaakt op de gourmet. Dit is één van de lekkerste recepten om je gourmetavond af te sluiten!
![Een grijze schaal met Gourmet dessert recept Crêpes met gebakken appeltjes](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Gourmet-dessert-recept-Crêpes-met-gebakken-appeltjes-bewerkt.jpg)
Gourmet Dessert
Dit toetje is een heerlijke afsluiting van een gezellig gourmetavondje. Het is goed voor te bereiden en vanwege de tijd van het jaar heb ik heerlijke appeltjes gebruikt.
De appeltjes worden licht gebakken in bruine suiker en gerold in de dunne crêpes. Een de heerlijke vooraf gemaakte karamel saus schenk je dan over de crêpes. Zeker een heerlijk gourmet dessert!
Wat heb je nodig voor de crêpes met gebakken appeltjes
Voor de bereiding van dit Gourmet dessert met crêpes heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
![Ingrediënten gourmet dessert crêpes met appels op een gouden dienblad dat op een gemarmerde achtergrond staat met een beschrijving in tekst van de ingrediënten](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2015/11/Ingrediënten-gourmet-dessert-crepes-met-appels.jpg)
- Karamelsaus - Een romige saus die je na het bakken over het dessert schenkt. De saus kun je kant-en-klaar kopen (of gebruik een heerlijke zelfgemaakte salted karamelsaus).
- Bloem - Voor dit recept gebruik je tarwebloem.
- Eieren - Voor crêpes heb je veel eieren nodig (meer in vergelijking met pannenkoeken). Gebruik eieren maat L.
- Boter - Door te bakken in boter worden de appeltjes en crêpes heerlijk romig.
- Appels - Neem zoete appels zoals Jonagold, Elstar of Pink Lady.
- Citroen - Door de appelplakjes in te smeren met citroensap, verkleuren ze niet en kun je ze vooraf maken.
- Bruine suiker - Gebruik je om de appel te karameliseren. Bruine suiker geeft extra smaak aan de appel.
Hoe maak je Crêpes met Gekarameliseerde Appeltjes in een Gourmet Pannetje
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
![Maak het beslag voor de crêpes en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2014/04/collage-stap-1-Pathiri.jpg)
- Doe bloem en zout in een kom en schenk, terwijl je roert, de melk erbij. Krijg je toch klontjes in je beslag, gebruik dan even de staafmixer om ze eruit te halen.
- Voeg vervolgens de eieren één voor één toe. De hoeveelheid eieren is in een crêpe beslag veel hoger dan bij pannenkoeken. Ook is het beslag veel vloeibaarder. Dat komt omdat crêpes dun horen te zijn. Je gebruikt een klein beetje beslag en vloeit dat zo dun mogelijk uit in de pan.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij in dunne schijfjes. Bestrijk elk plakje met citroensap, zodat ze niet bruin worden.
- Dep de appeltjes vervolgens in de bruine suiker.
Klaarmaken op de gourmet: Smelt wat boter in een pannetje en schenk er ½ sauslepel beslag in. Draai het pannetje rond, zodat het de bodem bedekt. Zet in het gourmetstel en bak de crêpe goudbruin. In een tweede pannetje smelt je boter en leg je daar de appeltjes in. Bak totdat de appeltjes goudbruin zijn. Leg een crêpe op je bord en verdeel de appeltjes hierover. Schenk wat karamelsaus op je Gourmet dessert en eet meteen op.
![Een hoogtefoto met een grijze schaal op een blad achtergrond met een macro vergroting van crepes met karamelsaus en gebakken appeltjes](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2015/11/Gourmet-dessert-recept-Crêpes-met-gebakken-appeltjes-bewerkt-2-bewerkt.jpg)
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gourmet Dessert : Crêpes met Gekarameliseerde Appeltjes
Apparatuur
- Handmixer of garde
Ingrediënten
Crêpes
- 125 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- 360 ml volle melk
- 4 eieren , maat L
- 3 eetlepels boter , ongezouten, gesmolten
Gebakken appeltjes
- 2 appels, Jonagold, Elstar of Pink Lady
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels boter, ongezouten
Serveren
- 100 ml Karamelsaus
Instructies
Crêpes Beslag
- Doe de bloem en zout in een kom.125 gram bloem, ¼ theelepel zout
- Giet de melk, terwijl je mixt, erbij.360 ml volle melk
- Mix tot je een glad beslag hebt. Lukt dat niet, doe het beslag dan in de blender en maal de klontjes eruit.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen.4 eieren
- Bewaar tot gebruik in de koeling.
Appeltjes voorbereiden
- Schil de appels en verwijder het klokhuis.2 appels
- Snij de appels in dunne schijfjes.
- Smeer de plakjes in met citroensap.1 eetlepel citroensap
- Haal ze vervolgens door de suiker.2 eetlepels bruine suiker
- Dek af met plastic folie en bewaar in de koeling.
Bereiden bij het gourmetten
- Smelt in een pannetje de boter en bak de appeltjes aan beide zijden in ongeveer 3 minuten goudbruin2 eetlepels boter
- Een tweede pannetje smeer je in met boter en doe daar een kleine lepel crêpe beslag in.3 eetlepels boter
- Verdeel het beslag over het pannetje, zodat je een dunne crêpe krijgt.
- Bak de crêpe twee minuten aan een kant, draai om en bak nogmaals 1 minuut.
- Leg de crêpes op een bord en verdeel de gekarameliseerde appeltjes erover.
- Schenk er wat karamelsaus over.100 ml Karamelsaus
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar het crêpebeslag en de gesuikerde appeltjes afgedekt in de koelkast. Gebruik ze dezelfde dag nog. Heb je gebakken crêpes dan kun je ze tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Gebakken appeltjes kun je één dag in de koelkast bewaren in een luchtdichte doos.
- Diepvries - Bewaar de gebakken crêpes luchtdicht verpakt maximaal 2 maanden in de diepvries. De gekarameliseerde appeltjes kun je beter niet bewaren in de diepvries, want de structuur zal veranderen.
- Opdienen - Verwarm de crêpes in een koekenpan tot ze warm zijn. De appeltjes kun je in de koekenpan even opbakken tot ze warm en knapperig zijn.
Geef een reactie