Een recept voor een smeuïge aardbeien cake met ricotta. Lekker zoet en romig gebakken. Een heerlijke cake voor bij een high tea. Of als toetje bij een zomer BBQ of lente brunch.
Deze heerlijke aardbeien cake is extra smeuïg door de toevoeging van de ricotta. Daarom heeft hij een luchtige structuur en is hij niet vast en droog. Een heerlijke cake voor bij een high tea, lente brunch of als toetje bij een zomerse bbq.
Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van het blog Aan tafel bij Anna, een blog met gezonde recepten. En daar vond ik deze aardbeien ricotta cake. Het is de bedoeling dat we de recepten naar eigen idee aanpassen en dus heb ik het recept aangepast. En het moet gezegd worden. Dit was een heerlijk recept. Lekker voor bij een high tea. Of als toetje bij een zomerse BBQ of moederdag diner. Probeer het zelf!

Jump to:
Waarom kies je voor deze heerlijke aardbeien cake?
- Dit recept kun je maken met verse aardbeien of aardbeien uit de diepvries. Heel geschikt dus voor elk seizoen!
- Slechts 7 ingrediënten
- Een makkelijk toetje dat je goed vooraf kunt maken.
- Het beslag is in 10 minuten klaar en de cake hoeft dan alleen nog maar gebakken te worden.
- Dit recept kun je ook prima gebruiken voor andere fruitsoorten.
Waarom voeg je ricotta toe?
Dat is een hele goede vraag: de ricotta voeg je toe om de cake smeuïger te maken. Door deze toe te voegen voorkom je een droge cake.
De ricotta verdunt het beslag en geeft het een luchtigere structuur. Een andere manier is door het toevoegen van zure room of roomkaas wat hetzelfde effect heeft, zoals bij deze roomkaas cake (echt een aanrader!).
Waarom moeten mijn ingrediënten bij kamertemperatuur zijn?
Ingrediënten die bij kamertemperatuur zijn mengen beter. Het is namelijk zo dat je een cake kan overmixen! Net zoals je te weinig kunt mixen. Wat gebeurd er dan?
Bij het mixen wordt in de stukjes boter kleine luchtbelletjes opgeslagen. Deze luchtbelletjes komen vrij wanneer je de cake bakt. Bij te weinig (of te veel) mixen is de verhouding niet goed. En dan wordt je cake te vast. Hou dus de tijden aan zoals in het recept staan voor het mixen. En gebruik de ingrediënten op kamertemperatuur, zodat je uiteindelijk niet langer (dus te lang) moet mixen om een goed beslag te krijgen.
Ingrediënten die je nodig hebt voor deze cake
Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van deze smeuïge aardbeien cake met ricotta:

- Aardbeien: Verse aardbeien zijn superlekker voor dit recept. Maar omdat je ze meebakt kun je ook kiezen voor diepvries aardbeien. Ontdooi die 15 minuten voor je het beslag maakt.
- Zelfrijzend bakmeel: Dit meel is een mix van de juiste hoeveelheid bloem en bakpoeder. Bakpoeder zorgt ervoor, wanneer het gemengd wordt met vocht (ei en ricotta) dat er luchtbelletjes ontstaan en de cake luchtiger wordt. Let wel op: gebruik je bakmeel zo vers mogelijk. Bakpoeder kan in de tijd wat minder actief worden.
- Roomboter: Om de cake zijn romige smaak te geven. Snij de boter in blokjes zodat hij goed mengt. Roomboter haal je een uurtje voor je het beslag maakt uit de koelkast en laat je op kamertemperatuur komen.
- Suiker: Hiermee zoet je deze cake.
- Ricotta: Ricotta voeg je toe om het beslag te verdunnen en het smeuïger te maken. Gebruikt de ricotta ook bij kamertemperatuur (haal hem 30 minuten voor je het beslag maakt uit de koeling).
- Eieren: Eieren geven structuur en een volle smaak aan de cake. Ook deze voeg je toe als ze bij kamertemperatuur zijn. Bewaar je eieren in de koelkast haal ze dan 30 minuten voor het maken van het beslag uit de koelkast. Eieren mag je overigens gewoon bij kamertemperatuur bewaren.
- Vanille-extract: Gebruik je voor de smaak.
Hoe maak je deze aardbeien cake met ricotta?
Een recept wat je kunt printen (en natuurlijk in makkelijke stappen) vind je terug onderaan dit blog.

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Mix de boter en de suiker 2 minuten tot ze luchtig zijn. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en mix nog 1 minuut tot je een beslag hebt. Zet de mixer op laag en voeg de bloem toe terwijl je blijft mixen. Mix tot de bloem net goed gemengd is.

Stap 2: Meng de ricotta met een spatel door het beslag.

Stap 3: Voeg de helft van de gehalveerde aardbeien toe aan het beslag en meng dat met de spatel erdoor. Giet het beslag in de springvorm van 26 cm doorsnede.

