Zoek je een heerlijk gerecht met zalm dat makkelijk te maken is? Dan moet je deze warm gerookte zalm met knapperige wasabi-aardappelkoekjes proberen. De zachte, rokerige zalm smaakt perfect met de pittige, krokante aardappelkoekjes. Dit Japans geïnspireerde gerecht is ideaal voor een etentje of een feestelijke dag. Probeer het zelf eens!

Zalm Roken en Serveren met Wasabi Koekjes
Gerookte zalm klinkt luxe, maar het is makkelijker te maken dan je denkt. Met een pan, aluminiumfolie en een bamboe stoommandje tover je zalm om in een heerlijke delicatesse. Door de marinade van mirin, gember en zwarte peper zit elke hap vol smaak.
De wasabi-aardappelkoekjes geven een extra kick. De binnenkant blijft zacht en romig, terwijl de buitenkant lekker krokant wordt. En het vleugje wasabi met mierikswortel maakt het helemaal af zonder dat het te pittig wordt. Dit is een perfect gerecht voor je volgende etentje, maar ook voor de feestdagen! Probeer snel zelf.
Wat heb je nodig?

Welke zalm gebruik je?
Neem verse zalmfilet zonder vel. Heb je een groot stuk zalm? Snijd dit in vier stukken. Controleer met je vingers of er nog graatjes inzitten en haal die er zorgvuldig uit.
Hoe rook je de zalm?
Gebruik een mengsel van rijst, suiker en groene thee als rookbasis. Bekleed de pan met aluminiumfolie (scheelt schoonmaken!) en leg het rookmengsel erin. Zet een (bamboe) stoommandje (bijvoorbeeld te koop bij de Toko) bovenop de pan. Daarin leg je de zalm en vervolgens laat je de vis langzaam garen in de rook die vrij komt.
Welke aardappels gebruik je?
Voor de aardappelkoekjes zijn kruimige aardappels zoals Bintje, Doré of Eigenheimer het beste. Ze maken de puree zacht en romig.
Bereiding

- Meng mirin, water, suiker en zout in een kom. Voeg gember en zwarte peper toe. Leg de zalmstukken erin en laat 1 uur marineren in de koelkast.
- Bekleed een pan met aluminiumfolie en voeg het rookmengsel van rijst, suiker en groene thee toe.
- Plaats het bamboe stoommandje boven het rookmengsel. Leg de zalm in het mandje. Rook de zalm 15 minuten op laag vuur. Laat daarna 15 minuten rusten.
- Kook de aardappels en stamp ze fijn met boter. Meng bosui, mierikswortel en wasabipasta door de puree. Vorm bolletjes, haal ze door bloem, ei en paneermeel. Frituur ze tot ze goudbruin zijn.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Zalm
- 120 ml mirin, zoete rijstwijn
- 120 ml water
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zout
- 40 gram verse gember, julienne gesneden (in dunne reepjes)
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 450 gram zalmfilets, zonder vel, in vier gelijke stukken
Rookmengsel
- 200 gram ongekookte rijst
- 250 gram suiker
- 250 mL groene thee, sterk gezet
Wasabi aardappelkoekjes
- 130 gram bloem
- 3 eieren, losgeklopt
- 150 gram paneermeel
- 500 gram kruimige aardappelen, gaar gekookt en afgegoten
- 1 eetlepel boter
- 2 lente uitjes, fijn gesneden
- 1 eetlepel mierikswortel
- 2 theelepels wasabi pasta
- zout en peper, naar smaak
Instructies
Voor de zalm
- Meng in een kom de mirin, water, suiker en zout. Roer tot alles is opgelost.120 ml mirin, 120 ml water, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel zout
- Voeg de gember en zwarte peperkorrels toe.40 gram verse gember, 1 theelepel zwarte peperkorrels, 450 gram zalmfilets
- Leg de zalmstukken in de marinade en laat ze 1 uur staan.
Zalm roken
- Bekleed de bodem van een pan met aluminiumfolie. Dit maakt schoonmaken later gemakkelijker.
- Meng de rijst, suiker en sterke groene thee en leg dit mengsel op de aluminiumfolie.200 gram ongekookte rijst, 250 gram suiker, 250 mL groene thee
- Plaats een stoommandje boven het rookmengsel in de pan. Zet de pan op laag vuur en wacht tot het rookmengsel begint te stomen.
- Leg de zalm in het stoommandje en sluit de randen af met vochtige doeken.
- Laat de zalm 15 minuten stomen op laag vuur. Zet daarna het vuur uit en laat de zalm nog 15 minuten staan.
Voor de wasabi-aardappelkoekjes
- Vul een kom met de bloem, een tweede kom met het losgeklopte ei en een derde kom met het paneermeel.130 gram bloem, 150 gram paneermeel, 3 eieren
- Stamp de warme aardappelen fijn met de boter.500 gram kruimige aardappelen, 1 eetlepel boter
- Meng de uitjes, mierikswortel en wasabipasta door de aardappelpuree.2 lente uitjes, 1 eetlepel mierikswortel, 2 theelepels wasabi pasta
- Breng op smaak met zout en peper.zout en peper
- Maak bolletjes van het aardappelmengsel, ongeveer 6 cm in doorsnee.
- Wentel de bolletjes eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel.
- Verhit olie in een frietpan tot 180 °C en frituur de koekjes tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveren
- Leg de zalm op een bord en serveer met de knapperige wasabi-aardappelkoekjes.
- Voor een extra feestelijk effect kun je wat verse kruiden of een partje limoen toevoeg
Opmerkingen
Bewaar de aardappelkoekjes en zalm apart van elkaar.
- Koelkast: Bewaar de aardappelkoekjes en zalm apart in luchtdichte bakjes. Ze blijven tot 2 dagen goed.
- Diepvries:
- Verpak de aardappelkoekjes met bakpapier ertussen in een diepvriesdoos of zak.
- Verpak de zalm in een aparte doos of zak. Beide blijven tot een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen:
- Bak de aardappelkoekjes en zalm in een pan met wat boter tot ze warm zijn.
- Je kunt ze ook opwarmen in een ovenschaal op 160 °C tot alles goed heet is.
Geef een reactie