Stap 4: Verdeel de rest van de aardbeien over de cake en schuif de springvorm in de oven. Bak de cake 35 minuten tot hij mooi bruin is. Haal uit de oven en laat 5 minuten staan (de cake komt dan iets los van de springvorm). Verwijder de springvorm en laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Andere smaken
Dit recept maak je met aardbeien, maar je kunt natuurlijk ook voor andere smaken kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Frambozen: verse frambozen in het seizoen zijn zo lekker. De frambozen spoel je af en voeg je toe. Ze hoeven niet gehalveerd te worden.
- Peren en appel: zo maak je het een echt herfstrecept. Schil het fruit en snij in kleine blokjes. Besprenkel met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Kersen: Deze cake met kersen is natuurlijk superlekker. Zorg wel dat de kersen ontpit zijn, want je wilt niet dat iemand zijn kiezen hierop stuk bijt.
- Vijgen: heerlijke zoete vijgen in plakjes gesneden. Besprenkel de vijgen met honing voordat de cake de oven in gaat.
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur dan mengen ze beter.
- Hou de mix tijden aan die in het recept staan. Zo over of ondermix je niet.
- Gebruik maat L eieren. Kun je dit niet aankomen dan kun je in plaats van 2 eieren maat L ook 3 eieren maat S gebruiken.
- Heb je geen vanille extract dan kun je ook een zakje vanille suiker gebruiken.
- Wil je weten of de cake gaar is, gebruik dan een saté prikker. Steek deze in het midden van de cake en haal hem eruit. Is hij schoon, dan is de cake gaar. Anders verleng je de baktijd met 3 minuten en herhaal je de saté prikker proef.
Al eerder maken?
Versgebakken cake is het allerlekkerst, maar deze cake kun je prima eerder bakken. Wil je het idee geven dat hij net gebakken is, zet de oven dan aan op 140 graden Celsius en zet hem daar nog een minuut of 5 in. Zo wordt hij een beetje warm en heerlijk vers.
Bewaren?
Je kunt de cake, als je hem luchtdicht verpakt tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Wil je het idee geven dat hij net gebakken is, zet de oven dan aan op 140 graden Celsius en zet hem daar nog een minuut of 5 in. Zo wordt hij een beetje warm en heerlijk vers.
De cake kun je ook invriezen. Laat hem goed afkoelen en verpak hem luchtdicht. Op deze manier blijft hij tot 2 maanden goed.
Dit cake recept is bijna onweerstaanbaar en mocht je dit recept heerlijk vinden, dan kan ik je deze toppers ook aanraden!
Voor het maken van deze heerlijke cake is het handig om deze materialen te gebruiken:
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige proffesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van het beslag.
- Springvorm 26 cm - Deze springvorm is ideaal want de onderplaat is net een beetje groter als de ring. Daardoor lekt hij niet. Doordat je de springvorm losmaakt met een klemhendel, kun je de taart makkelijk lossen. De bakvorm heeft een anti aanbaklaag. Ik gebruik deze springvorm voor het bakken van de aardbeien cake met ricotta.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Aardbeien cake met ricotta
Apparatuur
Ingrediënten
- 500 gram aardbeien
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram roomboter
- 200 gram suiker
- 150 gram ricotta
- 3 eieren, maat L
- 1 eetlepel vanille-extract
Instructies
Voorbereiding
- 1 uur van te voren: Haal de boter uit de koeling en zet bij kamertemperatuur.
- 30 minuten van te voren: haal de ricotta (en eieren als die in de koeling worden bewaard) uit de koeling en zet bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet een springvorm in en bestuif met bloem.
- Was de aardbeien en haal het kroontje eruit. Halveer ze (en wanneer ze erg groot zijn snij je ze in vieren). Verdeel over 2 kommen.
- Weeg alle ingredienten precies af en zet klaar.
Aardbeien cake met ricotta
- Mix de suiker en de boter 2 minuten op hoge stand met een mixer.
- Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen. Voeg ook het vanille extract toe. Mix nog 1 minuut op hoge snelheid.
- Zet de mixer laag en schep het zelfrijzend bakmeel in de kom. Meng tot de bloem net in het beslag is opgenomen en zet de mixer dan uit.
- Doe de ricotta bij het beslag en spatel dat er rustig doorheen.
- Voeg de helft van de aardbeien toe aan het beslag en meng die met een spatel door het beslag zodat ze goed verdeeld zijn.
- Schenk het beslag in de springvorm.
- Verdeel de rest van de aardbeien over de cake.
- Zet de cake in de oven en bak 35 minuten tot hij gaar is. Controleer met een saté prikker (zie tips).
Opmerkingen
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur dan mengen ze beter.
- Hou de mix tijden aan die in het recept staan. Zo over of ondermix je niet.
- Gebruik maat L eieren. Kun je dit niet aankomen dan kun je in plaats van 2 eieren maat L ook 3 eieren maat S gebruiken.
- Heb je geen vanille extract dan kun je ook een zakje vanille suiker gebruiken.
- Wil je weten of de cake gaar is, gebruik dan een saté prikker. Steek deze in het midden van de cake en haal hem eruit. Is hij schoon, dan is de cake gaar. Anders verleng je de baktijd met 3 minuten en herhaal je de saté prikker proef.
Monique Epping says
Hoi Andrea, kan ik ook slagroom toevoegen aan de ricotta in deze cake?
Andréa says
Goede vraag, en dat heb ik nog niet geprobeerd. Ricotta heeft een lager vetpercentage als slagroom, dus ik verwacht dat dat voor een deel mogelijk zou moeten zijn. (ik zou ongeveer 1/4 tot 1/3e deel vervangen). Maar zoals gezegd heb ik het ook nog niet geprobeerd, dus ben zeer benieuwd naar het resultaat. Ik ga het zeker ook eens uitproberen, maar ik denk dat jij het eerder gemaakt zal hebben! Fijne dag, Andrea